Suomalaisia kiinnostaa vuosittain erityisesti juhannuksen ja vapun sää. Lisäksi kysymys valkeasta joulusta on nykyisin etenkin etelässä vuosittainen jännitysnäytelmä. Ajattelinpa nyt joulukuun aikana seurata tuon joulun sään kehitystä ihan huvin vuoksi.

Tällä hetkellä jouluun on vielä vajaa kolme viikkoa aikaa. Pitkän ajan säämallit yltävät kahteen viikkoon, joten tarkempaa tietoa mahdollisesta säästä jouluun asti saadaan vasta tämän viikon lopulla. Tällä hetkellä veikkaukseni on kuitenkin, että todennäköisimmin Helsingissä vietetään tänä vuonna lumeton joulu.

Marraskuun alku oli hyvin kylmä ajankohtaan nähden ja taasen kuun loppu oli puolestaan hyvin lämmin. Nyt tuo lämmin ja kostea sää on jatkunut pitkään eikä näytä varsinaisia hellittämisen merkkejä. Suursäätila näyttää jatkuvan ainakin kuun toiselle puoliskolle samanlaisena, mutta aivan pitkän ennusteen lopulla on näkyvissä pieni mahdollisuus sille, että tilanne voisi kääntyä toiseen suuntaan.

Nimittäin 20 joulukuuta on mallin mukaan Atlantille vahvistumassa korkeapaine ja matalapaine siirtyy Suomen yli itään. Silloin tuulet kääntyisivät puhaltamaan pohjoisen suunnalta kaikkein selkeimmiten pitkään aikaan. Joulun sään kannalta tämän efektiä on vielä vaikeata arvioida, sillä ensinnäkin tämä tapahtuu pitkän ennusteen aivan lopussa, joten virheherkkyys on suuri. Toisekseen tuo mahdollinen pohjoisen virtaus ei ehkä ehdi puhaltaa tarpeeksi kauan, että jouluksi saataisiin lunta, sillä ilman tarvitsisi olla tarpeeksi kylmää, että mahdolliset sateet tulisivat lumena.

Tällä hetkellä antaisin epätieteellisesti veikkauksen, että tilanne on 30-70 lumettoman joulun puolesta, mutta tuo mahdollinen ennen joulua tapahtuva muutos on vielä joka suuntaan epävarma.

Katsotaan ensi viikolla uudestaan kun mallit yltävät itse jouluun asti.