Vaikka tilanne näytti maaliskuun alussa monen mielestä epätoivoiselta, kevättä ei tarvinnut odottaa kovinkaan pitkään. Itse asiassa terminen kevät alkoi suuressa osassa maan etelä- ja keskiosia jopa tavanomaista aikaisemmin.

4489613069_6b04635249.jpg

Lähde: Ilmatieteen laitos

Vasemmassa kuvassa on keskimääräinen termisen kevään (vrk. keskilämpötila yli 0 asteen) alkamisajankohta ja oikealla vastaava päivä termisen kesän osalta (keskilämpötila yli +10 astetta). Virallisesti kevään alkamista ei pääsiäispyhien vuoksi ole vielä julistettu, mutta viime aikojen lämpimät säät ovat varmistamassa sen, että kevät alkoi laajalti maan etelä- ja keskiosissa 26. maaliskuuta. Karttakuvaan verrattuna nähdään, että esimerkiksi Jyväskylässä terminen kevät alkoi n. 11 päivää tavallista aikaisemmin. Helsingin Kaisaniemessä 1971-2000 keskiarvo on 27. maaliskuuta, joten Helsingissäkin kevät alkoi päivän etuajassa.

Kevään tulo tavanomaista lumisempaan maan eteläpuoliskoon on kasvattanut huolta kevättulvista. Salossa jääpadon myötä tulvinut Uskelanjoki on aiheuttanut jonkin verran ongelmia ja alkavan viikon aikana koetaan monissa etelän ja lännen joissa virtaamahuiput.

4490533558_a58cb3fc75.jpg

4489890931_b469c2de8a.jpg

Lähde: SYKE

Vantaanjoen ja etenkin Oulunkylän aseman osalta ennusteet ovat menneet viime aikoina parempaan suuntaan, eikä ennusteet ennakoi vahinkorajan ylittymistä. Vedenkorkeuden osalta ollaan kuitenkin lähellä 8 metrin rajaa. Mahdollinen jääpato voi nostaa vedenpintaa 50 cm - metrin, eli riski ei ole vielä ohi. Paikallisia tulvia varmaan tullaan Vantaanjoellakin kokemaan, mutta toistuvuuslaskelmien osalta ei ennuste näyttäisi mitenkään poikkeuksellisia tulvia.

Runsaat sateet ja lämmin ilma kasvattavat nopeasti tulvariskiä. Lähipäivinä etelässä on näköpiirissä heikohkoa sadetta, lähinnä tihkua. Tiistain vastaisena yönä tosin saapuu hieman yhtenäisempi sadealue lounaasta. Se näyttää kuitenkin varsin kapealta eikä todennäköisesti tuo merkittäviä vesisateita esimerkiksi Vantaanjoen valuma-alueelle. Entäpä lämpötila? Alkuviikolla lämpötiloissa ei näytä tapahtuvan suurta muutosta. Päivisin liikutaan etelässä +5 asteen tienoilla, sateessa alle, idässä auringossa lähellä +10 astetta. Öisin ollaan nollan tienoilla. Loppuviikon osalta ennuste on vielä avoin. Näillä näkymin mentäisiin hieman poutaisempaan ja ehkä aurinkoisempaan suuntaan. Välillä tosin saadaan sateisiinkin varautua. Ilmamassan lämpötilassa ei näy suurta muutosta, ehkä hieman viileämpään suuntaan mennään. Tällöin aurinko kuitenkin lämmittää sen verran, että päivälämpötiloissa ei ehkä tapahdu suurta muutosta, mutta öisin mentäisiin koko maassa jälleen pakkaselle. Tämä skenaario vetäisi tulvilta pahimman terän, sillä mitään kuumaa aaltoa tai rankempia sateita ei ole näköpiirissä.

Summa summarum, pikku hiljaa ollaan menossa poutaisempaan ja mahdollisesti myös aurinkoisempaan suuntaan. Päivälämpötilat ovat myös hitaasti nousemassa +10 asteen tienoille ja ylikin johtuen lisääntyvästä auringonsäteilystä. Melko tasaisena jatkuva ilmamassan lämpötila ja selkeät yöt tuovat mukanaan vielä pakkasöitä. Eli sään puolesta kevät surffaa eteenpäin tasaista vauhtia.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

122754719.jpg