Historiallinen tornadojen sarja tullaan muistamaan Yhdysvalloissa nimellä Super-Tuesday Outbreak.

Viime yön aikana Yhdysvalloissa on kuollut ainakin 52 ihmistä rajuissa pitkäikäisissä tornadoissa. Niinpä tämä on ollut tappavin tornadopäivä USA:ssa 23 vuoteen.

Yhdysvaltain National Weather Service antoi aikaisin tiistaina paikallista aikaa "High Risk for severe weather" varoituksen, joka on annettu vain kerran aikaisemmin helmikuussa. Tilanne näytti otolliselta tornadoille, sillä ennätyksellisen lämmin sää maan etelä- ja itäosissa ylläpiti ukkosille tarvittavaa kosteaa ja lämmintä alatroposfäärin ilmaa. Samalla kehittyvä matalapaine vapautti ilmakehän epävakauden ja lisäsi tuuliväännettä niin, että supersolut ja tornadot olivat mahdollisia. Kaikki kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

1271822.jpg

Arkansas, Mississippi, Tennessee ja eteläosat Missourin, Illinois'n ja Kentuckyn osavaltioista kuuluivat laajaan High Risk -alueeseen.

 

1271825.jpg

Little Rock, Arkansas luotaus tiistaina paikallista aikaa ilta kuudelta. Monelle kuva ei varmaan kerro paljoakaan, mutta siinä nähdään lämpötilan ja kastepisteen jakauma ilmakehässä, sekä tuulen voimakkuus ja suunta. Siitä nähdään voimakasta lämmitystä lähellä maanpintaa, hyvin kostea kerros aina kolmeen kilometriin asti (viivat lähekkäin). Sen yläpuolella ja ns. elevated mixed-layer, jossa on kuivaa ja hyvin sekoittunutta ilmaa, joka toimii eräänlaisena tulppana alla muhivalle epävakaudelle. Kun tuo tulppa mm. auringon lämmityksen, kosteusadvektion (siirtymisen) sekä laaja-alaisen nousuliikkeen myötä heikkenee päivän mittaan, se voi äkillisesti murtua, jolloin kaikki alla oleva epävakaus ja kosteus ampaisee nopeasti ylätroposfääriin asti. Tällöin voi rajuja ukkosia muodostua erittäin nopeasti. CAPE luotauksessa on n. 1500 J/kg ja tuuliväänne on ollut hyvin voimakas. Tässä luotauksessa tuulen voimakkuus on noussut alimman kilometrin matkalla 19 m/s ja alimman 4,5 km matkalla hulppeat 35 m/s.

1271829.jpg

Tuulihodografi näyttää tuulen suunnan muutokset luotauksen perusteella. Siinä nähdään nopea äkillinen suunnan muutos aivan pinnan yläpuolella ja supersolua ylläpitävä laaja kääntyminen ilmakehässä.

 

Ukkoskuuroja oli jäänyt edellisyöstä jäljelle pohjoisessa, mutta niistä saatiin pääosin vain runsaampaa sadetta ja salamointia. Klo. 12.00-13.00 paikallista aikaa Dallasin tienoilla lähestyvä kylmärintama rikkoi keskitroposfäärissä sijainneen tulpan ja alta puolentunnin voimakkaita ukkossoluja syntyi, jotka alkoivat nopeasti muuntua lineaariseksi ukkosryppääksi.

Muutamia tunteja myöhemmin kuivalinjaan alkoi kehittyä päivän kannalta voimakkaimmat ukkoset, supersolut. Niistä useat olivat ennusteen mukaisesti pitkäikäisiä ja voimakkaita.

Kaikkein pahinta vahinkoa sai aikaan yksi ja sama supersolu, jonka kehitti tornadoja, jotka kestivät useita tunteja välillä ehkä vetäytyen takaisin pilveen.

