Sateet vähenevät ensi viikon aikana ja samalla sää hiukan viilenee etelässä. Loppuviikosta etelässä voi tosin tulla lunta.

Aluksi suuressa osassa maata saadaan sateita kaikissa olomuodoissa. Sunnuntaina iltapäivällä lumi/vesisateen raja kulkee karkeasti ottaen Pori-Lappeenranta linjalla. Linjan pohjoispuolella sateet tulevat enempi lumena ja etelämpänä osin myös vetenä tai tihkuna. Runsainta lumentulo on päivällä idässä, myöhemmin illalla Oulun läänissä ja myös Länsi-Lapissa. Parhaimmillaan lunta voi tulla yli 10 cm. Etelässä ollaan päivällä muutama aste plussan puolella, nollaraja kulkee Vaasa-Lappeenranta tienoilla ja nousee illan aikana vielä hieman pohjoisemmaksi. Lapissa pakkasta on vielä -15..-25C välillä ja tuuli saa sään tuntumaan hyvin purevalta.

Maanantaina päivällä etelässä sää poutaantuu ja pilvipeite alkaa repeillä. Oulun läänissä ja etenkin Lapissa tulee vielä yleisesti lumisadetta. Iltaa kohti sateet alkavat heiketä myös pohjoisessa. Lämpötilat etelän pikkupakkasesta Lapin -15 asteeseen.

Tiistaiksi vanha matalapaine jää pyörimään Norjan rannikon edustalle. Lapissa saadaankin vielä paikoin lumisadetta. Muualla maassa on poutaa ja etelässä ja idässä myös osin aurinkoista. Idässä korkean selänteen vaikutuksesta lämpötila laskee kohti -10 astetta päivän ja illan aikana. Muualla maassa ollaan myös -5 ja -10 asteen välillä paitsi etelässä ja lännessä, jossa on pikkupakkasta.

Keskiviikkona tilanne ei suurelti muutu. Lapissa voi tulla vielä lumikuuroja, etelässä korkean selänne pitää sään poutaisena. Koko maassa pakkasta, kylmintä idässä ja pohjoisessa.

Ennustettavuus alkaa kärsiä kun mennään torstai-perjantai aikavälille. Osa malleista indikoi, että Suomen eteläpuolelle jäisi pörräämään matalapaine, josta ulottuisi ehkä perjantaina lumisateita maan eteläosiin. Toiset mallit taas pitävät sään poutaisena koko maassa. Säätila on muuttumassa siten, että pitkään Länsi-Euroopan päällä ollut yläsola on nyt pikku hiljaa hajoamassa ja tilalle on loppuviikosta tulossa yläkorkea, kun taas sola siirtyy hieman idemmäksi. Sen myötä maanpintamatalapaineet siirtyvät idemmäksi. Kun nyt viime aikoina ajankohdan keskiarvoon nähden ilmamassa on ollut normaalia kylmempää Länsi-Euroopassa ja lämpimämpää Itä-Euroopassa, on muutoksen myötä kylmin ilmamassa siirtymässä Euroopan keskiosiin, lämmin ilmamassa painuu Euroopan rajojen ulkopuolelle ja uusi annos lämmintä ilmamassaa saapuu Länsi-Eurooppaan.

Yllä on GFS mallin parviajon keskiarvo 500 hPa korkeudelle ja lämpötilalle. Siitä nähdään kuinka yläsola-alue on siirtymässä ensi viikon aikana idemmäksi. Suomen sään osalta tämä tarkoittaa sitä, että etelästä eivät pintamatalapaineet pysty enään pumppaamaan yhtä lämmintä ilmamassaa maan eteläosiin vaan ilmamassa on ensi viikolla suunnilleen ajankohdan keskiarvon tuntumassa ja sää pysyttelee pakkasella ja talvisissa merkeissä jatketaan. Suuri kysymysmerkki kuuluu, mitä tapahtuu kuun puolivälin jälkeen. Edelleen uskon, että ennen kuin kevät lopulta koittaa, saadaan koko maassa kokea vielä kunnon pakkasia. Vaikka mallit eivät ole vielä luotettavia niin pitkälle, on GFS malli antanut tästä hieman vihiä pitkissä ennusteissaan.

Hieman asiaa tulevasta säästä muualla maailmassa. Yllä olevasta animaatiosta nähdään, kuinka tiistain vaiheilla Brittein saarten eteläpuolitse matkaa terävöityvä yläsola ja se indusoi voimakkaan matalapaineen, joka tulee iskemään todennäköisesti Luoteis-Ranskaan tiistain vastaisena yönä. Tuulet tulevat olemaan hyvin voimakkaita maa-alueilla, mutta näyttäisi siltä, että ne jäävät hieman muutaman viikon takaisen Klaus-myrskyn lukemista. Kuitenkin puuskissa tuulen nopeus tulee olemaan laajalti yli 25 m/s maan keski- ja pohjoisosissa, joka riittää selvästi aiheuttamaan vahinkoa. Ylimmillään puuskat huitelevat ehkä 30-35 m/s, mahdollisissa ukkosjärjestelmissä ei lähes 40 m/s puuskat ole täysin poissuljettuja.

Yhdysvalloissa ollaan saamassa kevään ensimmäiset laaja-alaiset ukkosjärjestelmät seuraavan viikon aikana. Ensimmäinen impulssi vaikuttaa Teksasin osavaltiossa sunnuntain/maanantain välillä ja toinen ehkä laajempi järjestelmä tiistaina ja keskiviikkona. Viime vuonnahan saatiin esivaalien aikaan ns. Super Tuesday Outbreak helmikuun alussa, jolloin ukkoset olivat poikkeuksellisen rajuja vuodenaikaan nähden. Samoihin mittoihin ei kuitenkaan olla pääsemässä nyt. Ukkoset ovat kevään merkki mentäessä kohti toukokuun tornadomaksimia USA:ssa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä