Luvassa paljon asiaa Suomen säästä, Yhdysvaltojen poikkeuksellisesta tornadosarjasta sekä Britanniaa lähestyvästä myrskystä.

Aloitetaan Yhdysvalloista, jossa on viime yönä Suomen aikaa havaittu ainakin 37 tornadoa neljässä osavaltiossa. Keskimäärin tammikuussa havaitaan n. 34 tornadoa ja nyt se ylittyi yhdessä päivässä.  Vaarallisia sääilmiöitä (tornadot, suuret rakeet ja voimakkaat tuulenpuuskat, severe weather) on raportoitu 216. Tornadovaroituksia annettiin 85, joten tornadoita oli varmaankin yli 50. Yleensä osa tornadoista luokitellaan aluksi ns. straight-line wind tapahtumiksi, koska esim. pimeällä tai ns. rain-wrapped tornadojen kohdalla voi olla vaikea todeta onko kyseessä erittäin voimakas tuulenpuuska vaiko tornado. Kunhan päivä tänään valkenee tuhoalueilla ja vahinkoja päästään tutkimaan saadaan varmaan tornadolukemat korkeammiksi.

Eilinen yllätti melkein kaikki. Vaikka tornadoja pidettiin todennäköisinä, niitä tapahtui lukuisia Storm Prediction Centerin ennakkovaroitusalueen ulkopuolella. Varoituksen mukaan Keskilännessä ja Central Plainsillä oli voimassa "slight risk for severe weather". Noin 9 tornadoa omien laskelmien mukaan tapahtui tämän slight risk alueen ulkopuolella pääosin lähellä Chicagoa. Vasta näiden tornadojen jälkeen SPC sisälsi nämä paikat slight risk alueeseen. Ottaen huomioon myös tornadojen lukumäärä etenkin Missourin osavaltiossa on kumma, ettei SPC antanut moderate risk ennakkovaroitusta.

Syynä tähän poikkeuksellisen voimakkaaseen tornadosarjaan on poikkeuksellisen lämpimät päivät maan pohjois- ja itäosissa. Siinä missä vajaa viikko sitten koko itäosassa hytistiin kylmässä säässä ja Floridassa asti satoi lunta, alkoi länsirannikon myrskyn myötä idässä lämmetä nopeasti ajankohtaan nähden erittäin lämpimiin lukemiin. Esim. Chicagossa ajankohdan keskilämpötila on n. -5 C ja maiseman tulisi olla täysin talvinen. Eilen Chicagossa mitattiin kaikkien aikojen ennätykseksi + 18,3 C. Edellinen saman päivän ennätys oli vuodelta 1907, jolloin mitattiin +15 C. Koko tammikuun ennätystä ei aivan rikottu. Se on +19,4 C vuodelta 1950. Kahden viime päivän aikana on Yhdysvalloissa rikottu Accuweatherin mukaan n. 1000 lämpöennätystä eri puolilla maata.

Tämän hetkisten tietojen mukaan tornadoissa on kuollut kaksi ihmistä ja 19 loukkaantunut. Erityisen huonoa onnea oli Springfieldin kaupungin ympärillä Missourin osavaltiossa. Yhdessä vaiheessa kumma kyllä Springfieldin kaupunki Illinoisinkin osavaltiossa oli myös uhattuna.

Ainakin kolme supersolua pommitti peräjälkeen Springfield, Missouria. Ensimmäinen niistä on vastuussa kahdesta uhrista Straffordin ja Marshfieldin pikkukaupungeissa. Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

Klikkaa suuremmaksi

Supersolu selkeine piirteineen, V-lovi sekä koukkukaiku. Solu oli matkalla koilliseen muutaman minuutin päässä Straffordista, jossa iäkäs nainen kuoli. Noin vartti myöhemmin samainen supersolu osui Marshfieldin lähelle, jossa yksi kuoli ja kuusi loukkaantui. Tietoja tornadojen suuruudesta ei ole, mutta useat olivat pitkäikäisiä ja mahdollisesti myös EF-3 luokkaa.

Springfield oli uhattuna koko illan usean tunnin ajan ja kuuntelin pitkään paikallista radioasemaa, jossa mitään muuta ei tullutkaan kuin tornadovaroituksia ja välillä rauhoittavia tunnettuja musiikkikappaleita. Aina kun yksi supersolu ja tornadovaroitus oli poistumassa heidän alueeltaan, uusi annettiin lounaaseen. Minä laskin ainakin kolme supersolua, jotka kulki kaupungin yli kahden tunnin sisään. Kuvan saa isommaksi sitä klikkaamalla.

