Perjantaina matalapaine saapuu lännestä. Sade saattaa olla jatkuvampaa Pohjanmaalla ja Oulun läänissä. Muualla maan etelä- ja keskiosissa tulee sadekuuroja, joissa ukkonen saattaa jyrähdellä. Aurinko pääsee paistamaan pilvien lomasta varmiten etelässä sekä Keski-Lapissa. Lämpötilat kohoavat maan eteläosissa +15 asteen yläpuolelle, maan keskiosissa liikutaan +10..+15 ja Lapissa +10 asteen molemmin puolin. Iltaa ja yötä kohden saattaa maan länsiosiin saapua sade- ja ukkoskuuroja.

Lauantaina päivää kohti sadekuurot vähenevät ja liikkuvat itäänpäin. Iltapäivällä kuurottelee lähinnä idän tuntumassa vaikka maan keskiosissakin on vielä pieni riski. Myös Pohjois-Lapissa saattaa esiintyä yksittäisiä sadekuuroja. Päivä on suuressa osassa maata poutainen ja melko aurinkoinenkin. Lämpötilat liikkuvat maan etelä- ja keskiosissa +15 asteen molemmin puolin, lämpimintä etelässä. Pohjoisessa ollaan +10 asteen molemmin puolin. Illan aikana lounaasta saapuu sadealue maan eteläosiin.

Sunnuntain osalta mallit jo hieman erkanevat, mutta kaakossa ja idässä näyttäisi olevan vielä sateiden riski. Lapin yli liikkuu myös sadekuuroalue. Poutaisinta on lännessä, jossa on myös parhaat mahdollisuudet auringon paisteelle. Lapin pilvisillä alueilla sää hieman viilenee lauantaista, muualla lämpötilat pysyvät samoissa lukemissa.

Alkuviikolla Lappiin alkaa virrata viileämpää ilmaa. Jatkuvampia sateita ei ole näköpiirissä maanantaina, mutta yksittäisiä sadekuuroja voi tulla lähes koko maassa. Pohjoisessa esiintyy yöpakkasia tiistain vastaisena yönä. Sekä GFS, että Euroopan keskuksen malli ennakoivat sään viilenevän tiistain tai keskiviikon paikkeilla. Suomen luoteispuolelle on vahvistumassa korkeapaine ja viileää ilmaa virtaa koillisen ja idän suunnalta. Viikon puolivälissä saattaa maan eteläosia myöden esiintyä yöpakkasta. Mallit ovat kuitenkin erimielisiä sen suhteen, kehittyykö maan kaakkoispuolelle voimakas paikallaan pyörivä matalapaine, joka toisi sateita etelään, jolloin pilvet ja tuulet pitäisivät yöpakkasten ja hallan riskin alhaisempana. Kuitenkin ilmamassa näyttäisi viilenevän ja mikäli heikkotuulisia ja pilvettömiä yötä esiintyy, hallaa ja yöpakkasta esiintyy. GFS mallin pääajo veikkaa jopa, että etelässä +10 astetta tekee tiukkaa keskiviikkona ja torstaina päivällä ja lämpötilat saattaa olla lähempänä +5 astetta. Tämä tuntuu olevan kuitenkin hieman yliampuva tulkinta.

Vielä ei siis kuitenkaan ole syytä alkaa pipoja kaivamaan esiin etelässä, sillä tuohon on vielä viikko aikaa ja tilanteessa on melko monta epävarmuustekijää, jotka saattaa vielä muuttaa lopullista säätilaa.

