Keskiviikkona on Islannin kaakkoispuolella muhimassa oikein kunnon Big Daddy. Suomeen Riitta-myrsky saapuu perjantaina.

Huomenna keskiviikkona sadealue liikkuu maan eteläosien yli itään ja etelärannikolla sade tulee vetenä, kun taas sisämaassa tulee räntää ja lunta. Salpausselän pohjoispuolelle tulee n. 10-15 cm uutta lunta ja ajokeli saattaa paikoin olla jopa erittäin huono. Sateet liikkuvat itään illan ja yön mittaan.

Torstaina on koko maassa pääosin poutaa korkean selänteen myötä. Yksittäisiä lumikuuroja voidaan saada vielä idässä ja pohjoisessa. Lämpötilat tippuvat ehkä rannikkoja lukuunottamatta pakkaselle.

Erittäin voimakas matalapaine on siis kehittymässä keskiviikon/torstain aikana Brittein saarten pohjoispuolelle. Siinä tapahtuu torstain vastaisena yönä äkillinen pommi-syklogeneesi, jolloin ilmanpaine laskee esim. GFS mallin 12z ajon mukaan kuudessa tunnissa huikeat 14 hPa ja kahdessatoista tunnissa yhtä ällistyttävät 25 hPa. Muut mallit antavat välillä voimakkaampia ja välillä heikompia arvioita. Pommin määritelmässä matalapaineen keskuspaineen tulisi pudota vuorokaudessa 24 hPa. Nyt se saavutettaisiin puolessa vuorokaudessa.

En vielä tänään mene myrskyn yksityiskohtiin, koska mallit ovat vielä hakemassa yhteisymmärrystään miten matala käyttäytyy, kehittyykö yksi iso keskus, vaiko pari osakeskusta (mihin ja minne) jne.. Jokatapauksessa näyttää selvältä, että monet maat tulevat kokemaan torstain-lauantain aikana kovia tuulia: Iso-Britannia, Pohjois-Ranska, Pohjois-Saksa, Benelux-maat, Tanska, Norjan eteläosat, Ruotsi.

Suomeen myrskytuulet saapunevat perjantain vastaisena yönä. Yön ja aamun aikana tuulet voimistuvat merialueilla myrskyksi. Mallit ovat vielä hiukan epävarmoja, mutta oma tämän hetkinen veikkaukseni on, että lounaisille ja läntisille merialueille annettaisiin n. 23-25 m/s myrskyvaroitus. Tuulet tulevat olemaan maa-alueillakin voimakkaita. Jälleen oma veikkaukseni on, että varoitus vaarallisen voimakkaasta tuulesta annetaan ainakin Lounais-Suomeen, todennäköisesti myös Etelä- ja Länsi-Suomeen, mahdollisesti Keski- ja Itä-Suomeen. Puuskissa tuuli saattaa olla n. 20-25 m/s. Tuulivahinkoja todennäköisesti ilmenee.

Forecan ennusteet ovat kyllä mainiota katseltavaa kun sisämaahankin ennustetaan keskituuleksi yli 21 m/s. Nuokin lukemat tulevat seuraavien päivien aikana alenemaan "oikeisiin" arvoihin.

Päivitän todennäköisesti huomenna, jolloin voisi katsoa miten muualla Euroopassa myrsky tulee ilmenemään.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

92248743.jpg