91399009.jpg 

Illan toinen Springfieldin supersolu on jo poistumassa koilliseen kun kolmas on juuri saapumassa kaupunkiin. Neljäs supersolu, joka on kuvan vasemmassa laidassa sisälsi tuossa vaiheessa tornadovaroituksen, mutta myöhemmin se heikkeni ennen saapumistaan kaupunkiin.

Supersolujen jälkeenkin voimakkaita ukkosia vyöryi kaupunkin ylitse. Paikallista aikaa kolmelta yöllä bow echo systeemi pyyhälsi yli ja siitä raportoitiin yksi tornado Springfieldissä. Viime yön tutkakuva-animaatio on seuraavassa:

91401298.jpg

Tornadojen lisäksi alueella saatiin golf pallon kokoisia rakeita ja runsaasti sateita. Yöllä supersoluista satoi n. 50 -100 mm vettä tutka-arvion perusteella ja siitä nähdään hyvin noiden solujen liikerata.

1194966.jpg

Yön aikana jatkuvat ukkoset jatkoivat äkkitulvan riskiä ja niinpä tänään kun katsoi tutkan arvioimaa sadekertymään oli näky hieman erilainen.

1194967.jpg

Kuvasta nähdään, että tutka-arvion perusteella (joka ei siis vastaa oikeasti maahan asti satanutta vettä) laajalti on satanut yli 50 mm ja korkeimmillaan jopa yli 200 mm. Springfieldistä lounaaseen uusia supersoluja kehittyi jatkuvasti ja välillä tornadovaroitukset kattoivat lähes katkeamattoman usean sadan kilometrin mittaisen linjan.

1194970.jpg

Yllä olevassa kuvassa oli voimassa ainakin kuusi tornadovaroitusta eri soluista.

 

Yleensä tällaisia ilotulituksia nähdään vasta huhtikuussa, joten tämä oli hyvin poikkeuksellinen ilmiö. Rajuilmat jatkuvat tulevana yönä Suomen aikaan hieman lännempänä, jossa tornadoja tulee vielä esiintymään, mutta pääosa vahingoista näyttäisi siirtyvän koskemaan voimakkaita tuulenpuuskia.

*Päivitys*

Nyt tiistain puolella on jo kaksi tornadoa havaittu, joista toinen on aiheuttanut Arkansasin osavaltiossa. Alueella on vielä iltapäivä ja tilanne vasta kehittymässä.

 

Britannian länsipuolella on kehittymässä voimakas matalapaine. Se on parhaillaan siirtymässä Irlannin pohjoispuolelle ja syvenee jatkuvasti. GFS mallin pääajo ennustaa sen syvenevän nyt 12 tunnin aikana n. 8 hPa. Alla olevassa kuvassa on GFS mallin pintapaine ja tuuliennuste keskiviikkoaamuksi. Kuvan saa isommaksi sitä klikkaamalla, mutta se on aika iso.  

1195012.jpg

Alla on Englannin ilmatieteen laitoksen ennuste huomisaamuksi.

1195013.jpg

Vielä GFS mallin ennuste, josta näkyy tuo tiheä painegradientti Englannin pohjoisosissa ja Skotlannin eteläosissa.

1195341.jpg

 

Matalapaine on jo muodostunut Brittein saarten länsipuolelle ja on jo näyttävän näköinen satelliittikuvassa. Lisäksi Islannin lounaispuolella on matalapaine, joka näyttää hieman polaarimatalalta ja tietokonemallit näyttävät se sisältävän matalan "lämpimän" ytimen. Sitä täytyy seurata satelliittikuvista, mikäli se organisoituisi vielä enemmän. Kuvan saa isommaksi sitä klikkaamalla. Se on erittäin iso.

1195308.jpg

Englannin ilmatieteen laitos siis varoittaa vaarallisen voimakkaista tuulista, jotka voivat maa-alueilla yltää puuskissa 36 m/s. Keskituulet voivat yltää maa-alueillakin myrskylukemiin. Tuulituhoja tulee esiintymään. Irlanti on meteoalarm-sivustolla antanut punaisen varoituksen koskien tuulia. Matalapaine siirtyy puhaltelemaan Norjan rannikolle myöhemmin keskiviikkona. Uusi voimakas myrsky on myös kehittymässä Brittein saarten ylle torstaina illalla.

Sitten vihdoin Suomen säähän. Etelässäkin on nyt saatu lunta useita senttejä, paikoin lounaaseen yli 10 cm. Valitettavasti tuo ei näytä pysyvän maassa kovinkaan pitkään.

Lisää heikkoja lumisateita on nousemassa Etelä- ja Keski-Suomeen illan ja yön aikana.

Keskiviikkona lumisadealue on liikkumassa itään ja tällöin lähinnä kaakossa ja idässä saadaan pääosin heikkoja lumisateita. Muuallakin voidaan saada yksittäisiä lumikuuroja, lähinnä Oulun läänissä ja Etelä-Lapissa. Koko maassa on pilvistä ja lämpötilat ovat pääosin -5 / -10 asteen tienoilla, lännessä ja etelässä on pikkupakkasta ja etenkin lounais- ja etelärannikolla ollaan nollan tienoilla.

Keskiviikkona myöhäisillan tai torstain vastaisena yönä lounaaseen saapuu sadealue matkaten koilliseen. Sade alkaa lumena tai räntänä lounaassa ja yön aikana pysyy pääosin lumisena sisämaassakin. Sadealueen jälkipuoliskolla sade voi tosin muuttua etenkin lounaassa ja etelässä entistä vetisemmäksi. Päivällä sadealue on yltänyt jo Lappiin. Tuolloin Lapissa, Oulun läänissä ja idässä sateet tulevat lumena, mutta maan keskiosissa sadealueen jälkiosissa räntänä. Lounaaseen saapuu matalapaineen sola, josta tulee vesikuuroja. Lämpötilat ovat Lapissa -5 / -10 asteen välissä ja idässä -5 asteen tienoilla. Keski-Suomessa liikutaan nollan tienoilla. Etelässä ja lännessä ollaan jo plussan puolella ja lounaassa lämpötilat nousevat +3 asteen tuntumaan.

Perjantaina aamulla uusi sadealue saapuu etelään. Sateet tulevat etelässä lähes yksinomaan vetenä. Sadealueen etureunassa sade voi tulla lumena tai räntänä maan keskiosassa. Illan ja yön aikana sateet liikkuvat hitaasti koilliseen ja tuolloin Keski-Suomessakin voi tulla vettä. Räntäraja kulkee suurinpiirtein Raahe-Joensuu linjalla. Sen pohjoispuolella sade on pääosin lunta, mutta eteläpuolella on riskinä vetisemmät sateet etenkin illalla. Lämpötilat ovat nollan tienoilla tuolla linjalla, Lapissa ollaan lähinnä -5 asteen tienoilla. Etelässä ja lännessä on selvästi plussaa, eniten lounaassa n. +4.

Lauantaina sateet vähenevät pohjoisessa, mutta lumikuuroja voidaan vielä saada. Etelään saapuu uusi sadealue päivän aikana, mutta sen ajoitus on vielä auki. GFS tuo sen rannikolle jo puoliltapäivin, Euroopan keskus vasta sunnuntain puolella. Sateet tulevat vetenä etelässä. Lauantaina illalla GFS mallin tulkinnan mukaan Keski-Suomessa ehkä sade tulee räntänä.

Mallien ajot ovat sunnuntain osalta epäselviä, mutta sää näyttäisi hieman viilenevän niin, että etelässä ja lounaassa oltaisiin vielä hieman plussalla, muualla pikkupakkasia. Lapissa olisi n. -10 astetta pakkasta.

Sekä Euroopan keskuksen malli, että GFS pitävät tällä hetkellä maanantain välipäivänä sateissa, sillä Suomeen vahvistuisi korkean selänne ja paikoin aurinko voisi näyttäytyä.

Tästä eteenpäin Suomessa näyttäisi pysyvän lounaisilmavirtaus ja sää pysyisi samantyyppisenä eikä selvää kylmenemistä olisi näköpiirissä. Välillä voisi sateet tulla lumisempina, mutta ainaan etelässä ei ole kunnon hiihtokelejä näköpiirissä. GFS mallin pitkän ajan parviennuste pitäisi suojakeliä etelässä suunnilleen 17.1 asti, jonka jälkeen ilmamassa alkaisi ehkä viiletä.

18-19 tammikuuta tulee kuluneeksi vuosi Kyrill hirmumyrskystä ja GFS on välillä antanut viitteitä, että Keski-Eurooppaa voi uhata voimakkaampia matalapaineita samoihin aikoihin, joten tuota täytyy pitää silmällä.

Siinä oli asiaa jälleen muutamaksi päiväksi. Nauttikaa etelässä lumesta kun sitä nyt vielä on.