Joulun sää on viimeisen viikon aikana välillä näyttänyt hyvin kylmältä ja välillä suojasäältä. Ennusteet ovat muuttuneet päivittäin ja vieläkin on olemassa epävarmuuksia koskien joulunajan säätä. Käyn nopeasti tämän hetkisen tilanteen läpi.

Tiistaina runsaimmat lumisateet ovat pääosin ohi, mutta etenkin lännessä saadaan päivän mittaan lunta. Myös etelärannikolle voi mereltä nousta sakeitakin lumikuuroja. Iltaa kohti lumisateet heikkenevät tilapäisesti rannikolla ja lunta saadaan enään Pohjois-Pohjanmaalla ja paikoin Itä-Lapissa.

Keskiviikon vastaisena yönä etelään saapuu ensimmäinen lumisadealue. Se liittyy vanhaan okludoituneeseen matalapaineeseen, jonka sateet liikkuvat melko nopeasti koilliseen. Tämä ensimmäinen erä riittää huonontamaan aamun ajokeliä. Sitten tilanne muuttuu mielenkiintoisaksi. Tuon lännessä olevan vanhan matalapaineen kylmään rintamaan kehittyy uusi matalapaineen "aalto" Keski-Euroopassa. Eri mallit synnyttävät tuon aallon eri paikkoihin, eri aikoihin. Jokatapauksessa kyseinen aalto lähtee vauhdilla koilliseen/pohjoiseen kohti Suomea. GFS malli on viimeisimmissä ajoissaan kehittänyt aallon Tsekin ja Puolan paikkeille kun taas Euroopan keskuksen malli on puoltanut lännempänä tapahtuvaa kehitystä Saksan puolella. GFS on vienyt uuden aallon ja voimakkaat lumisateet useammassa ajossa Suomen ohi idästä. Euroopan keskuksen malli puolestaan on tuonut lumisateet suoraan Etelä-Suomeen ja siitä pohjoiseen.

Maanantain viimeisimmissä ajoissa mallit ovat hieman tulleet lähemmäksi toisiaan. Molemmat näyttäisivät tuovan keskiviikon illan aikana runsaita lumisateita etenkin maan etelä- ja itäosiin kaakkoispainotteisesti. Tarkemman resoluution mallit vievät aallon mahdollisesti vielä läntisempää reittiä. Aikatauluissakin on eroja. Tällä hetkellä runsain sade näyttäisi saapuvan vasta keskiviikkona illalla, jolloin se ei ehtisi vaikuttamaan keskiviikon liikenteeseen yhtä merkittävästi kuin vielä edellisissä ajoissa näytti. Runsain sade saattaisi siis painottua myöhäisiltaan ja yöhön. Se minne tuo runsain lumisade osuu, voi totuttua raskaampaa lunta kertyä 10-20 cm, ehkä ylikin.

Keskiviikon lumipyryssä on siis vielä suurempia epävarmuuksia. Runsain sadealue voi äärimmäisessä tapauksessa matkata suurelta osin maan itäpuolelta ohi, mutta mikäli se matkaa hiemankin läntisempään reittiä kuten tällä hetkellä näyttää, on ajokeli ainakin huono tai erittäin huono. Aikataulu ratkaisee sen, osuuko sade vielä pahimpaan aikaan joulun liikenteen kannalta iltapäivällä. Lämpötilat riippuvat niin ikään siitä mistä matalapaine matkaa. Itäisempi reitti pitää sään pakkasella, läntisempi reitti voi tuoda nollakeliä hetkeksi etelään.

Jouluaattona lunta saadaan todennäköisimmin maan pohjoisosissa, etelässä alkaa sää poutaantua, mutta pilvipeite pysyy runsaana. Lämpötilat koko maassa pakkasella, mutta etelärannikolla saatetaan olla nollan tuntumassa. Joulupäivän ja tapaninpäivän osalta ennuste on vielä auki, mutta mallit ovat ennakoineet, että jommalle kummalle päivälle etelästä saattaa nousta uusi sadealue. Lämpötilat ovat suuressa osassa maata pakkasella, mutta on mahdollista, että etelässä ollaan välillä nollan tienoilla.

Päivityksiä ei ole luvassa loppuviikon osalta, joten toivotan kaikille oikein hyvää joulua ja malttia liikenteeseen! Palataan asiaan ensi viikolla uudenvuoden ennustein.