Ainakin Helsingin keskustan autojen omistajat ovat saaneet sulatella kinkku- ja laatikkomasujaan lapioimalla nelipyöriään lumikasojen keskeltä. Otetaan selvää kannattaisiko heidän siirtää autonsa lopputalveksi parkkihalliin vaiko ei.

Tarkastellaan aluksi hieman suursäätilaa. "Pää"polaaririntama matkaa tällä hetkellä karkeasti ottaen Keski-Euroopassa. Se erottaa pohjoisempana olevan polaari-ilmamassan ja Etelä-Euroopan keskileveysasteiden ilmamassan. Ylätroposfääriä kun katsotaan nähdään, että yksi laaja yläsola sijaitsee Länsi-Euroopasta länteen Atlantilla ja vastaavasti ylämatala on tällä hetkellä Suomen kaakkoispuolella Venäjällä. Tuo ylämatala matkaa lähipäivinä kohti pohjoista ja Suomen lähialueita. Siihen liittyvä pintamatala on niin ikään liikkeellä kohti pohjoista samalla heiketen. Matalan vanha okluusiorintaman jämä on kuitenkin heilahtamassa keskiviikoksi kaakosta Etelä-Suomeen, joka kylmän ylämatalan myötä tuo mukanaan lumisateita.

Lumisateet saapuvat kaakkoon keskiviikkoaamuna, josta ne matkaavat päivän aikana kohti länttä. Lunta saadaan lähinnä maan eteläosissa, vähemmän maan keskiosissa. Pohjois-Suomessa on ehkä Oulun lääniä lukuunottamatta pääosin poutaa. Lunta kertyy maahan ehkä viitisen senttiä aivan maan eteläosissa. Lämpötilat ovat lännessä -7 asteen tienoilla, idässä ja pohjoisessa pääosin -10..-15, Pohjois-Lapissa ehkä kylmempää.

Uudenvuodenaattona torstaina lumisateet ovat jo läntisillä merialueilla. Yksittäisiä lumikuuroja voi tulla lähinnä maan keskiosissa, mutta pääosin on poutaa. Pilvisyys näyttäisi olevan runsasta etenkin maan eteläosissa sekä myös keskiosissa, pohjoisempana pilvipeite rakoilee ja tällöin lämpötilat lähtevät laskuun. Pakkasta on koko maassa -10..-20 asteen välillä, pohjoisen selkeillä alueilla ehkä kylmempää.

Vuoden vaihtumista vietetään pääosin poutasäässä, mahdollisesti etelärannikolla voi tulla hieman lumikuuroja. Etelässä pilvisyys on runsaampaa, mutta maan pohjoisosissa pilvipeite saattaa repeillä reippaammin. Tällöin lämpötila tipahtaa -20 asteen tienoille, muualla maassa ollaan -10..-15 asteen kieppeillä.

Vuoden ensimmäisenä päivänä idästä virtaa Suomeen lähestulkoon arktista ilmamassaa ja lämpötilat lähtevät laskusuuntaan. Merialueille kehittyy lumikuuroja, mutta tuulen puhaltaessa idästä niitä voi rantautua lähinnä vain etelärannikolle. Pilvisyys vähenee etenkin pohjoisessa, jossa pakkasta voi olla jo -20..-30, maan etelä- ja keskiosissa pilvipeite todennäköisesti myös alkaa ohentua, mutta tuuli mahdollisesti pitää lämpötilat -15 asteen tienoilla.

Lauantaina korkeapaine valtaa alaa pohjoisesta alkaen ja tuulet heikkenevät. Lumikuuroja voi ajautua mereltä lähinnä Pohjanmaan rannikkoalueille, muualla on poutaa. Lämpötilat ovat laskusuunnassa ja pakkasta voi olla maan keski- ja pohjoisosissa -20..-30. Etelämpänä ehkä hieman runsaampi pilvisyys/tuuli saattaa ainakin aluksi pitää lämpötilan lähempänä -15 astetta.

Sunnuntain vastainen yö on sitten hyvin kylmä. Etelässäkin lämpötila laskee näillä näkymin yleisesti -20 asteen tienoille, paikoin -25 asteeseen. Vielä on hieman epävarmaa missä korkeapaineen keskus tuolloin on ja missä on selkeää. Pakkasta voi tällä alueella olla -30, mutta näillä näkymin ainakin Pohjois-Lapissa alkaa pilvisyys lisääntyä ja tuuli hieman sekoittaa ilmaa, jolloin siellä ei aivan kovimpia pakkasia mitata.

Sunnuntaipäivä toimii tällä hetkellä ennusteen tarkkuuden vedenjakajana. Joissakin ennusteissa päiväkin on vielä kylmä maan etelä- ja keskiosissa, mutta toisissa pohjoisesta saapuva matalapaine heikentää pakkasta selvästi ja lisää pilvisyyttä.

Ensi viikolla parviajojen perusteella pakkaskeli vallitsisi vielä koko maassa, mutta joissakin pääajoissa virtaus kääntyisi lounaan kantille, josta puhaltaisi lauhempaa ilmaa ja samalla sää muuttuisi tuulisempaan suuntaan.

Arktisen oskillaation indeksi (AO) on ollut pitkään selvästi negatiivinen merkkinä pohjoisnavan polaaripyörteen heikkenemisestä, jolloin kylmempää ilmaa on virrannut pohjoisnavalta kohti alempia leveysasteita. GFS mallin parviennusteen perusteella AO indeksi olisi pikku hiljaa palaamassa kohti neutraalimpaa tasoa tammikuun puolivälin kieppeillä pysytellen tosin vielä negatiivisen puolella. Tämä saattaa indikoida, että tammikuun loppupuolella lännen/lounaan kantilta puhaltavat tuulet hieman yleistyisivät ja ehkä välillä saataisiin myös muutama "perus"myrskykin. Veikkaisinkin tällä hetkellä, että tammikuun loppupuolella olisi pieni tauko kireämpien pakkasten suhteen, mutta jälleen helmikuussa saadaan itäkoillisesta kunnon kylmiä annoksia ja talvi jatkuu maaliskuulle kunnes kevät pamauttaa kertaheitolla Suomeen maaliskuun lopulla. Tämä siis näin hyvin epätieteellisesti arveltuna perustuen osittain Euroopan keskuksen vuodenaikaisennusteeseen. Saas nähdä miten käy.

Gradu on nyt valmis ja alkuvuodesta on hieman enempi vapaa-aikaa, joten pääsen nyt todennäköisesti tiheämmin päivittelemään blogia. Ennenkaikkea on luvassa enemmän aikaa ottaa valokuvia, toisin kuin syksyllä. Eli lisää kuvia säästä ja ulkoilmanäkymistä siis luvassa ja katsotaan jos jotain uutta ja mullistavaa keksisi alkuvuodelle.