1584781.jpg

Helteitä saadaan odottaa ainakin juhannuksen yli, sillä säätyyppi on pysymässä seuraavan viikon samanlaisena: epävakaisena.

Maanantaina lounaasta saapuu kuurottaisen sateen alue. Päivän mittaan lounaaseen ja länteen kehittyy sadekuuroja ja niistä saadaan myös ukkosta. Toinen ukkosherkkäalue on Lapissa. Idässä on vielä pääosin poutaa ja aurinkoista. Lämpötilat liikkuvat +15...+20 välillä, Lapissa +10...+15.

1649370.jpg

Ukkoset kehittyvät heikon syvän kerroksen tuuliväänteen alueelle, joten järjestäytyneempi konvektio on epätodennäköistä. Illan aikana heikko suihkuvirtauksen haara saapuu lounaaseen ja lisää väännettä, mutta samalla ukkoset ovat jo heikkenemässä, joten sen vaikutus jäänee maanantain osalta olemattomaksi. Vaaraa aiheuttavaa konvektiota ei ole näköpiirissä. Konvektiota tulee merkatuille alueille kehittymään melko runsaasti, mutta järjestäytymisen puuttuessa, solut kuolevat melko nopeasti pois. Keski-troposfäärin lämpötilavähete on sellainen, että paikoin voi sadella raikeita, etenkin lännessä, mutta suurempia rakeita ei olemattoman tuuliväänteen vuoksi ole odotettavissa. Eli tyypillisiä kesäisiä ukkoskuuroja on luvassa.

Tiistain kuluessa Etelä-Suomessa kehittyy uusi matalan osakeskus. Sen yhteydessä saadaan maan etelä- ja keskiosissa sade- ja ukkoskuuroja. Myös Lapissa saadaan sade- ja ukkoskuuroja. Poutaisinta näyttäisi olevan kaakossa ja idän suunnalla, jossa myös on aurinkoisinta. Lämpötilat kohoavat idässä paikoin +20 asteen yli, muualla liikutaan +15...+20 välillä kun taas Pohjois-Lapissa on lämpötilat +10 asteen vaiheilla. Tiistain konvektiotilanteesta todennäköisesti päivitys maanantaina illalla.

Keskiviikkona sateita saadaan tuosta tiistaina kehittyneestä osakeskuksesta laajalti maan keski- ja itäosissa. Seassa saattaa olla myös ukkosta. Sadekuuroja saadaan myös Pohjois-Lapissa. Poutaisinta on länsirannikolla. Aurinkoisilla ja poutaisilla alueilla lämpötilat kohoaa +20 asteen tienoille, sateisilla ja pilvisillä alueilla ollaan lähempänä +15 astetta. Pohjois-Lapissa jälleen viileintä, n. +10. Malliajot ovat tuon matalapaineen sijainnista hieman vielä erimielisiä ja niinpä sateiden tarkempi sijainti voi vielä siirtyä hieman lännemmäksi.

Juhannuksen sää näyttää epävakaiselta. Vaikka tarkkoja ennusteita ei vielä voi tehdä, alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä, että juhannusaattoa ja päivää vietettäessä on syytä varautua sadekuurojen riskiin. Laaja yläsolan alue hivuttautuu idemmäksi Atlantilta torstain aikana. Samalla laaja maanpintamatala vallitsee Skandinaviassa. GFS mallin viimeisimmät pääajot vihjailee uuden osakeskuksen syntyvän maan eteläosissa lauantain vastaisena yönä. Tällöin voidaan juhannusyötä viettää varsin kosteissa merkeissä, ainakin sään puolesta.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

98412856.jpg