Useita matalan osakeskuksia on ollut liikkeellä Suomen tuntumassa ja sää on pysytellyt epävakaisena. Jatkossa sama tyyppi jatkuu, mutta väliin kyllä mahtuu hyvin aurinkoisia, poutaisia ja lämpimiä päiviä.

Etelässä ukkosia aikaansaanut osakeskus siirtyy Ruotsin puolelle ja täyttyy. Idässä majaileva matalapaine tuo runsaampia sateita ja ukkosia tiistaina itäiseen Suomeen, etenkin Lappiin. Myös Pohjanmaalla on hiukan suurempi riski sadekuuroille, joista voi muutaman kerran jyrähdellä ukkonen. Etelässä sen sijaan on pääosin poutaista ja aurinkoista. Lämpötilat ovat Etelä- ja Keski-Suomessa +20-24 asteessa, sateessa jäädään alle +20. Pohjoisessa lämpötilat jäävät runsaan pilvisyyden ja sateiden vuoksi n. +15 asteeseen, paikoin jopa alle.

Keskiviikko on viikon ulkoilupäivä säiden puolesta. Lämmintä ilmamassaa levittäytyy lähes koko maahan ja lämpötilat kohoavat yli +20 aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Helleraja menee rikki yleisesti, etenkin etelässä ja idässä aurinkoisessa säässä. Iltaa kohti näyttää lounaasta leviävän matalapaine, GFS malli tosin toisi sen sateet jo keskipäiväksi lounaisrannikolle ja myöhemmin myös muualle Etelä- ja Länsi-Suomeen. Sateet ovat aluksi heikohkoja, mutta runsastuvat yön tullen ja liikkuvat koilliseen päin.

Torstaina tuo matalapaine sijaitsee ehkä Oulun läänissä Euroopan keskuksen mallin mukaan. Mallien välillä on hieman hajontaa, sillä suurempi matalan keskus näyttää koostuvat kahdesta osakeskuksesta, mutta suuri osa malleista pitää toisen Suomen yllä. Sen myötä sateet ovat runsaampia ja yhtenäisempiä, etenkin pohjoisessa torstain aikana. Lämpötilat nousevat hieman yli +20 aurinkoisimmilla alueilla, pilvisillä ja sateisissa paikoissa jäädään lähemmäksi +15, aivan Lapissa senkin alle. Suurin todennäköisyys auringolle torstaina päivällä on etelässä ja kaakossa.

Perjantaina sateen todennäköisyys on suurimmillaan GFS mallin parviajon perusteella Länsi-Lapissa ja Kaakkois- tai Itä-Suomessa. Muualla pilvisyyden repeillessä päästään jälleen sinne +20 tienoille, sateessa jälleen alle.

Viikonlopun sateita on vielä melko mahdoton ennustaa, samaisen parviajon perusteella ne painottuisivat enemmän pohjoiseen kuin etelään, vaikka täälläkin voidaan saada sadekuuroja. GFS mallin pääajo kehittää Lapin ylle lauantaina syvenevän matalapaineen, joka tuo jatkuvempia sateita pohjoiseen ja kuuroja etelään. Ilmamassa on silloin suunnilleen ajankohdan keskiarvoissa, joten mikäli aurinko pääsee paistamaan etelässä päästään +20 tuntumaan, ehkä yli, mutta kuurosateissa ja pilvisemmillä alueilla jäädään alle. Lapissa jäädän yleisesti +15, pohjoisimmassa osassa paikoin jopa alle +10.

Sitten hieman suursäätilaa. Tietokonemallit ovat suunnilleen sitä mieltä, että loppuviikosta Etelä- ja Itäiseen Eurooppaan kehittyy mahdollinen sulkukorkeapaine. Sen myötä Afrikan mantereelta virtaa erittäin lämmintä ilmamassaa etenkin Espanjaan ja muihin Välimeren valtioihin. Myös sulkukorkean alla entisen Jugoslavian valtioissa ja Unkarissa, Romaniassa jne. tulee olemaan tuskallisen kuumaa. Lämpötilat kohoaa varmaan useissa valtioissa yli 40 asteen viikonloppuna ja alkuviikosta ja hellekuolemia tulee ilmenemään.

Meille suomalaisille tuo sulkukorkean vaikutus on vielä auki. Euroopan keskuksen mallin mukaan se kehittyisi Etelä- ja Itä-Euroopan ylle ja siitä "kaatuisi" kohti Venäjää. On vielä epäselvää kuinka korkealle se jaksaa nousta. GFS malli kehittää sen lännemmäksi, jolloin se voisi viettää kauemman aikaa Suomessa. Sen vaikutus voisi olla Suomessa maanantaista ehkä torstaihin. Tosin ongelmana on se, että Suomi on aivan sen ylärajalla ja tunnetusti matalapaineet kiertää sulkukorkeiden yli, joten se toisi matalapaineita Suomen läpi. Niinpä riippuu paljon, kuinka korkealle sulkukorkea yltää (siis pohjoissuunnassa) ja mihin se painottuu itä-länsi-suunnassa.

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että tuossa maanantain tienoille lännessä sijaitseva matalapaine kulkee siis tuon sulkukorkean länsireunalla ja se tempaa mukaansa Suomeen tuota hyvin lämmintä ilmamassaa. GFS malli tosin tuo sen juuri ja juuri aivan eteläisimpään osaan maata, joten vielä ei voida sanoa, päästäänkö sen lämpivyydestä kuinka nauttimaan. Jos tämän hetkistä ajoa on uskominen, niin tuosta todella lämmin ilmamassa hipaisee etelää maanantain ja tiistain, mutta koska siihen liittyy lämmin rintama, saadaan sen myötä myös sateita ja pilvisyyttä, joten maanpintalämpötiloissa sitä lämpöä ei ehkä huomaa. Sitten tuo matala näyttää jälkipuolellaan puhaltavan taas viileätä, jopa koleaa ilmaa Suomeen samalla kaataen sen sulkukorkean enemmän Venäjän puolelle.

Mikäli tuo matala hipaisee Suomea ja rannikolla esim. päästään siihen lämpimään sektoriin, jossa pilvisyys repeilisi, voitaisiin aivan etelässä saada voimakkaita ukkosia. Koko tässä tilanteessa on siis kuitenkin monta epävarmuustekijää ja kun puhutaan siis kesällä viikon ennusteesta on siihen melkein pakko liittää synonyymiksi sana epävarma. Tämä on kuitenkin tämän hetkinen tilanne. Mielenkiinnolla saadaan odottaa miten käy. Kappas, taas vierähti kolme tuntia tätä kirjoitellessa. Niin se aika kuluu lomalla rattoisasti :)

Lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan