Pääsiäisviikonloppua vietetään pakkassäässä lähes koko maassa. Melko talvinen sää jatkuu ensi viikollakin.

Lähipäivinä säässä ei suurempia muutoksia tapahdu. Lumikuuroja saadaan paikoin maan etelä- ja keskiosissa. Sademäärät jäävät kuitenkin vähäisiksi. Poutaisinta on Lapissa. Siellä sää on myös melko aurinkoista ja hienot ulkoilusäät jatkuvat. Etelämpänäkin pilvipeite voi ajoittain rakoilla. Lämpötilat ovat lähipäivinä päivisin Lapissa -5 asteen molemmin puolin, Keski-Suomessa nollan tietämillä ja etelässä hieman suojan puolella. Kuitenkin joka päivä mennään hieman kylmempään suuntaan. Yöt ovat kylmiä. Etenkin selkeillä alueilla esiintyy kireitäkin pakkasia. Lapissa voidaan mitata paikoin -20..-25 ja etelässäkin on syytä varautua -5 asteen pakkasiin. Kylmintä ilmamassa on tällä viikolla perjantain/lauantain tienoilla ja tällöin voi etelässäkin olla öisin yli -10 asteen pakkasia.

Pe-Su on lähes koko maassa pakkasta, ainoastaan etelässä liikutaan välillä nollan tienoilla. Sademäärät jäävät vähiin pe-la ja etenkin lauantaina näyttää koko maassa olevan poutaa. Sunnuntain vastaisena yönä lämmin rintama saapuu etelään kaakosta. Sen myötä sää lauhtuu etelässä nollan tienoille tai ehkä hieman suojan puolelle. Myös lumi tai räntäsateita saadaan sunnuntaina etelässä. GFS ja Euroopan keskuksen malli ovat hieman eri mieltä tuon matalapaineen voimakkuudesta ja sen ajankohdasta ja itse GFS mallinkin ajot antavat reitistäkin erilaisia arvioita. Voi olla, että etelään ja itään saataisiin viitisen senttiä lunta tai sitten toisessa ääripäässä vain idässä saataisiin heikompia lumikuuroja.

Ensi viikolla GFS:n parviajo pitäisi edelleen ilmamassan selvästi ajankohdan keskiarvoa kylmempänä, vaikka on syytä huomauttaa, että ennusteajot hajaantuvat selvemmin jo tämän viikon lauantaista lähtien. Näillä näkymin toiveita kevään palaamisesta radalleen on vasta ensi viikon loppupuolella, mutta mitään täysin varmaa ei siis ensi viikosta voida vielä sanoa.

Yhdysvalloissa ennätyksellinen rajuilmakausi jatkuu. Perjantaina tornado iski Atlantan keskustaan Georgian osavaltiossa. Tornado aiheutti tuhoa mm. kansainvälisen uutiskanava CNN:n päämajaan sekä hajotti osan Georgia Dome urheiluareenan katosta koripallo-ottelun ollessa meneillään.

Tornadon "tavarajunan" äänen kuulee taustalla hetken aikaa.

Tornado luokiteltiin "vain" EF-2 tasoiseksi. Tiettävästi kertaakaan aiemmin ei tornado ole iskenyt Atlantan keskustaan. Kaupunki oli erittäin onnekas, sillä mikäli tornado olisi ollut EF-3 tai EF-4 luokkaa olisi tuhot olleen jo paikoin katastrofaalisia. Tässä tapauksessa yksikään ei onneksi menehtynyt, 27 luokkaantui, yksi vakavasti. Taloudelliset vahingot sen sijaan ovat suuria. Tuosta tornadosta arvioidaan kertyneen 150-200 miljoonan dollarin vahingot: mm. Omni hotellista tuhoutui 500 huonetta. Tornado oli leveimmillään n. 200 metriä ja sen aiheuttaman tuhon pituus oli n. 9-10 km. Jälleen voi vain kuvitella kuinka täpärästi kaupunki pelastui, sillä EF-4 luokan tornado, joka olisi leveydeltään helpostikin 1000 metrin luokkaa aiheuttaisi erittäin suurta tuhoa ja kuollonuhreja. Edelleenkin viranomaiset kehottavat ihmisiä pysyttelemään keskustan ulkopuolella mikäli vain mahdollista.

Atlantan metropolialuella ravisteli uusi tornadojen sarja lauantaina. Tuolloin ainakin 4, mahdollisesti 14 tornadoa iski suurkaupunkialueelle. Lauantaiksi osaan maan itäisiä osavaltioita annettiin harvinainen High risk for severe weather ennakkovaroitus ja kansallinen Storm Prediction Center kuvaili tilannetta sanoin: Particularly dangerous situation. Lauantailta saatiin ainakin 41 tornadohavaintoa. Niinpä tämän vuoden tornadohavaintojen määrä on huikeat 464 (tietääkseni viikonlopun havaintoja ei ole tuohon vielä laskettu). Normaalisti tähän aikaan vuodesta ollaan n. 100-150 paikkeilla.

torgraph.png

Punaisella tämän vuoden tornadot, mustalla viimeisten kolmen vuoden keskiarvo ja muilla väreillä nuo edellisen vuodet (Lähde: SPC).

Lisää on tulossa. Tornadokausi alkaa tosissaan päästä vauhtiin vasta maaliskuun lopulta alkaen, huhti-toukokuun ollessa rajuimmat kuukaudet. Maanantaille ja tiistaille SPC on antanut moderate risk for severe weather ennakkovaroituksen, joka on toiseksi vakavin varoitus. Luvassa on aluksi lähinnä rae- ja puuskavahinkoja, mutta tiistaina paikallista aikaa myös tornadoita on luvassa enempi.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

94329796.jpg