Hurrikaani Gustav on matkalla Yhdysvaltain rannikolle. Se on parhaillaan kolmannen kategorian hurrikaani n. 500 km rannikosta.

1869327.jpg

Gustavin odotettiin voimistuvan nopeasti Kuuban ylityksen jälkeen. Kuuban vuoristoinen länsiosa kuitenkin rikkoi sen rakennetta sen verran, että myrskyllä oli vaikeuksia pitää silmä koossa. Lisäksi sykloonin länsipuolitse on kiertynyt kuivaa ilmaa Gustavin kaakkoisosiin, joka osaltaan on pitänyt voimistumisen kurissa.

1869173.jpg

Yllä on satelliitin vesihöyrykanavan kuva, josta nähdään kuivaa ilmaa Gustavin länsipuolella. Sitä on kiertynyt systeemin kaakkoispuolelle lähelle myrskyn keskusta, joka on purppuran värisen alueen koillisreunassa. Floridan yllä ja sen itäpuolella ilma on kosteaa osin myös trooppinen myrsky Hannan vaikutuksesta.

Gustavin yllä tuuliväänne on kasvanut ja se on myös rajoittanut kehitystä puhaltaen suurimmat konvektiokehityksen silmän länsipuolelle. Joidenkin tietojen mukaan itse Gustavin keskus-sirkulaatio sijaitsi selvästi päivällä näkyneen silmän länsipuolella, joka viittaisi melko epäjärjestäytyneeseen rakenteeseen myrskyn keskellä.

Vaikka myrsky on ollut hyvin lämpimien vesien yllä, ei se yllä olevista syistä ole päässyt voimistumaan ennakoidulla tavalla. Päivän aikana hurrikaanilentojen perusteella sen tuulet ovat pudotteet n. 5 m/s. Se on virallisen tiedon perusteella juuri ja juuri kolmannen kategorian hurrikaani. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen ennuste povaa Gustavin edelleen voimistuvan neljänteen luokkaan, mutta ottaen huomioon viilenevät merivedet, kohtalainen tuuliväänne sekä systeemin heikko rakenne satelliittikuvien perusteella, on tämä melko rohkea ennuste. Todennäköisesti Gustav iskee maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa kolmannen luokan hurrikaanina New Orleansista lounaaseen suo-alueelle. Sen oikealla etupuolella odotetaan n. 4-5 metrin tulva-aaltoa, joka on New Orleansin kannalta suurin vaara. Tietokonemallit ovat vieläkin hieman eri mieltä kuinka paljon Gustav kääntyy länteen vai jatkaako se tämänhetkisellä reitillä, johon NHC povaa ennustereittinsä. Gustav on kasvanut koossa selvästi, mutta hurrikaanituulet puhaltavat 85 km keskustan ympärillä. Katrinan iskiessä rannikolle hurrikaanituulet ylsivät 190 km silmästä ulospäin.

1869250.jpg

Yllä on NHC (National Hurricane Center) ennuste tulva-aallon todennäköisyydestä. Väreillä on osoitettu todennäköisyys, että alueella vesimassa kohoaa 1,6 metriä tavallista korkeammalle. Kuvassa on kaksi kuvaa yhdistetty, jossa ylemmässä näkyy Lake Pontchartrain ja sen eteläreunalla sijaitsee New Orleans.

Tällä hetkellä odotetaan sitä, pystyykö Gustav voimistumaan neljänteen kategoriaan niinkuin virallinen ennuste povaa, lisäksi on mielenkiintoista nähdä kuinka lähelle New Orleansia Gustav lopulta osuu. Nämä kaksi tekijää määrää sen, kuinka paljon tuhoa hurrikaani Gustav saa aikaan.

Loppuun vielä juuri lennetyn hurrikaanilennon tietoa Gustavista. Keskuspaine on sen mukaan laskenut edellisestä lennosta kolmella hehtopascalilla ja on nyt 957 hPa, joka olisi merkki hienoisesta voimistumisesta. Arvioitu tuulennopeus ei sen sijaan ole muuttunut. Lennon datan perusteella silmän kaakkoispuoli on avoin, joka indikoi, että myrsky ei ole vieläkään pystynyt kasaamaan suljettua silmää, eikä tällöin ole odotettavissa merkittävää voimistumista. Niinpä ihmettelen, mikäli NHC ei muuta ennustettaan seuraavassa päivityksessä ja povaa enää kolmannen luokan hurrikaania jatkossa. Mutta trooppiset myrskyt ovat aina yllättäviä ja koskaan ei tiedä mitä Gustav keksiikään. Tiistaina Suomen aikaan viimeistään tiedämme miten kävi.