Hyvin voimakas matalapaine saapuu Etelä-Skandinaviaan perjantaiksi. Se tuo mukanaan erittäin voimakkaita tuulia ja runsaasti lunta -  mutta ei Suomeen.

Matalan osakeskus yrittää muodostua Suomen lounaispuolelle, mutta ei taida siinä onnistua. Se kuitenkin liittyy rintamavyöhykkeeseen, joka tuo tänään sateita maan länsi ja pohjoisosiin. Vielä perjantaina näytti, että sateet olisivat tulleet maan länsiosissa pääosin räntänä tai lumena, mutta voimakas eteläinen lauha virtaus pitää sateet lännessä pääosin vetenä. Tiekameroiden kuvien mukaan selvemmin maa on valkoinen vasta Oulun läänissä ja etenkin sen itäosissa.

Tuo sadealue liikkuu hitaasti idemmäksi. Illasta alkaen sateet alkavat muuttua lumisempaan suuntaan. Tosin aivan etelässä ne näyttää tulevan ainakin osittain vetenä vielä huomennakin. GFS malli ennustaa, että tuon hienoisen viilenemisen myötä maan keskiosiin saattaa illasta alkaen ja huomisen aikana kertyä paikoín 5-10 senttiä lunta. Sateet painottuu keskiviikkona siis maan etelä-keski- ja itäosiin. Länteen virtaa hieman kuivempaa ilmaa ja pohjoisessa on aurinkoista ja hyvin kylmää.

Torstaina sateita saadaan vielä itärajan tuntumassa, jossa ne tulevat lumena. Uusi sadealue saapuu länteen, jonka sateet ovat rannikolla ehkä enempi vettä, sisämaassa räntää tai lunta. Näiden kahden sadealueen välissä saadaa lumikuuroja, etelämpänä räntä- tai vesikuuroja.

Islannin länsipuolelle kehittyy keskiviikon aikana hyvin voimakas matalapaine. Se kulkee torstain aikana Brittein saarten länsipuolella olevan korkeapaineen reunaa ja valahtaa perjantaille mentäessä etelämmäksi. Se kulkee torstai illalla Brittein saarten ja Norjan etelärannikon välistä, jolloin keskituulet voivat puhaltaa hetkittäin hurrikaanin voimalla. Torstai-ilta on Brittein saarilla hyvin tuulinen. GFS mallin ajot ovat edelleen vaihdelleet tuota voimakkainta painegradienttia edestakaisin. Uusin ajo ennustaa Skotlannin rannikkoseudulle 25 m/s tuulia ja sisämaahankin aina Liverpooliin asti keskituuliksi n. 17 m/s, joka on siis hyvin vaarallista. 1,5 km eli 850 hPa:n tuuliksi GFS ennakoi paikoin jopa 40 m/s. Mikäli tuossa kylmän purkauksessa pilvipeite pääse repeilemään voisi maa-alueillakin odotettavissa puuskissa hurrikaania vastaavia tuulia. Täytyy painottaa, että edellisissä ajoissa voimakkaimmat tuulet eivät ole yltäneet kuin Pohjois-Skotlantiin, joten tuo tuulitilanne on vielä auki.

Perjantain vastaisena yönä ja aamuna matalapaineen kovimmat tuulet alkaa sitten lähestyä Benelux-maita, Saksan pohjoisrannikkoa sekä Tanskaa. Tuuli puhaltaa tuolloin rannikoiden läheisyydessä merellä 25 m/s. Maa-alueilla rannikoiden läheisyydessä GFS ennustaa paikoin yli 15 m/s. 850 hPa tuulet ovat n. 35 m/s. Puuskissa tuuli voi siis maa-alueillakin yltää lähelle 30 m/s. Euroopan keskuksen ennuste on hiukan heikompi tuulien suhteen, mutta edelleen ennustaa melkoista myrskyä. Tuossa yhteydessä Etelä-Saksaankin saadaan ehkä lunta ja Alpeille runsaastikin.

Matalapaine kulkee Tanskan ja Etelä-Ruotsin yli perjantain aikana. GFS malli on nyt neljässä viimeisimmässä ajossaan ennustanut kunnon lumimyrskyä Ruotsiin. Nuo lumimäärät ovat aivan poskettomia. Se mihin nuo lumimäärät päätyy on vaihdellut viime ajoissa jonkin verran. Alue on suunnilleen Falunin ja Uumajan leveysasteiden välillä. Se riippuu paljon siitä, missä menee nollaraja ja sade tulisi lumena.

