Viileä viikko tulossa. Tällä hetkellä näyttää seuraavalta: kylmintä maanantain paikkeilla, sitten hiukan lämpenee niin, että torstai-lauantai on hiukan lämpimämpiä päiviä ja sen jälkeen viilenee uudestaan.

Torstainen myrsky on nyt paketissa ja tuulet hellittävät. Seuraava sääotsikko on lauantain erittäin huonot ajokelit. Sunnuntai-aamuun kuluessa lunta kertyy etelään paikoin kymmenisen senttiä. Lunta saadaan suunnilleen Kokkola-Kotka linjan eteläpuolella. Rannikolla sateet alkavat ehkä räntänä, päivällä ne muuttuvat vedeksi ja illalla jälleen rännäksi. Kysymys kuuluukin, että jääkö esim. Helsinkiin valkoista patjaa tämän seurauksena...ehkä jää. Ongelma on kuitenkin ajokeli kaikkialla missä sitten sateita saadaankin olomuodosta huolimatta. Sillä vaikka rannikolla sade olisikin pääosin vettä, ajokeli tulee muuttumaan huonoksi illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana, koska silloin lämpötilat tippuvat pakkaselle ja märät tienpinnat jäätyvät. Eli jos on tarkoitus ajella autolla lähipäivinä ja autossa on vielä kesärenkaat, niin rannikkokansalaistenkin on syytä vaihtaa renkaat viimeistään huomisen päivän kuluessa; etenkin jos meinaa lähteä sunnuntaina aikaisin ajelulle.

Sunnuntaina aamulla puhaltaa lähinnä idässä kylmä koillistuuli, muualla maassa on poutaista ja aurinkoista. Korkeapaineen selänne vahvistuu sunnuntain aikana lännestä. Lämpötilat ovat pakkasella rannikkoseutuja lukuunottamatta, jossa lämpötilat ovat lähellä nollaa. Etelärannikolla ulkoilevat voivat vilkaista meren suuntaan, jossa virtauksen käydessä stabiilimmalta mantereelta instabiilin meren ylle alkaa meren ylle kehittyä lumikuuroja.

Maanantain vastainen yö on hyvin kylmä. Pakkasta on etelässäkin viitisen astetta ja pohjoisempana 10-15. Päivällä korkean selänne siirtyy idemmäksi ja virtaus alkaa lännessä käydä lounaan puolelta. Lämpötilat ovat edelleen rannikoita lukuunottamatta pakkasella. Lounaistuuli voimistuu läntisillä merialueilla kovaksi. Sää on idässä vielä aurinkoinen, mutta lännessä pilvisyys lisääntyy päivän mittaan. Illan aikana länsirannikolla voidaan saada räntäkuuroja.

Tiistain vastaisen yön ja aamun aikana matalapaine liikkuu Suomen lounaispuolitse ja sen myötä lisää lumi- ja räntäsateita saadaan Länsi-Suomeen ja lounaaseen. Tiistain aikana lumisateita aletaan saadan myös Oulun lääniin ja Lappiin. Myöhemmin illalla ja keskiviikolle mentäessä lumi- räntäkuuroja saadaan myös Keski-Suomessa ja etenkin keskiviikon puolella idässä koko Suomen pituisesti.

Näillä näkymin kuitenkin torstaille mentäessä lisää sateita levittäytyy Suomeen ja sade tulisi etelässä ja lännessä vetenä. Nimittäin uusin GFS ajo tuo Suomeen ensi viikon torstaina tikkataulumyrskyn. Tuulet olisivat voimakkaampia kuin tämän viikon myrskyssä. Ennusteet eri ajojen ja mallien välillä on heilahdellat suuntaan ja toiseen. Kuitenkin ne ovat ennakoineet jonkin sortin mahdollista myrskyä ensi viikon puoliväliin. Tuo tuorein malliajo on kyllä melko raflaava, se toisi oikein kunnon lumimyrskyn. Aluksi sateet tulisivat pääosin vetenä etenkin matalan kaakkoispuolella, etupuolella räntänä. GFS malli jättäisi tuon matalan pyörimään Suomen ylle useaksi päiväksi ja ennustaisi, että lunta kertyisi maan keskiosiin ja Etelä-Lappiin yli 20 cm. Tuulet puhaltaisivat kovimmillaan 25 m/s.

1031734.jpg

Tuo on tyypillistä GFS mallin pidemmän ennusteen yliampumista, se on tehnyt samaa Pohjois-Amerikkaankin. Jokatapauksessa muutkin mallit ovat antaneet vihjeitä, että myrsky olisi siis ensi viikon puolivälin paikkeilla mahdollinen. Euroopan keskuksen malli kehittää voimakkaampaa matalapainetta torstain tienoille Skandinaviaan, mutta hieman erilaisella ratkaisulla kuin GFS.

Hyvin laaja matalapaineen alue näyttää parkkeeraavan Suomen ylle ensi viikon loppupuoliskolla. Silloin tuo ylämatala poraa pitkälle eteläiseen Eurooppaan. Alla on Euroopan keskuksen ennuste maanantaille 12. marraskuuta. Kuvan saa isommaksi klikkaamalla. Siitä näkyy tuo erittäin laaja ylämatala, joka pörrää Euroopan yllä. Se tulee kyllä jylläämään Euroopan sään uusiksi. Lunta voisi tulla Keski-Euroopassakin runsaasti.

1031673.jpg

Eli melko epävakaiselta sää näyttää ensi viikon loppupuoliskolla. Levin mc-kisoja ajatellen lunta ja pakkasta kyllä näyttäisi siellä ensi viikonloppuna riittävän.

Atlantilla Noel iski ällikällä ja voimistui yön aikana hurrikaaniksi melkoisella spurtilla. Se pystyi kamppailemaan 15 m/s tuuliväännettä vastaan, joka yleensä päinvastoin heikentää huomattavasti myrskyjä. Nyt Noel kulkee itärannikkoa viistäen kohti Yhdysvaltain koillisosia ja Kanadan itärannikkoa. Se tulee muuttumaan huomisen aikana extra-trooppiseksi, eli se alkaa menettämään lämmintä ydintään ja muuttuu meille tutuksi barokliiniseksi matalapaineeksi. Se tuo edelleen voimakkaita tuulia Pohjois-Amerikan itärannikolle.

Seuraava päivitys todennäköisesti maanantaina.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan

Halo: sivuaurinko