Saisi se ilmastonmuutos olla nopeampi niin mekin täällä saataisiin nauttia jo lähes helteisistä keleistä kuten on Etelä-Saksaan ennustettu. Oli kuitenkin jo hieman kesää ilmassa täällä Suomessakin kun kuulemma kuurojen yhteydessä on jyrissyt ukkonen Keski-Suomessa.

Vappuna on pitkän ennusteen mukaan luvassa vain noin kymmenisen astetta, mutta sitä ennen on pieni mahdollisuus, että tulisi jopa kunnon lämpötiloja etelään. Sillä tuo Saksaan saapuva lämmin virtaus nousee erään mallin mukaan Viroon asti, jossa voidaan rikkoa 20 asteen raja, joten ei olisi täysin mahdotonta, että ainakin 15 asteeseen päästäisiin etelässä jopa ennen vappua. Mutta paras pitää turpa kiinni, kun ei ole henk.koht käytössä mitään muita ennustusvälineitä kuin yksi Saksalainen numeerinen malli. Sekin varmaan vetää kotiin päin.

Kuitenkin palataan kevään etenemiseen täällä Helsingissä. Lumet alkaa olla sitten sulaneet. Omalla pihalla on edelleen pienen pieni läntti lunta, mutta pitäisi senkin hävitä viimeistään perjantaina, ellei nyt kunnolla tupruta lunta perjantain vastaisena yönä. Tosin vesisateet päivällä hoitaa nekin nopeasti pois.

Kävin sunnuntaina Espoon Suomenojalla tarkastamassa lintutilannetta. Siellä oli valtaosa vedestä vielä jään peittämänä, mutta naurulokkeja tuntui riittävän monen tuhannen yksilön verran.

Klikkaa suuremmaksi

Siellä missä oli sulaa, riitti lintuja. Siellä missä ei ollut sulaa, riitti lintuja. Ja ilmassa riitti niin lintuja, että meinasi tärykalvot pamahtaa lokkien nauruun.

 

Klikkaa suuremmaksi

Nokikana päätti puhdistautua talven noesta.

 

Klikkaa suuremmaksi

Ahdasta oli. Linnutkin varmaan huokaisevat helpotuksesta kun jäät alkavat lähteä niin, että sentään hieman tulisi enemmän omaa tilaa.

 

Tänään kävin Viikissä, jossa rannoilta oli jäät lähtemässä, mutta vielä oli pääosin ohut peite estämässä täysin sulaa merta.

 

Klikkaa suuremmaksi

Niitylle oli sulanut hyvin vettä ja kahlaajia oli saapunut joitakin. Hienointa oli nähdä ja kuulla kuovien saapuminen takaisin. Yksi varma kevään merkki. Muita uusia näkemiäni muuttolintuja on listattu oikealle sivustalle.

 

Klikkaa suuremmaksi

Sää taas vaihteli kummasti tänään. Iltapäivällä aurinko paistatteli hienosti muutamien pilvien lomasta ja lintutornissa ollessani alkoi yhtäkkiä todella puuskainen, kova tuuli ja pilvet saapui het' perään. Sadetta ei tullut, mutta massiivisia pilviä kylläkin. Sitten taas auringonlaskun aikaan ne häipyivät hienosta laskevan auringon valaistessa niiden takavaloja.