GFS malli siis ennustaa, että jonnekin Pohjois-Sveamaan ja eteläisen ja keskisen Norrlandin väliin sataa perjantain vastaisesta yöstä alkaen kahden päivän aikana 60 cm lunta. Kun lumi on vielä melko märkää ja sitä saattaa tuulen takia kinostua ja kasautua ovat puut vaarassa katkeilla sähkölinjoille ja heikkoimmat katot voivat sortua mikäli tuo ennuste toteutuu. Vaikka lunta varmaan alueelle saadaan voi olla, että GFS malli kyllä hiukan dramatisoi tuota lumimäärää, ehkä ottaen Ruotsi länsiosien orografiset piirteet liiaksi huomioon. Katsotaan kuitenkin miten käy.

Sitten pari mainintaa vielä muualta maailmalla. Hurrikaani Noel muuttui siis extratrooppiseksi matalapaineeksi ja piiskasi Yhdysvaltain koillisosia ja Kanadaa. Georges Bank poijulla mitattiin suurimmaksi aallonkorkeudeksi 13,9 metriä. Eli yksittäiset korkeimmat aallot ovat olleet ehkä 25 m. Tuo mitattu lukema on 2 m korkeampi kuin vuoden 1991 "Perfect Storm" myrskyssä, josta tehtiin elokuva.

Vaikka seuraavina päivinä on luvassa myrskyä pohjoiseen, on myös etelässäkin hyvin tuulista. Kylmän purkauksen ja luoteisvirtauksen myötä on Ranskan eteläosissa ja läntisellä Välimerellä luvassa myrskyä Mistral-tuulien myötä. Kyseessä on siis katabaattinen tuuli, jossa Ranskan vuorilta kylmä ja raskas ilma valuu alaspäin ja laaksojen tunneliefektin myötä kiihdyttää kohti Välimerta. Otollisin tilanne on kun korkepaine sijaitsee luoteessa ja matalapaine koillisessa, jolloin kylmä virtaus käy Ranskan halki kaakkoon. Etenkin tiettyjen meteorologisten tilanteiden vallitessa (yläsolan jne.) Korsikan pohjoispuolelle Ligurianmerelle kehittyy pieni matalapaine. Tietokonemallit näyttävät tällaisen tilanteen vallitsevan tämän viikon aikana. Lionin lahdella Ranskan eteläpuolella tuulet voimistuvat tänään illalla jo myrskylukemiin. Seuraavan kerran perjantaina tuulet saattaa merellä yltää jo lähelle 25 m/s. Marseillen kaupungissa tuulet ovat siis hyvin voimakkaita.

Sitten vielä katsaus Suomen säähän hieman pidemmälle. Ilmamassa näyttää nyt lähipäivinä sahailevan edestakaisin. Perjantaina näyttää hieman lämpenevän voimakkaan etelävirtauksen myötä, mutta sitten lauantain jälkeen sää jälleen viilenee. Lapissa ilmamassa on huomisesta lähtien hiukan normaalia kylmempää. Aina välillä on näyttänyt siltä, että tuon Tanskan ylle liikkuvan matalapaineen myötä tuuli saattaa perjantaina käydä lounaisilla tai läntisillä merialueilla myrskylukemissa hetkellisesti. Se nyt on vähän kiikunkaakun, ainakin kovaa tuulta on luvassa perjantaina ja lauantaina. GFS malli jättää matalan pyörimään Suomen etelä/lounaispuolelle viikonlopuksi. Se näyttäisi alkaa heikkenevän viikonvaihteessa, jolloin sää olisi hetken aikaa poutaista. Sitten ensi viikon alussa laaja matalapaine kehittyy Atlantille. GFS malli toisi siitä merialueille myrskyä tiistaiksi ja maa-alueillekin voimakasta etelätuulta. Pääajo toisi hieman lämpimämpää ilmaa tuolloin etelään.

Euroopan keskuksen malli myöskin jättää loppuviikon matalan pyörimään Suomen eteläpuolelle samalla sitä heikentäen. Sitten alkuviikko olisi melko tyyntä ja ehkä poutaista. Samainen malli kehittää tuon GFS mallin matalapaineen kauemmaksi ja myöhemmin. Se saapuisi Suomeen keskiviikon/torstain tienoilla mahdollisesti myrskynä.

Eli loppuviikko vietetään epävakaisessa säässä, jolloin ehkä eteläisintä Suomea ja rannikoita lukuunottamatta lumipeite kasvaa jonkin verran. Keski-Suomessa voi EHKÄ paikoin viikonvaihteessa olla 20 - 30 cm lunta - GFS mallin lumiennusteisiin kun ei kannata liiaksi luottaa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan