N. 953 hPa myrskymatala runnoi Suomea sunnuntaina. Yli 50 000 kotitaloutta jäi pahimmillaan ilman sähköä ja niin juna, raitiovaunu kuin lento ja muut liikkumismuodot kärsivät suuresti sään aiheuttamista ongelmista. Tuuli puhalsi voimakkaimmillaan merellä 27 m/s ja sama lukema tarttui puuskassa mittariin myös sisämaassa. Lunta kertyi maan eteläosiin paikoin yli 30 cm.

20.11 päivityksessä tuli pohdittua mahdollisuudesta, että mikäli matalapaine ottaa ennakoitua läntisemmän reitin, etelärannikolle voisi kertyä useita kymmeniä senttejä lunta. Näin lopulta tapahtui ja jatkuvien sateiden jälkeen merelle kehittyi lumikuuroja, jotka matalapaineen itäpuolitse kiertyi jatkuvalla syötöllä rannikolle. Niinpä vaikka jatkuvat sateet kaikkosivat iltayhdentoista maissa pääkaupunkiseudulta, sankkoja lumikuuroja tuli läpi yön ja suuren osan päivästä maanantaina. Alla on tutkakuva sunnuntai-illalta 22.45-01.00 (Lähde: Helsinki Testbed) Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

106320201.jpg

Matalapaine jäi täyttymään eteläisen Suomen ylle. Paine pääsi laskemaan maan eteläosissa melko harvinaisesti alle 960 hPa. Alla on Vaisalan Vantaan sääaseman ilmanpaineen ja tuulennopeuksien historia.

2090941.jpg

2090944.jpg

(Lähde: Vaisala)

Lumipyry sai aikaan myös ukkosia, mm. kuuden aikoihin Espoossa. Salamointi talven lumipyryissä ei suinkaan ole ennenkuulumatonta, mutta melko harvinaista. Joka talvi muutamia kertoja lumisateissa näitä havaitaan. Lumipyryssä voi esiintyä erikokoisia ja erilaisia lumi- ja jääpartikkeleja. Voimakas tuuli törmäyttää näitä partikkeleja jatkuvasti ja saa aikaan sähkövarauksia. Voimakas tuuliväänne ja mahdollisesti lämpimän meren luoma nousuvirtaus kuljettaa näitä sähkövarauksia erilleen niin, että varaukset purkautuvat salamana. Youtube-palvelusta löytyy useita videoita, joissa talvista salamointia esiintyy. Tässä muutama linkki: talvisalama, talvisalama.

Vietin suuren osan sunnuntaipäivästä ulkosalla kuvailemassa pyryä. Kuvagalleriasta löytyy jonkin verran kyseisen päivän saldosta. Koska yksittäiset kuvat eivät kerro koko totuutta, kasasin kokoon viiden minuutin koosteen lumipyrystä liikkuvassa muodossa. Tiedoston koko on 74 Mt, mutta laajakaistalla se avautuu muutamissa sekunneissa.

Sitten lyhyesti jatkosta. Matalapaineen keskus on nyt hiljalleen siirtymässä suunnilleen Vihdin yltä lounaaseen kohti merta. Samalla lämpimältä Suomenlahdelta on saapumassa rannikolle ja hieman pidemmälle sisämaahan lisää lumikuuroja. Joten yöllä lumipeite on kasvamassa todennäköisesti myös pääkaupunkiseudulla ja ajokeli on edelleen erittäin huono tiistaina aamulla.

Tiistaina sää poutaantuu ja paikallisia lumikuuroja tulee lähinnä etelärannikolla ja Oulun läänissä. Koko maassa pakkasta.

Keskiviikkona lännestä saapuu sadealue. Sade tulee sisämaassa lumena, mutta länsi- ja etelärannikolla lämpötila kohoaa hiukan suojan puolelle ja sade tulee räntänä, lounaassa ehkä osin vetenä.

Torstaiksi saapuu lounaasta uusi sadealue maan etelä- ja keskiosiin. Sadealueen etureunassa sade on lunta, mutta muuttuu jälkipuolella rännäksi ja maan eteläosissa vedeksi. Pohjoisempana on edelleen pakkasta.

Perjantaina uusi annos sateita saapuu ja sateet ovat maan etelä- ja keskiosissa vettä, Oulun läänissä räntää ja pohjoisempana lunta.

Viikonloppuna lämpötilan nollaraja on suunnilleen Oulun läänin eteläosissa. Joulukuu alkaa etelä/kaakkoisvirtauksessa, sateet tulevat etelässä vetenä, maan keskiosissa vetenä tai räntänä, Lapissa lumena.

Eli tiistaina on syytä etelä- ja länsirannikon ihmisten nauttia lumisesta maisemasta, sillä jatko on loskaisen ja lopulta tutun pimeän näköinen.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

106269585.jpg