Arktista ilmaa saapuu huomenna Suomeen päiväksi ja sää pysyy kylmänä koko viikon.

Edelliseen blogikirjoitukseen ei ole paljoa lisättävää. Hiihtolomaviikkoa saadaan viettää hyvin talvisissa olosuhteissa koko maassa. Suurilta sateilta vältytään ja sää on melko aurinkoista. Aurinko näyttäytyy päivä päivältä enemmän perjantaihin asti. Lauantaina virtaus kääntyy etelän puolelle ja se nostattaa hieman enemmän pilviä taivaalle.

Lämpötilat ovat etelää myöden yli kymmenen pakkasasteen puolella, vasta loppuviikolla hieman lauhtuu -10 asteen lämpimämmälle puolelle. Kelit ovatkin mitä parhaimmat ulkoiluun koko viikon. Ainoa asia, joka saattaa haitata menoa etenkin tiistaina ja keskiviikkona on pureva tuuli, joka voi saada pakkasen tuntumaan melko ärhäkältä.

Öisin ollaan -20 asteen tuntumassa. Varsinaisia kevään merkkejä ei ole vielä näköpiirissä vaikka aivan etelässä on kuulemma jo käväissyt muutamia muuttolintuja, kuten pulmusia. Lämpötila pysyttelee NCEPin GFS mallin parviajon mukaan pääosin nollan alapuolella ainakin maaliskuun toiseen viikkoon asti.

Monet ovat varmaan vitsailleet, että eipä se ilmastonmuutos näemmä olekaan fakta kun tällaisia kylmiä päiviä on nyt ollut. Yksi syy erittäin lauhaan alkutalveen ja nyt kirpeään pakkaseen on Pohjois-Atlantin värähtelyssä. Periaatteessa siinä on kyse pitkällä ajanjaksolla Islannin tienoilla olevasta matalapaineesta ja Azorien korkeapaineesta. Mitä voimakkaampia nuo systeemit ovat, sitä korkeampi on ns. NOA indeksi (North-Atlantic Oscillation). Tällöin niiden välistä puhaltaa voimakkaampi länsituuli, joka puolestaan lämmittää etenkin talvisin Pohjois-Eurooppaa. Jos matala ja korkea ovat heikompia kuin normaalisti, on indeksi alhainen ja virtaus on myös heikompi. Silloin koetaan yleensä tavallista kylmempiä talvia.

1990-luvulla tuo indeksi oli pääosin positiivinen ja se selitti useat lauhat talvet. Viime vuodet taas indeksi on ollut keskimäärin heikompi ja Suomessa onkin ollut hieman normaalempia talvia. Tämän talven osalta tuo indeksi on melko mielenkiintoinen.

403867.jpg

NOOA:n nettisivujen kuvasta nähdään, että NOA indeksi on ollut pääosin selvästi positiivinen aina marraskuusta tammikuun puoliväliin. Etenkin joulukuussa indeksi oli hyvin korkea, joka ainakin osaltaan selittää sen, miksi joulukuu oli lämpimin koskaan Etelä- ja Keski-Suomessa mitattu. Sitten kuin laakista indeksi muuttui tammikuun puolivälissä ja samalla painuttiin lämpötilojen osalta keskiarvon alle. Parin viikon takaista kylmää jaksoa tämä indeksi ei suoraan selitä, mutta indeksi olikin silloin suht normaali, joten talviset kelit olivat silloin aivan mahdollisia.

Lämpötilan lisäksi indeksi selittää osaltaan myös sademäärät. Kun länsivirtaus oli voimakas, tuli enemmän kosteutta ja matalapaineita kohti Suomea juuri alkutalvesta. Suuressa osassa maata saatiinkin reilusti keskimääräistä enemmän sateita. Pohjois-Atlantin värähtely selittääkin etenkin talvella melko hyvin Suomessa vallitsevaa pitkäkestoisempaa säätä. Se, jos ja miten ilmastonmuutos vaikuttaa NAO:on on tutkimusten kohteena. Tässä nyt kuitenkin jonkin verran selitystä alkutalven leutouteen ja viimeisen kuukauden kylmyyteen.

Kuvia alla olevasta linkistä

74584780.jpg