Paljon on viime päivinä tapahtunut säärintamalla, nyt kuitenkin tilanne rauhoittuu viikonlopun ajaksi. Ensi viikon alussa näyttää saapuvan ehkä jopa tämän kesän lämpimintä ilmamassaa kaakosta! Toisaalta se näyttää loppuviikosta väistyvän ajankohdan keskiarvoa viileämmän ilman tieltä.

Ukkosista on ollut kiinnostuneille ajanvietettä tällä viikolla. Viime yönä oli tosiaan lähes kaikki ainekset hyvin voimakaille ukkospuuskille, mutta niiltä  säästyttiin heikomman ilmakehän epävakauden takia. Jos tiistain CAPE arvot eli epävakaus olisi yhdistetty torstain tuuliprofiileihin, oltaisiin saatu ehkä vuosikymmenen ukkoset.

Palataan hetkeksi tiistain tunnelmiin Helsinkiin. Aamuiset ukkoset meni minulta ohi töiden takia, joten hiukan masentuneena odottelin pitkään päivällä jos jotain ilmaantuisi. Sitten lopulta keskiyön vaiheilla alkoi näyttää lupaavalta, kun kehittyvä ukkossolu viisti Suomenlahtea ja oli ainakin tuomassa hienoa elosalamointia rannikolle. Niinpä piti lähteä Kaivarin rannalle kuvailemaan ja niinpä sieltä tosiaan tuli yksi hienoimmista ukkosista mihin olen törmännyt. Tuohon ukkossoluun liittyi melko hieno hyllypilvi, joka syntyy ukkosen puuskarintaman yhteyteen. Niistä on kuvia kuvagalleriassa.

Lisäksi ehkä illan hätkähdyttävin hetki oli kun olin pikavauhtia pyöräillyt sateelta karkuun ja aloin kuvaamaan salamointia ja sadetta ikkunasta. Kuinka ollakaan salama iski n. 15-30 metrin päähän ja se vielä tarttui videolle. Tässä muutama kuvakaappaus.

83954917.jpg

Tuossa on kadun keskellä luultavasti ns. positive streamer eli vastasalama, joka lähtee maasta kohti pilvestä lähtenyttä esisalamaa. Niitä on yleensä useita ja vain yksi "löytää" itse esisalaman, jolloin salaman isku toteutuu.

83954928.jpg

Itse salama on tässä vasemmassa ylänurkassa iskemässä vastakkaisen talon kattoon.

Pari muuta kuvakaappausta on täällä.

Tässä itse video tuosta iskusta. Jos se ei toimi niin näet sen täältä.

 

Toinenkin lähelle iskenyt salamavideo on seuraavassa tai linkkinä tässä.

 

En nyt tee yksityiskohtaisempaa ennustetta, mutta viikonloppuna sää on pääosin epävakaista, vaikka aurinko ainakin etelämpänä pääsee paistelemaan. Lämpötilat liikkunee etelässä siinä +20 asteen tienoilla kun taas Lapissa ollaan +15 asteessa.

Tosiaan GFS malli tuo tiistaista alkaen hyvin lämmintä ilmaa Suomeen kaakosta eteläisen matalapaineen myötä, mutta sen myötä on runsaat sateet mahdollisia ukkosten kera. Tuo lämpimin ilma näyttää ehkä torstain kuluessa valuvan jo pois. Tuon eteläisen matalan reitti on jälleen hyvin vaikea ennustaa ja GFS malli on hyppinyt paikasta toiseen. Yhdessä ajossa se ennusti kunnon rankkasateita kaakkoon ja itään. Euroopan keskuksen malli vie sen keskiviikon aikana idempää reittiä. Sekä Euroopan keskuksen malli, että GFS malli ovat periaatteessa samaa mieltä siitä, että ensi viikon lopulla matalapaine kehittyy ehkä Suomen yllä tai hieman idempänä ja kulkee koilliseen, jolloin Brittein saarille kehittyy voimakas sulkukorkeapaine ja näiden välistä pääsee Jäämereltä purkautumaan hyvin kylmää ilmaa Suomeen. Silloin pohjoisessa jäätäisiin päivälläkin +10 ja etelässäkin n. +15 asteen tienoille. Tuo ennuste voi kyllä hyvinkin vielä muuttua tässä ajan kuluessa.

Atlantilla hurrikaani Dean jatkaa voimistumistaan. Se on nyt jo suur-hurrikaani eli kolmannen luokan myrsky, jonka tuulet puhaltaa 125 mph eli 56 m/s. Se on iskemässä mahdollisesti suoraan Jamaikaan sunnuntain aikana mahdollisesti neljännen luokan hurrikaanina. Siitä sen ennustettu reitti hieman hajoaa eri mallien välillä. Jotkit mallit vievät sen Jukatanin niemimaalle ja siitä uudelleen Meksikonlahdelle kohti Meksikoa tai Texasia. Yksi malli vie sen Kuuban länsiosien kautta Yhdysvaltain Lousianan osavaltioon. SHIPS intensiteettiennuste veikkaa Deanin kehittävän maksimissaan kolmen, neljän päivän sisällä tuulennopeudeksi hurjat 162 mph eli 73 m/s.

Merivesi koko tuolla Karibian ja Meksikonlahden alueella on hyvin lämmintä, periaatteessa yhtä lämmintä kuin vuoden 2005 ennätyssyksynä. Niinpä energianlähdettä tuolla myrskyllä on riittämiin ja tuuliväänteet on ennustettu pysyvän heikkoina. Samalla sitä jonkin aikaa vaivannut ympäröivä kuiva ilma on jäänyt taakse. Niinpä Dean voi nyt alkaa voimistua kunnolla ja nopeastikin.

Minulla on huomenna toistaiseksi viimeinen työpäivä kun uhkaa mennä tuo naurettava opiskelijoiden tienestien tuloraja rikki, joten ensi viikolla on runsaasti aikaa päivitellä ja seurailla esim. tuota hurrikaanin matkaa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan