Alkavalla viikolla sää pakastuu ja poutaantuu, etelärannikolla saattaa tulla paikoin reippaasti lunta.

Tänään on ollut hyvin tuulista etelässä ja joitakin puita on kaatunut sekä kattopeltejä irronnut. Voimakkainta tuuli oli n. 0600, jolloin Vantaalla automaattiasema mittasi tuulenpuuskissa 16 m/s. Helsingin Kumpulassa keskituuli on ollut aamulla lähes kovaa ja Kaisaniemessäkin navakkaa. Nyt tuulet ovat heikkenemässä selvästi.

Torstaina vielä näytti siltä, että uudenvuoden aattoa saadaan viettää poutasäässä lähes koko maassa. Etenkin GFS malli antoi tuolloin kuitenkin viitteitä, että Suomen yli nyt kulkeneesta matalapaineesta jää rippeitä vielä maanantaille. Näin on käymässä, sillä heikko matalapaineen alue on kuroutumassa Suomen lounaispuolelle samalla täyttyen. Siitä yltää aattona etelärannikolle sateita.

Uudenvuodenaattona siis maan keski- ja itäosissa voidaan saada yksittäisiä lumikuuroja. Etelärannikolla saadaan nyt sunnuntaina illan ja yön mittaan vesikuuroja. Vähitellen sade voi yöllä tai aamulla muuttua rännän sekaiseksi. Maanantaina päivällä sadekuuroja saadaan rannikolla ja ne voivat olla vettä tai räntää. Maan etelä- ja keskiosissa sää on melko pilvistä, Lapissa on selkeämpää korkeapaineen vaikutuksen takia ja siellä lämpötilat ovat selvästi -10 asteen kylmemmällä puolella päivälläkin. Vuosi vaihtuu suuressa osassa maata pakkaskelissä, Lapissa melko kiprakoissa lukemissa, etelässä ollaan pikkupakkasella ja rannikolla nollan tienoilla. Etelärannikolla voidaan vielä saada räntäkuuroja.

Uudenvuodenpäivänä on koko maassa poutaa paitsi etelärannikolla. Lapissa on melko kireää pakkasta selkeässä säässä, maan keskivaiheilla ollaan -10 asteen molemmin puolin. Etelässä on päivällä n. -5 astetta pakkasta ja aivan rannikolla ollaan nollassa tai on pikkupakkasessa. Etelässä pilvisyys on runsaampaa ja päivän mittaan saadaan lumikuuroja etelärannikolla.

Keskiviikkona korkeapaine on Suomen itäpuolella ja virtaus käy Etelä-Suomessa kaakosta ja pohjoisessa lounaasta. Sää on koko maassa poutaista, mutta etelärannikolla on mahdollista, että saadaan hyvinkin sankkoja lumikuuroja. Virtaus käy n. 3-6 asteisen Suomenlahden yli ja matalia konvektiosoluja voi ajautua rannikolle, jossa rannikkokonvergenssi voi vielä tehostaa kuurojen voimakkuutta. Koko maassa ollaan pakkasella saaristoa lukuunottamatta. Lapissa lämpötilat ovat -15 asteen kylmemmällä puolella ja Keski-Suomessa ollaan -10 asteen tuntumassa, etelässä liikutaan -5 asteen tienoilla.

Torstaina pakkassää jatkuu ja on poutaista, paitsi etelärannikolla voidaan vielä saada yksittäisiä lumikuuroja. Pilvisyys runsastuu hieman pohjoisessa ja lämpötilat hieman tippuvat edellispäivien lukemista, mutta selvästi ollaan koko maassa pakkasella.

Perjantaina sää on torstain kaltainen. Pakkassäätä ja ehkä hieman runsaampaa pilvisyyttä. Mahdollisesti Oulun läänin länsiosissa ja Länsi-Lapissa heikkoja lumikuuroja.

Viikonloppuna korkeapaine alkaa siirtyä enemmän kaakkoon ja matalapaineet pääsee lähemmäksi Suomea. Näillä näkymin sunnuntaille mentäessä Suomeen leviää lumi- ja räntäsateita ja samalla sää lauhtuu. Viikonloppuna on myös tuulista. Jos vielä pidemmälle katsoo, niin olisi jonkinmoisia viitteitä siitä, että pidemmälle tammikuuta mentäessä lounaisvirtaukset voimistuisivat ja sää lauhtuisi. Kausiennusteissa ovat mallit ennakoineet etenkin tammikuun olevan selkeämmin normaalia lämpimämpi, joten vaikka alkukuussa onkin luvassa pakkaskeliä en ihmettelisi jos kuun toisella viikolla sää alkaisi lauhtua nollan tienoille ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa.

 

Azorien saariryhmän eteläpuolelle on irtautunut matalapaineen alue ja sitä on tarkkailtu subtrooppisen myrskyn kehityksen kannalta. Se on tänään alkanut vuorovaikuttamaan rintamavyöhykkeen kanssa, mutta edelleen se saa aikaan myrskytuulia. Pieni lisäys organisoitumisessa ja konvektion kehittyminen lähemmäksi keskustaa voisi riittää, että matala nimetään subtrooppinen myrsky Pabloksi.

Viihtyisää uudenvuoden juhlintaa kaikille. Palataan asiaan ensi vuonna.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan

Halo jään pinnalla