1584786.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 31.5.2009

...VÄHÄINEN RISKI VAARAA AIHEUTTAVASTA KONVEKTIOSTA...

...ukkospuuskat ja rakeet ovat mahdollisia...

 ...SYNOPSIS...

Etelä-Suomen yllä olevan yläkorkean pohjoispuolitse on liikkumassa yläsola, johon liittyvän pintamatalan lämpimään sektoriin/kylmään rintamaan saattaa kehittyä päivän ja illan aikana ukkoskuuroja. Eteläisen yläkorkean ja pohjoisen ylämatalan välissä puhaltaa melko intensiivinen suihkuvirtaus, joka kasvattaa syvän kerroksen tuuliväännettä merkittävästi konvektioalueella. Mallit indikoivat, että pintamatalaan liittyy kosteusvuokonvergenssiä, joka lisää rajakerroksen kosteussisältöä konvektiolle suotuisaksi päivän aikana.

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MLCAPE 100-300 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne 25-35 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne 10-15 m/s
  • 0-3 km SRH 100-250 m2/s2 

...POHDINTA...

Karttakuvaa ei tässä päivityksessä ole mukana. Ukkoskuurokehitys on mahdollista tänään Lapin läänin itäosissa. Kyseessä on tyypillinen low cape-high shear -tilanne, jossa ilmakehän instabiilius on heikkoa, mutta sitä kompensoi hyvin voimakas tuulikenttä koko troposfäärin matkalla.

Ukkoskuurokehitys lähtee mahdollisesti käyntiin iltapäivän aikana Lapissa, mutta epävarmuutta tilanteeseen tuo kastepisteiden kehitys, jotka ovat tällä hetkellä hieman mallien antamia arvoja alhaisempia. Paljon riippuu siitä, kuinka tehokkaasti matalapaine pystyy voimistamaan kosteusvuokonvergenssia lämpimässä sektorissa kylmän rintaman etupuolella.

Mikäli kosteutta pääsee kerääntymään mallien ennakoimalla tavalla päivän aikana ja ennustetut cape arvot toteutuvat, on Lapissa olemassa riski vaaraa aiheuttavasta konvektiosta. Lähinnä kyseessä ovat voimakkaat ukkospuuskat, n. 20-25 m/s, mikäli järjestäytyneitä konvektiosoluja kehittyy. Lisäksi on mahdollista, että matalatoppisia supersoluja voi kehittyä etenkin jos instabiilius on ennakoitua suurempaa. Tällöin voimakas 0-1 km tuuliväänne sekä ennustetut SRH-lukemat viittaavat hieman kohonneeseen trombiriskiin, vaikkakin LCL-tasot saattavat olla liian korkealla trombeja ajatellen. 

Tilanteessa on siis vielä epävarmuuksia koskien kosteuden kehitystä ja instabiiliuden määrää. Lisäksi konvektiosolujen määrä saattaa jäädä vähäiseksi ja heikon instabiiliuden tapauksessa myös salamointi voi jäädä vähäiseksi. Mikäli kosteutta kertyy riittävästi ja syvää konvektiota pääsee kehittymään on olemassa riski ukkospuuskista ja pienistä tai kohtalaisista rakeista.

Mahdollisia twitter-päivityksiä päivän mittaan.