1941493.jpg

Intensiivinen matalapaine on parhaillaan muodostumassa Norjan edustalla, josta se matkaa keskiviikkona Pohjois-Suomen yli itään. Samalla tuulet voimistuvat koko maassa ja ovat etenkin maan keski- ja pohjoisosissa vaarallisen voimakkaita.

2189402.jpg

Perämerellä on luvassa myrskytuulia. Matalapaineen jälkipuolella keskituulet voivat yltyä yli 25 m/s, puhaltaen puuskissa ehkä jopa hurrikaanin voimalla. Maan pohjoisosan tuntureilla keskituulennopeudet voivat niin ikään puhaltaa yli 21 m/s. Maa-alueilla tuuli on laajalti navakkaa tai paikoin kovaa pohjoisessa.

107603479.jpg

Voimakkaimmat tuulet mitataan siis matalapaineen jälkipuolella, jossa painegradientti on suurimmillaan. Takaisin taipuneen okluusiorintaman myötä alueella on luvassa lumisadetta, joka hieman vetää terää turbulenttisemmalta rajakerrokselta. Kuitenkin voimakas kylmä advektio muokkaa lämpötilaprofiileja puuskille suotuisemmaksi. Alatroposfäärin suihkuvirtaus on hyvin voimakas. Tuulet ovat jo n. 500-600 metrin korkeudella suunnilleen 20-25 m/s, joka lisää rajakerroksen mekaanista turbulenssia. 2189449.jpg

GFS mallin luotaus Ouluun iltapäiväksi. Alue on tuolloin lumisateen alla, joten lämpötilaprofiili ei ole turbulenttisemmasta päästä. Kuitenkin jo hieman alle 300 metrissä tuulennopeus yltää 20 m/s.

Voimakkaimmat puuskat tulevat olemaan alavilla mailla n. 25 m/s tienoilla, yksittäisten yltäessä ehkä 27-28 m/s asti. Kovimmat puuskat osuvat Oulun lääniin sekä Etelä- ja Länsi-Lappiin. Vaikka maa ei ole enää sula, on tuollaisten puuskien myötä luvassa kohtalaisen laajalti kaatuneita puita. Laajoihin ja melko pitkiin sähkökatkoihin onkin syytä varautua.

Matalapaine tuo mukanaan lumipyryä Lappiin, jossa lunta voi kertyä toistakymmentä senttiä ja ajokeli on kinostuvan lumen johdosta paikoin erittäin huono.

Vuosi vaihtuu kylmässä säässä. Kylmä rintama saavuttaa etelärannikon illan aikana ja sää viilenee tuntuvasti. Keskiyöllä etelässäkin on n. -4..-5 astetta pakkasta ja tuuli on puuskaista. Ilma tuntuu kuin olisi -10..-15 astetta pakkasta. Etelässä ja aivan pohjoisessa vuosi vaihtuu lähes selkeässä säässä, maan keskiosissa on pilvisempää. Tuuli on koko maassa puuskaista ja vielä idässä hyvin voimakasta. Niinpä rakettien lähettämisessä on syytä olla erityisen varovainen.

Uudenvuodenpäivänä sää on lähes koko maassa aurinkoinen (Lapissa kaamos) ja selkeä. Kylmä ilmamassa muodostaa läntisille merialueille lumikuuroja, joita voi ajautua länsirannikolle. Tällöin saattaa hetkellisesti tulla sakeastikin lunta. Koko maassa on pakkasta. Rannikoilla ollaan pääasiassa -5..-10 asteen välillä. Sisämaassa liikutaan maan etelä- ja keskiosissa -10..-15 vaiheilla kun taas pohjoisessa -15..-20. Puuskainen tuuli saa sään tuntumaan lukemia kylmemmiltä.

Perjantaiksi ei paljoa muutu, sää on torstain kaltainen. Lähinnä tuuli hieman hellittää, mutta samalla pakkanen alkaa kiristyä. Länsirannikolla voi edelleen tulla lumikuuroja.

Lauantaina tuulet heikkenevät edelleen, etenkin etelässä ja pakkanen kiristyy etelässäkin -15 asteen tienoille.

Selvää pakkaskeliä on luvassa ainakin loppiaiseen asti, jolloin etelässä saattaa tilapäisesti lauhtua. Kuitenkin talvisia kelejä on jatkossakin odotettavissa.

Hieman muutakin asiaa. Hurrikaani Gustav riehui mm. Kuubassa menneenä kesänä ja tuolloin mitattiin korkein tuulenpuuska ikinä hurrikaanille, 95 m/s. Mielenkiintoista asiaa tuosta mittauksesta on luettavissa Jeff Mastersin blogista englanniksi.

Loppuun kaikille hyvät uuden vuoden toivotukset!

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

107533803.jpg