Ei ukkosia olekaan sitten luvassa. Ilmatieteenlaitoksen ennuste perjantaille sisältääkin vain vesikuuroja. Ja meikäläisen ennuste sunnuntain ukkosista ei pitänekkään nyt lähempänä katsottuna paikkaansa sekään, sillä tuo ukkosherkkä alue jää Ruotsin puolelle. Tosin se saattaa tulla jonnekin päin etelä-Suomea sitten ensi viikon puolella, mutta Helsingissä saadaan odotella noita ukkosia näköjään vieläkin. Sadetta sen sijaan on jonkin verran tiedossa jo nyt viikonloppuna ja ensi viikolla lisää. Lämpöäkin näyttää olevan hieman enemmän kuin ehdin jo manata.Onneksi näinpäin. Paras onkin aina ennustaa mahdollisimman kurjaa säätä, jottei ainakaan huonommaksi voi mennä. Eipä nämä omat ennustukset kovin tarkkoja voi olla, kun ne perustuu netistä saataviin kansainvälisiin malleihin. Niissä erotuskyky on huomattavasti heikompi kuin esim. Suomessa sovellettavassa HIRLAMissa. Niinpä nuo ITL ennustukset pätevät Suomessa paljon tarkemmin, koska ne ajetaan erityisesti ennustamaan Suomen ja lähialueiden säitä. Ne ottavat reunaehdot globaaleista malleista ja niitä apuna käyttäen ja aikaa säästäen sitten ennustaa tarkkoja säitä tänne Suomeen. Nuo netissä yleisessä jakelussa olevat mallit ovat hyviä suuremmassa skaalassa ja joskus ne osuvat melko tarkastikin Suomenkin oloissa oikeaan, mutta koska ukkoset ovat niin pienialaisia ja herkkiä muutoksille, on niiden ennustaminen päivänkin etuajassa globaalista mallista todella hakuammuntaa.

Tämän pikku informaatiopaketin mukana tulee uusia kuvia Viikistä. Tällä kertaa muutamien uutuusominaisuuksien sävyttämänä. Uuden filtterin avulla saa pitkiä valotusaikoja päivänvalossa ja piti käydä Vantaanjoessa kokeilemassa miten tuo toimii. Niistä siis kuvia. Sen lisäksi sain tietää uudesta tavasta kuvata tai lähinnä käsitellä kuvia, eli HDR menetelmästä. Siinä missä tavalliset kuvat ovat 8-bittisiä, saa HDR:llä aikaa 32-bittisiä kuvia, eli niiden väri ja valotusskaala ovat paljon kehittyneempiä kuin tavallisissa kuvissa. Niiden tekeminen on alottelijalle melko haastavaa ja niissä voi mennä helposti hakoteille, mutta onnistuessaan sen avulla voi saada todella häkellyttäviä otoksia. Koska ei kotikäytössä kenelläkään ole vielä 32-bittiä tukevaa monitoria on nuo kuvat täytynyt muuntaa 8-bittisiksi, jotta ne voi katsoa tavalliselta kotikoneelta.

Kuva-albumista löytyy versiot tavallisista kuvista ja sitten niiden HDR versioista. Esimerkkejä tuosta tekniikasta on mm. tällä sivulla. http://www.hdrsoft.com/images/more_examples/tm.html

 

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan