Pitkän "tylsän" sääkauden jälkeen on hieman muutosta ilmassa. Sää nimittäin viilenee loppuviikon aikana, mutta näyttäisi lauhtuvan uudestaan ensi viikon alussa.

Sää oli pitkään pilvistä ja esimerkiksi Helsinki-Vantaalla aurinko ei kunnolla näyttäytynyt yli 10 päivään. Kylmän ilman virtaus on alkanut pohjoisesta ja samalla pilvipeite pääsi päivällä hieman enemmän repeilemään maan länsiosissa. Samaisessa virtauksessa bongasin Helsingissä muutaman lumihiutaleenkin ja tällä hetkellä kaakossa näyttäisi tulevan räntää tai lunta.

Sään ennustettavuus on ollut jo pitkään huonoa. Tällä hetkellä se on erityisen huonoa ensi viikolle mentäessä. Alkuun on tosin selvät pasmat. Suomen länsipuolella on korkeapaine ja sen itäpuolitse virtaa pohjoisesta kylmää ilmaa, joka viilentää säätä ja tuo auringon pitkästä aikaa esiin. Sateet ovat tässä yhteydessä jäämässä vähiin. Viikonloppua kohden korkeapaine siirtyy enempi Suomen ylle ja heikkotuulisessa kylmän ilmamassan säässä yöt ovat kylmiä koko maassa, eli pakkasta etelärannikkoa myöten.

Lähipäivinä sää on siis selkenemään päin ja aurinko näyttäytyy pe-la laajalti. Sunnuntaina pilvisyys alkaa jo lisääntyä selvästi ennakoiden sään lauhtumista. Sitten alkaakin varsinainen arpapeli. Nimittäin tässä kylmän purkauksessa on pitkälle Itäiseen-Eurooppaan virtaamassa kylmää ilmamassaa, joka on jäämässä sinne aluksi loukkuun. Lännestä näyttäisi saapuvan Eurooppaan laaja ylämatalan alue, joka on kääntämässä Suomeen tulevan virtauksen mahdollisesti kaakon suuntaan, jossa tuo kylmä ilmamassa majailee. Niinpä on mahdollista, että Suomeen saapuisi ensi viikon puolivälissä kylmempää ilmamassaa erikoisesta suunnasta, etelä-kaakosta. Paljon tosin riippuu siitä, kuinka kylmää ilmaa kaakkoon jää aluksi jumiin, kuinka nopeaa on tuon ilmamassan lämpeneminen, kääntyykö virtaus lopulta niin kaakkoon, että tuo ilmamassa saapuu meille vai onko virtaus enemmänkin etelän suunnalta, josta olisi tulossa lämpimämpää ilmamassaa..listaa voisi jatkaa melkein loputtomiin. Jokatapauksessa tilanne on hyvin epävarma, jota kuvastaa GFS mallin parviajojen ilmamassan ennusteet Helsinkiin. Pääajo tuo loppuviikosta Helsinkiin etelästä helleilmamassaa, toisessa ääripäässä on taasen lähes arktista ilmamassaa.

Ennustettavuus on siis huonoa, mutta tavallaan se on hyvä asia, sillä sitä ei tiedäkkään mitä mielenkiintoista voisi sään puolesta tulla ensi viikolla. Eri asia olisi, jos ennustettavuus olisi hyvää ja se näyttäisi harmaata tihkusadetta koko maahan koko viikoksi.

Mitä muualla maailmalla sitten tapahtuu? Yhdysvalloissa odotellaan pienoista lumimyräkkää voimakkaasta matalapaineesta lähipäivinä etenkin Coloradon, Wyomingin, Nebraskan ja Etelä-Dakotan osavaltioihin ja samalla kasvaa myös vaarallisten ukkosten todennäköisyys eteläisissä osavaltioissa.

El-Niño ilmiö on Yhdysvaltain Climate Prediction Centerin mukaan noussut heikosta kohtalaiseksi, jolloin meriveden lämpötila on 1-1,5 astetta tavanomaista lämpimämpi Etelä-Amerikan Tyynenmeren puoleisella merialueella. Tällä ennakoidaan olevan vaikutusta esimerkiksi Yhdysvaltain talvisäähän. Muun muassa eteläisiin osavaltioihin on odotettavissa normaalia sateisempi talvi samalla kun suuressa osassa maan pohjois- ja länsiosissa on odotettavissa normaalia lämpimämpi talvi. Tämä herättääkin kysymyksen Vancouverin talviolympialaisista, jonne tällaisessa säätyypissä olisi odotettavissa normaalia lämpimämpää ja kuivempaa säätä. Onko siellä helmikuussa tarpeeksi lunta, jotta kisat voidaan viedä läpi normaalisti? Lisää El Niñosta ja Yhdysvaltain talvisäästä voi lukea Jeff Mastersin Wunderblogista.

Ilmatieteen laitos jatkaa ahkerasti twitterin käyttöä mielenkiintoisten uutisten ja ennusteiden viestimisessä. Vaikka tästä palvelusta ei ole vielä missään virallisesti ilmoitettukaan, on seuraajia kertynyt jo 96. Liity seuraamaan twiittejä, jotta pysyt ajantasalla sään kehityksessä, ilmastotilastoissa ja muissa kiinnostavissa säähän liittyvissä yksityiskohdissa. Kaikkea mielenkiintoista on palveluun suunnitteilla loppuvuodeksi. Ilmatieteen laitoksen twitterin löydät osoitteesta http://twitter.com/meteorologit/.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

118262937.jpg

Altocumulus floccus virga -pilviä Helsingin yllä syyskuussa