Alkuvuosi on ollut yksi mittaushistorian hiljaisimmista Yhdysvaltojen tornadojen suhteen. Keskiviikkoon mennessä oli raportoitu vain 98 tornadoa kun viime vuosien keskiarvo samassa ajanjaksossa on 452. Alla olevasta kuvasta nähdäänkin kuinka "onneton" vuosi on toistaiseksi ollut.

4545908931_3ca058b71e.jpg

Lähde: NWS/SPC

Kevät on tornadoille suotuisinta aikaa Yhdysvalloissa. Tällöin ylätroposfäärin matalapaineet ja suihkuvirtaukset ovat edelleen voimissaan melko etelässä ja samalla kuitenkin lämmintä ja kosteaa ilmaa alkaa alatroposfäärissä virtaamaan pohjoisemmaksi Meksikonlahdelta. Talvella yleensä ylätroposfääri on suotuisa, mutta lämpöä ja kosteutta ei ole tarpeeksi alhaalla. Keskikesällä puolestaan lämpöä ja kosteutta löytyy, mutta suihkuvirtaus on jo yleensä selvästi heikentynyt ja tämä ei saa aikaan voimakkaille ukkosille tarpeellista tuuliväännettä troposfäärissä.

Hyvin hiljaisen alkuvuoden jälkeen on tilanne muuttumassa kertaheitolla. Jo eilen saatiin yli 30 tornadohavaintoa (todellisuudessa tornadoja oli kuitenkin tätä vähemmän, sillä sama tornado on laskettu useammassa havainnossa). Parhaillaan (perjantaina) on suurella alueella voimassa "moderate risk of severe weather" ennakkovaroitus. Olosuhteet ovat muuttumassa Suomen aikaa illan ja yön aikana suotuisaksi tornadojen kehittymiselle alueella, jossa sijaitsee isoja kaupunkeja ja runsaasti ihmisiä. Uusi annos energiaa ilmakehässä on saapumassa vielä lauantaina iltapäivällä ja illalla Suomen aikaa, jolloin olosuhteet ovat hyvin otolliset pitkäikäisille, voimakkaille tornadoille Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa. Alla on huomiselle annettu ennakkovaroituskartta. Yleensä seuraavalle päivälle annettu "moderate risk" varoitus ennakoi, että huomenna (lauantaina) annetaan korkeimman luokan ("high risk") varoitus voimakkaista ukkosista.

4546543730_e3f45a4c4c.jpg

Lähde: NWS/SPC

Tein muutaman animaation tilanteesta GFS mallin perusteella. Alla on ns. EHI-indeksi, joka yhdistää ilmakehän epävakautta kuvaavan CAPE-suureen ja alatroposfäärin eräänlaista pyörteisyyttä kuvaavan helisiteetin yhdeksi parametriksi. Käytännössä arvot yli yhden ennakoivat supersolujen syntymistä. Supersolut ovat voimakkaimpia ukkossoluja, joissa esiintyy pitkäikäinen, syvä sekä pyörivä nousuvirtaus. Yli kolmen arvot ovat jo Yhdysvaltainkin mittakaavassa hulppeita arvoja. Animaatio alkaa perjantain ja lauantain vastaisesta yöstä ja ulottuu sunnuntai-aamuun saakka.

4545897593_d869a28d4c_o.gif

Animaatiosta nähdään, kuinka Mississippin, Louisianan, Arkansasin, Tennesseen ja Alabaman osavaltiot ovat lauantaina uhan alla. Yllä oleva indeksi on yksi tapa ennakoida supersolujen todennäköisyyttä. Mikäli halutaan tietää vielä tornadojen mahdollisuuksista, tulee tarkastella aivan alinta kerrosta troposfäärissä.

4546532844_2a881f3f72_o.gif

Yllä on GFS mallin näkemys suurimmasta tuulen nopeudesta alimmassa noin 1,5 kilometrissä. Aivan animaation alussa nähdään pienehkö alatroposfäärin suihkuvirtaus, jonka ennakoidaan kasvattavan tornadopotentiaalia lauantain vastaisena yönä. Uusi, voimakkaampi alatroposfäärin suihkuvirtaus saapuu kehittyvän matalapaineen myötä lauantaina. Tämä on huomattavasti merkittävämpi kuin aikaisempi annos. Näin suuret tuulen nopeudet saavat aikaan ilmakehän alimmassa kerroksessa huomattavaa tuuliväännettä, joka puolestaan kehittää pyörteisyyttä ja mahdollisia voimakkaita tornadoja.

4545898567_07af1344ed_o.gif

Viimeisessä animaatiossa on yksi tornadojen ennustamiseen käytettävä suure. Se pätee etenkin voimakkaiden tornadojen todennäköisyyteen. Yli yhden arvot ennakoivat voimakkaampien tornadojen syntyä. Selvää siis on, että seuraavan noin vuorokauden aikana on suurta potentiaalia voimakkaille ukkosille ja tornadoille Yhdysvalloissa. Erityisen vaaralliseksi tilanteen tekee se, että voimakkaita ukkosia ei ole tänä vuonna vielä esiintynyt ja usein ensimmäiset rajuilmaepisodit tulevat aina ihmisille yllätyksenä hiljaisen talven jälkeen. Toinen aspekti on alue, jossa ukkoset esiintyy. Lännempänä alavilla mailla tornadot voi usein huomata etäällä, mutta mitä idemmäksi mennään, sitä mäkisemmäksi ja metsäisemmäksi alue muuttuu. Tällöin tornadon saapumista ei välttämättä ehdi huomata yhtä ajoissa kuin lännen alueilla. Kolmantena pointtina on jälleen asukastiheys. Idässä sijaitsee useita miljoonakaupunkeja ja näissä riskit ovat aina suurempia kuin lännen yleisesti ottaen pienempien kaupunkien kohdalla.

Loppuun pieni maininta Suomen säästä. Lauantaina sää on melko puuskaista etenkin maan länsiosissa ja osassa Lappia. Alkuviikolla hieman lämpenee ainakin etelässä. Vapusta ei vielä voida sanoa oikeastaan mitään. Päivitellään sitä tilannetta alkuviikolla.