Sää pysyy kylmänä lauantaihin asti kunnes alkaa jälleen lauhtua.

Parhaillaan on Lappiin leviämässä arktista ilmamassaa, joka saapuu myös etelään perjantain kuluessa. Perjantaina päivällä etenkin maan etelä- ja itäosissa tuuli on vielä hyvin purevaa. Lämpötilojen ollessa -5 ja -10 välillä, tuuli saa sään tuntumaan enemmänkin -15 ja -20 asteen väliltä. Lapissa tuuli heikkenee päivän mittaan ja siellä lämpötilat laskevatkin -10 ja -15 tienoille. Koko maassa sää on ainakin osittain aurinkoista ja etelässä ja idässä tulee ajoittain lumikuuroja.

Lauantain vastaisena yönä korkean selänne siirtyy Suomen ylle ja samalla heikkotuulisessa ja selkeässä säässä lämpötilat lähtevät nopeaan laskuun. Yöllä voi etenkin maan keskiosissa olla pakkasta -20 astetta.

Lappiin saapuu lauantaina aamulla lumisateita, jotka leviävät Oulun lääniin päivän aikana. Lämpötilat tippuvat perjantain lukemista -5 ja -10 asteen välille. Etelämpänä sää on vielä poutaista ja osin aurinkoista etenkin idässä. Idässä lämpötilat ovat vielä -10 asteen tienoilla kun taas lännessä ollaan lähellä nollaa.

Sunnuntain vastaisena yönä sateet taukoavat Lapissa, mutta lumisateita saadaan lähinnä maan keskiosissa ja idässä. Aamulla sateita saadaan myös etelässä. Sateet tulevat pääosiltaan maan keskiosissa aluksi lumena, lopulta räntänä. Etelässä sade on loppuosaltaan vettä. Sateen olomuodoissa voi esiintyä vielä hieman muutoksia riippuen matalapaineen reitistä. Sademäärät eivät ole kovin runsaita. Lämpötilat ovat päivällä lounaassa selvästi plussalla, idässä nollan molemmin puolin ja Lapissa -5 ja -10 asteen välillä.

Maanantain vastaisena yönä sateet taukoavat hetkeksi. Päivällä uusi sadealue saapuu luoteesta. Sade tulee Lapissa ja maan keskiosissa lumena, etelässä räntänä tai vetenä. Lämpötilat ovat etelän suojasäästä Lapin n. -10 asteeseen.

Tiistaiksi sää näyttäisi pakastuvan jälleen koko maassa. Sateet ovat heikkoja ja aurinko paistelee välillä. Etelässä mahdollisesti lumisadetta.

Keskiviikkona Suomeen vahvistuu korkean selänne ja sää on poutaista. Sää viilenee tiistain lukemista hieman, mutta lauhtuu illalla.

Torstaiksi näyttäisi saapuvan uusia sateita lännestä ja sää lauhtuu jälleen ja tuulet voimistuvat.

Perjantai-lauantai näyttävät myös epävakaisilta, sillä laaja matalapaineen alue vallitsee Pohjois-Eurooppaa.

Talven saapuminen etelään on vielä edelleen auki ja mitään varmaa ei vielä voida sanoa. Jälleen on pientä toivoa ensi viikon lopulla, mutta asiaa täytyy seurata jatkossa. Kahden viikon kuluttua on maaliskuu jo ovella. Täytyy muistaa, että maaliskuu on sillon tällöin vuoden kylmin kuukausi, joten kaikkea toivoa ei ole menetetty. Toisaalta kun Itämeri on pitkälti vielä sula, edesauttaa se kevään alkamista ellei tässä välissä tule pidempää selvästi talvista ja kylmää jaksoa.

Tänään auringon paistaessa ja tuulelta suojassa pystyi jo havaita auringon lämmittävän vaikutuksen. Se on vielä melko heikkoa, mutta on maaliskuussa lämmitys kasvaa nopeasti.

1294339.jpg

Kuvassa on auringon säteilyn voimakkuus maanpinnalla kuukauden ja leveysasteen mukaan merenpinnan tasolla pilvettömässä tilanteessa (MJ/m2). Siitä nähdään, kuinka maalis- ja huhtikuun aikana auringonsäteily kasvaa voimakkaasti Suomen leveysasteilla. Lapissa muutos alkaa maaliskuun lopulla/huhtikuun alussa kun taas etelässä jo maaliskuun alussa.

Tarkastellaan sään kehitystä jälleen sunnuntaina.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

92943566.jpg