Tilannepäivitys Atlantilta kun hurrikaani Felix kävi eilen läpi dramaattisen voimistumisen toisen luokan hurrikaanista viidenteen luokkaan n. 14 tunnissa. Sen tuulet puhaltavat tällä hetkellä 165 mph eli 74 m/s, puuskissa 90 m/s.

Felix aloitti eilen nopean vahvistumisen ja kuudessa tunnissa sen tuulet voimistui 16 m/s 105 mph:sta 140 mph:n. Sen ilmanpaine laski 12 tunnissa 50 hPa. Kaikkein dramaattisin muutos tapahtui nopeasti kun ilmanpaine laski kolmessa tunnissa huikeat 22 hPa.

Hurrikaani Felix on erittäin vaarallinen ja se tulee mahdollisesti olemaan yksi tuhoisimmista hurrikaaneista ikinä kuollonuhreissa mitattuna. Syy tähän on sen reitti ja voimakkuus. Vielä eilen näytti siltä, että Felix kulkee meren yllä Hondurasin rannikon pohjoispuolella, mutta tähään Yhdysvaltain National Hurricane Center on hilannut sen reitin mantereelle Hondurasin rannikkoa pitkin. Useat tietokonemallit ovat myös muuttaneet ennustettua reittiä samankaltaiseksi ja nyt vain Englannin UKMET malli pitää sen merellä ennen Belizeen iskeytymistään. Useat muut vievät Felixin mantereelle Hondurasin ja Nicaraguan rajaseudulla. Puerto Lempiran lomasaari on tällä hetkellä suurimman uhan alla.

Suurin uhka Hondurasiin on sade. Noin 80 % pinta-alasta on vuoristoista ja Honduras on yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä valtioista. Näin ollen Felixin rankkasateet tulevat aikaansaamaan hyvin vaarallisia mutavyöryjä ja kuolleiden lukumäärä voi nousta tuhansiin kuten hurrikaani Fifi sai aikaan yli 30 vuotta sitten. Se kulki Hondurasin rannikkoa pitkin "vain" toisen luokan hurrikaanina, mutta arvioilta 8000 ihmistä menehtyi vuoristoalueiden mutavyöryissä ja äkkitulvissa. Fifi oli Felixiä hitaammin liikkuva myrsky ja se ehti dumpata sateita kauemmin. Lisäksi se oli Felixiä hieman laajempi myrsky ja sen myötä se pystyi pumppaamaan kosteutta mantereen toiselta puolen Tyynen valtameren vedestä. Niinpä Honduras sai tuplasateet molemmilta puolilta. Felix on tällä hetkellä pienempi myrsky, mutta mikäli se kulkee sen ennustettua reittiä mantereelle asti pystyy sekin pumppaamaan tästä kosteuslähteestä.

Seuraavassa tuorein infrapunakuva hurrikaani Felixistä.

avn.jpg

Sama näkyvän valon kaistalla:

vis.jpg

Felixin silmä on hyvin pieni ja sen voimakkaimmat tuuletkin ovat pienellä alueella, niinpä mikäli se pysyttelee muutamia kymmeniä kilometrejä rannikosta säästyy Honduras ainakin kovimmilta tuulilta, mutta ei sateilta. Mikäli Honduras välttyy suoralta iskulta on Belize seuraavana kohteena. Paljon kuitenkin nyt riippuu siitä kuinka lähelle Hondurasia Felix päätyy seuraavan päivän aikana.

Samaan aikaan trooppinen myrsky Henriette on voimistumassa hurrikaaniksi ja iskemässä Kalifornian niemimaalle ensimmäisen tai toisen luokan hurrikaanina keskiviikkona. Trooppinen aalto Atlantilla on tällä hetkellä epäsuosiollisissa tuuliväänteissä, mutta seuraavien päivien aikana tämä tilanne paranee ja sen jo nyt selkeä sirkulaatio pääsee kehittämään ukkostoimintaa. Niinpä uusi hurrikaani voi riehua Karibialla jo loppuviikosta.

Täällä Euroopassa tilanne on paljon rauhallisempi, mutta tuo viikonloppuna mainitsemani matalapaine Keski-Euroopassa torstain vastaisena yönä on edelleen uhka. Välillä GFS malli heikensi sen tuulia hiukan, mutta jälleen uusin ajo tuo vaarallisen voimakkaita tuulia Itävallan ja Tsekin itäosiin torstain vastaiseksi yöksi. Sateet ovat myös erittäin suuri uhka. GFS malli tuo Itävallan itäosiin jatkuvia rankkasateita lähes 30 tunnin ajaksi. Wien on melkein pahimmassa paikassa GFS mallin mukaan. Tietokonemallien välillä on kuitenkin vielä paljon hajontaa ja jotkin vievät sateet ja tuulet idemmäksi, joten vielä ei voida sanoa, mihin tuo kaikkein ikävin sää painottuu.

Suomen säähän en tällä kertaa tarkemmin keskity. Viikonloppu näyttää epävakaiselta ja perjantai tuuliselta ja sateiselta. Kuitenkin tänään rannikoilla liikkuvia sekä merellä veneilevien kehoitan tarkkailemaan mahdollisia trombeja tai vesipatsaita, sillä lämpimän veden yllä ilman lämpötilavähete on rajakerroksessa paikoin superadiabaattinen ja hyvin voimakkaita nousuliikkeitä esiintyy, jotka voivan Estofex-sivuston mukaan helposti venyttää pyörteisyyttä pystysuunnassa aina trombeiksi asti. Huomennakin sama tilanne jatkuu, vaikkakin olosuhteet heikentyvät vesipatsaiden suhteen jonkin verran. Lähdenkin tästä rannalle tarkkailemaan tilannetta. Keskisessä Suomessa esiintyy ukkoskuuroja ja Jokioisten CAPE arvot olivat kolmelta iltapäivällä yli 800 J/kg eli ihan mukavissa lukemissa. Palataan asiaan myöhemmin.