Tornadoista varoitetaan Yhdysvalloissa ensin antamalla yleinen rajuilmariski kuten eilen annettiin High Risk ennakkovaroitus aamulla. Kun tornadoja saattaa alkaa syntymään annetaan laaja-alaisia tornado watch tiedotteita. Vasta kun tornado on havaittu maasta käsin tai tutkan mukaan voidaan olettaa tornadon olevan maassa tai kehittyvän minä hetkenä hyvänsä, annetaan tornadovaroitus. Äärimmäisissä tilanteissa National Weather Service voi antaa vielä voimakkaamman varoituksen: tornado emergency. Ensi kertaa tällainen annettiin 1999 Oklahoman esikaupunkialueella riehuneelle F5 tornadolle, joka on kallein ja voimakkain havaittu tornado historiassa. Ennen eilistä tornado emergency varoituksia on annettu yhdeksän vuoden aikana alle 10 kertaa. Esim. viime vuoden Greensburgin EF5 luokan tornadossa, jossa 95 % kaupungista tuhoutui ja 11 kuoli annettiin kyseinen varoitus. Viime yön aikana tornado emergency annettiin ennätykselliset viisi kertaa: Tennesseen osavaltiossa Memphis, Jackson, Cedar Grove, Huntingdon saivat varoituksen ja Alabamassa Decaturin kaupunki.

92608451.jpg

Eniten tuhoa aiheuttanut supersolu matkalla Memphisin kaupungin eteläosien yli. Alueella mm. ostoskeskuksesta tuhoutui osa, lentokentän varastorakennuksesta irtosi katto. Alueelle annettiin samalla tornado emergency varoitus.

 

92608446.jpg

Doppler kuvassa nähdään supersolussa matalalla ilmenevä hyvin laaja ja voimakas rotaatio.

 

92608544.jpg 

Samainen supersolu puolitoista tuntia myöhemmin iskemässä Jacksonin kaupunkiin, jonne myös annettiin tornado emergency. Jacksonissa mm. 86 ihmistä loukkaantui kun tornado iski vanhainkotiin ja yliopiston asumatiloihin.

 

92608534.jpg

Doppler kuva, jossa edelleen hyvin voimakas mesosykloni ja siihen liittyvä tornado.

 

original.jpg

Maanlaajuinen tutka-animaatio, jossa nähdään kylmään rintamaan liittyvä ukkosnauha, sekä linjan edessä lämpimässä sektorissa jyräävät voimakkaimmat supersolut. HUOM. kuva on iso.

 

Tornadovaroituksia illan ja yön aikana annettiin yhteensä 182. Tähän mennessä epävirallisesti tornadoja on havaittu 73. Uskoisin, että kun kaikki tuhot on saatu tutkittua, tornadojen lukumäärä nousee yli 100. Vaarallisia sääilmiöitä (tornadot, isot rakeet ja voimakkaat puuskat) on havaittu vuorokaudessa jo 384 ja määrä kipuaa varmaan 400 loppujen lopuksi.  

Tänään rajuilmat jatkuvat, tosin samanlaista myräkkää ei ole tiedossa. Maan itäosiin todennäköisesti annetaan tänään Moderate Risk for severe weather ennakkovaroitus ja mm. Washington D.C kuuluu mahdollisesti tuohon alueeseen. Luvassa on voimakkaita tuulia ja myös supersoluja ja tornadoita.

 

Lopuksi lyhyt katsaus Suomen säähän. Päivittäistä katsausta en nyt ajan puutteen vuoksi tee. Sää jatkuu etelässä hyvin lauhana loppuviikon ja samalla myös pilvisenä. Muuallakin maassa ei mitään kireitä pakkasia pääse esiintymään, sillä Suomessa vallitsee lauha lounainen ilmavirtaus. Loppuviikolla lämpötilat ovat etelässä plussalla, joten lumipeite ohenee etelässä jatkossa, vaikka huomenna saadaankin osittain joitakin senttejä lunta sisämaassa. Sunnuntaina on mahdollista, että Föhn-tuuli pääsee puhaltamaan ja tällöin päivä voi olla hyvin aurinkoinen pohjoisessa ja Pohjanmaalla samalla kun lämpötila saattaa kiivetä selvästi plussalle jopa viiden asteen tienoille. Tuota täytyy kuitenkin tarkentaa lähempänä sunnuntaita. Jokatapauksessa ilmamassa on viikonloppuna hyvin lämmintä koko maassa ja oli sitten fööniä tai ei, lämpötilat ovat koko maassa nollan tienoilla. Ensi viikolla ehkä keskiviikkona lämpötilat saattavat ainakin tilapäisesti laskea selvästi koko maassa, mutta kuinka pitkäikäistä tuo on jää nähtäväksi.  

Päivitän tarkemmin Suomen säästä mahdollisesti torstaina tai viimeistään perjantaina.