Lähinnä asiaa Lapin myrskyistä.

Ensimmäinen aalto saapuu tulevana yönä kun Jäämerellä pieni barokliininen aalto alkaa kehittyä nopeasti yön aikana samalla hipoen Suomen pohjoisosia. Tuulet voimistuvat Lapin pohjoisosissa vaarallisen voimakkaaksi aamuyön tunteina. Tuntureilla voi keskituuli yltää myrskyksi asti. Myrskypuuskat ovat matalemmalla todennäköisiä. Tuulisin alue siirtyy melko nopeasti idemmäksi.

Keskiviikkona saapuu sitten seuraava matalapaine Suomen pohjoispuolelle. Eilisistä ajoista ollaan tultu melko merkittävästi alaspäin. Vaikka Lappiin on vielä luvassa keskiviikkoillaksi kovia tuulia, ei ainakaan globaalit mallit muutamaa poikkeusta lukuunottamatta anna yhtä voimakkaita lukemia kuin kaikkina edellispäivinä. GFS mallin 12z ajo on kyllä lepsuuntunut kunnolla. Siinä mihin se eilisissä ajoissa merkkasi 18 m/s keskituulet on nyt "vain" 14 m/s. Lisäksi FMI:n sekä Forecan ennusteet ovat tulleet alaspäin. Lisäksi on huomioitavaa, että matala saapuu ennakoitua myöhemmin, kovimmat tuulet puhaltavat vasta keskiviikkoillalla iltapäivän sijaan. Lisäksi reitti on eilistä pohjoisempi, joten voimakkaimmat tuulet eivät yltäisi yhtä pitkälle etelään.

Vaikka tuulet näyttävät edelleen tämän iltapäivän ajojen mukaan olevan Lapissa keskiviikkona vaarallisen voimakkaita, ei eilisen ennusteen kaltaisia myrskyisiä keskituulia olisi odotettavissa kuin tuntureilla sekä paikoin alavilla mailla Pohjois-Lapissa. Kuitenkin mikäli tilanne vaihtui vuorokaudessa näinkin paljon voi se muuttua vielä toiseen suuntaan huomiseksi, nimittäin tuo keskiviikon matalapaine on vasta pikku hiljaa syntymässä Islannin ja Grönlannin välissä.

Seuraava matalapaine saapuu perjantaina. GFS mallin uusimmat ajot tuovat sen sateet melko vetisinä, joten ainoastaan aivan itärajalla saattaa olla toivoa, että lumipeite hiukan kasvaa. Näin ollen en näe syytä muuttaa tuota eilen tehtyä joulun lumikarttaa, sillä lunta ei kyllä nyt näytä olevan tulossa.

Lauantaina Suomeen näyttää vahvistuvan jälleen korkean selänne ja sää on poutaista. Sunnuntaina aatonaattona matalapaineita kulkee jälleen tuttua reittiä Norjanmereltä Jäämerelle. Samalla länsivirtaus voimistuu. Lauhaa ilmaa saapuu Suomeen tuolloinkin.

Jouluaatto näyttää olevan melko tuulinen.

GFS 12z ajo maanantaille:

1140035.jpg

 

Euroopan keskuksen ajo maanantaille:

1140037.jpg

 

GFS jälleen väläyttää joulupäivän vastaiseksi yöksi tuulista säätä Lappiin:

1140036.jpg

 

Päivitän vielä nopeasti huomenna myöhäisillalla.