1584781.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 21.5.2009

...EI VAARAA AIHEUTTAVAA KONVEKTIOTA...

...salamointi ja pienet rakeet mahdollisia... 

...SYNOPSIS...

Brittein saarten ylämatalaan liittyvä pieni yläsola majailee torstaina Suomen yllä ja heikko rintamavyöhyke siirtyy maan kaakkoisosiin. Polaarisuihkuvirtaus sijaitsee lähinnä Saksan ja Etelä-Skandinavian yllä eikä se vaikuta Suomessa tuuliväänteisiin. Suomi kuuluu polaari-ilmamassaan, johon kehittyy kuuropilviä päivän aikana.

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MLCAPE 300-500 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne < 10 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne < 7.5 m/s
  • 0-3 km SRH < 80 m2/s2 

...POHDINTA...

Karttakuvaa ei tässä päivityksessä ole mukana. Ukkoskehitys on mahdollista maan etelä- ja keskiosissa. Joitakin ukkoskuuroja voi kehittyä vielä Oulun läänin eteläosiin. Lisäksi Länsi-Lapissa on pieni mahdollisuus muutamille salamoiville soluille.

Torstain konvektiotilanteessa ei ole mitään erikoisempaa mainittavaa, kuurokehitys alkaa melko varhaisessa vaiheessa, paikoin ennen puoltapäivää. Ukkossolut painottuvat sisämaahan, rannikkokaistaleet pysyvät pääosin kuivina. Kyseessä on melko lyhytikäisiä "poppari" ukkosia, joista voi tulla pieniä rakeita. Ohjaavien virtausten ollessa heikkoja on olemassa pieni taajamatulvien riski. Sama tilanne jatkuu perjantaina, jolloin ukkosherkin alue siirtyy hieman pohjoisemmaksi. Jos kunnon ukkosia kaipaa, niin kannattaa vilkaista Keski-Euroopan tutkia, sillä esimerkiksi Saksassa voi esiintyä räväköitä ukkosia.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

112408058.jpg