Matalapaineita kulkee Suomen yli toinen toisensa perään ja niissä tuulet voimistuvat ja sateet ovat paikoin hyvin runsaita.

Ensimmäinen matalapaine alkaa siis vaikuttamaan tänään illalla. Tuulet puhaltavat jo kovaa ja voimakkaimmat tuulet mitataan tänään illalla läntisillä merialueilla lähellä 20 m/s. Yön aikana matalapaineen osakeskus siirtyy kohti Länsi-Suomea ja samalla tuulet heikkenevät, mutta sateet lisääntyvät.

Sade alkaa siis lännessä illan aikana ja runsaimmat sateet saapuu puolen yön jälkeen ja siinä yhteydessä sade saattaa olla paikoin rankkaakin etenkin Lounais- ja Länsi-Suomessa. Paikoin esim. kolmen tunnin sademäärä voi olla yli 10 mm. Pääkaupunkiseudulle runsaammat sateet saapuu aamun ja aamupäivän aikana. Päivän mittaan jatkuvan sateen alue heikkenee jonkin verran. Iltapäivällä tuo matalan osakeskus on Lounais-Suomen päällä ja siinä tuulet ovat heikkoja. Keskuksen yhteyteen voi muodostua heikkoja ukkoskuuroja, eli lähinnä lounaaseen ja etelään. Sateet leviää illan mittaan myös Itä-Suomeen.

Tuon osakeskuksen siirtyessä idemmäksi alkaa tuulet hyvin nopeasti voimistua läntisillä merialueilla. Lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana tuulet voimistuu lounaisilla merialueilla mahdollisesti myrskyksi asti, joten myrskyvaroitus annetaan todennäköisesti tänään illalla tai viimeistään huomenna aamulla. Muutenkin läntisillä merialueilla tuulet puhaltaa 18-20 m/s. Samaan aikaan kun merellä mahdollisesti myrskyää on mantereella suht tyyntä.

Sunnuntaiksi Etelä-Suomeen yltää korkean selänne ja sää on pääosin aurinkoista, vaikka idempänä sadekuuroja vielä saadaan. Heikko saderintama kulkee Itä-Suomesta, Pohjanmaan kautta Länsi-Lappiin, lännessä on kaikkein aurinkoisinta.

Sunnuntai-iltaa kohti tuulet alkaa jälleen voimistumaan lännestä alkaen merkkinä seuraavasta matalapaineesta. Sateet saapuvat näillä näkymin Länsi-Suomeen päivän vaihduttua maanantaille. Sademäärät ovat vielä hiukan auki, ne voivat olla rankkojakin. Jokatapauksessa sateita saadaan jälleen koko maahan. Maanantain vastaisen yön ja aamun aikana tuulet ovat voimakkaita. Merellä ne yltävät ehkä 18 m/s ja muutamat mallit näyttää, että on mahdollista, että maan eteläosissa tuuli on hetken aikaa vaarallisen voimakasta. Tämä on mielestäni epätodennäköistä, mutta palataan asiaan kunhan mallit tarkentuu maanantain osalta.

Muutoin ensi viikon sää näyttää alustavasti semmoiselta, että tiistaina kuulutaan vielä matalapaineen alueeseen, keskiviikoksi vahvistuu korkeapaine ja se ehkä jaksaa pitää sään suht poutaisena myös torstaina. GFS mallin pääajo taas on kapinallinen ja tuo matalapaineen myötä hyvin lämmintä ilmamassaa, parviajo on paljon maltillisempi.

Eli varsin epävakainen ja syksyinen viikonvaihde on edessä.

Atlantilla Humberto-myrsky yllätti lähes kaikki. Kokeneetkin meteorologit ennusti sen pysyvän ehkä 50 mph trooppisena myrskynä rantautuessaan Texasiin. Sehän iski 85 mph hurrikaanina. Tämä dramaattinen muutos johtui siitä, että myrskyn silmä ehti kulkea rantaviivan mukaisesti hieman odotettua pidempään, jolloin se ehti voimistua nopeasti. Se kehittyi trooppiseksi matalapaineeksi, sitten trooppiseksi myrskyksi ja lopulta hurrikaaniksi 12 tunnin aikana. Yhdysvaltain hurrikaanikeskus kertookin, että yksikään myrsky ei ole tiettävästi voimistunut nopeammin samaan intensiteettiin ennen rantautumistaan rannikolle. Humberto sai aikaan ainakin kaksi tornadoa ja vaarallisia tulvia kun vettä on tullut yli 250 mm.

Trooppinen myrsky Ingrid sai nimensä tänään. Se ei tällä hetkellä näytä enään kovin uhmakkaalta, koska se tulee viikonlopun aikana kokemaan voimakkaita tuuliväänteitä, jotka heikentävät sitä huomattavasti. Voi olla, että koko myrsky hajoaa tämän takia. Lisäksi pitkän ajan ennusteet vievät sen pohjoisempaa reittiä, jolloin se ei uhkaisi edes Yhdysvaltain itärannikkoa.

Muita kehittyviä myrskyjä Atlantilla ei tällä hetkellä ole, mutta seuraava mielenkiinto kohdistuu Meksikonlahdelle ja Yhdysvaltain kaakkoisrannikolle, kun mantereella puskee kylmä rintama meren ylle ja muuttuu stationääriseksi. Samaan tapaan syntyi juuri Humberto ja esim. Gabrielle. Lisäksi Euroopan keskuksen malli ennustaa trooppisen myrskyn syntyvän lähelle Hondurasin rannikkoa ensi viikon puolivälissä. ECMWF kehittää siitä hurrikaanin ja vie sen Yhdysvaltain rannikolle lähelle New Orleansia 24 syyskuuta.

Tällaisia asioita tällä kertaa, hyvää viikonloppua kaikille.