Trooppinen myrsky Hanna on matkalla kohti Pohjois-Carolinan rannikkoa, Wilmingtonin ja Jacksonvillen lähistölle lauantaina päivällä Suomen aikaa. Osittain hurrikaani Gustavin tuoman voimakkaan tuuliväänteen vuoksi Hanna on satelliittikuvissa ollut melko onnettoman näköinen. Voimakkain ukkostoiminta on ollut pitkään puhallettuna silmän ulkopuolelle, jolloin myrsky ei pääse voimistumaan. Tuuliväänteen ennustetaan olevan n. 10 m/s, jota yleensä pidetään rajana trooppisten myrskyjen voimistumiselle. Hannaa haittaa myös sen länsipuolella oleva kuiva ilma, jota on imeytynyt lähelle myrskyn keskusta. Tästäkin huolimatta Hanna on viimeisten tuntien aikana pystynyt kehittämään hieman enemmän ukkostoimintaa keskustan pohjoispuolelle.

wv-l.jpg 

(Lähde: NOAA)

Yllä oleva kuva on tuorein vesihöyrykanavan kuva Hannasta. Siinä nähdään paljon kuivaa ilmaa (ruskea), jota on kiertynyt kohti myrskyn keskustaa (saattaa näyttää siis erilaiselta jatkossa, koska on lähes reaaliaikainen kuva).

Hannan tuulet puhaltavat n. 65 mph eli 29 m/s. Se kulkee melko lämpimien merivesien yli, joten se saattaa voimistua ensimmäisen luokan hurrikaaniksi ennen rantautumistaan Yhdysvaltoihin. Tuuliväänne ja ympäröivä kuiva ilma saattaa kuitenkin hidastaa voimistumista ja pitää Hannan trooppisena myrskynä. North-Carolinan hipaisun jälkeen matka jatkuu meren ylle, jossa Hanna saattaa hieman voimistua ja osua uudestaan New Yorkin Long Islandiin tai Massachusettsin osavaltioon heikohkona trooppisena myrskynä tai extratrooppisena myrskynä (eli meille tuttuna matalapaineena, jossa on rintamarakennetta ja lämpötilaeroja).

Hurrikaani Ike voimistui rajusti viime yön aikana aina neljännen kategorian hurrikaaniksi 65 m/s tuulineen. Nyt se on aavistuksen heikentynyt ja tuulet puhaltaa 63 m/s. Iken ennustetaan heikentyvän seuraavan kahden päivän aikana johtuen voimakkaasta tuuliväänteestä, joka voi rikkoa myrskyn rakennetta. Toisaalta Ike on kehittänyt lujan pilvivallin silmän ympärille, joka saattaa suojata ydintä melko hyvin..ainakin aluksi.

Sunnuntain kuluessa tuuliväänteen odotetaan heikkenevän ja riippuen Iken sen hetkisestä rakenteesta, voi myrsky alkaa jälleen voimistua. Iken reitti on viemässä sitä todennäköisesti kohti Bahamasaaria, jolloin Yhdysvalloissa matkaavan matalapaineen odotetaan tempaavan myrskyn mukaansa kohti pohjoista. HWRF on 12z ajossaan viemässä Ikeä 5-luokan hurrikaanina kohti Miamia, GFDL on Kuuban reissun kannalla 3-4 luokan hurrikaanina. Euroopan keskuksen malli suosii Ikeä kohti Kuubaa, jonka jälkeen Meksikonlahdelle ja rantautumista lähelle New Orleansia (siinäpä vasta olisi asukkailla sulattamista). Yhteenveto on siis, että Iken reitti on vielä täysin auki. Selvyyttä saadaan kunhan Hanna matkaa Pohjois-Carolinan ylitse ja nähdään miten se vaikuttaa hurrikaanien reittiin vaikuttavaan korkeapaineeseen.

Trooppinen myrsky Josephine on hieman heikentynyt voimakkaassa tuuliväänteessä eikä suurta muutosta sen voimakkuudessa odoteta seuraavaan viiteen päivään. Se on vielä kaukana Atlantilla eikä uhkaa maa-alueita moneen päivään.

Afrikan rannikolta on saapumassa Atlantille trooppinen aalto, josta GFS malli on kehittämässä trooppista myrskyä jatkossa.