Syksy jatkuu ja ensimmäiset mahdolliset myrskyt ovat horisontissa. Atlantilla aktiviteettia.

Tällä viikolla Suomen sään merkittävimmät tapahtumat ovat keskiviikon matalapaine ja viikonlopun melko todennäköinen myrsky. Keskiviikon matalapaine tuo mukanaan paikoin runsaita sateita, ne painottuu eritoten Keski-Suomeen ja Etelä-Lappiin, myöhemmin myös Itä-Suomeen. Vähiten sataa etelässä ja lounaassa. Tuulet voimistuu merellä kovaksi ja vielä torstaina on tuulista. Rintaman ylityksessä voi etelämpänä ja idempänä esiintyä paikoin heikkoja ukkosia.

Seuraava voimakkaan matalapaineen sadealue saapuu Länsi-Suomeen perjantai-iltana tai lauantain vastaisena yönä. Okluusiorintamasta saattaa siis tulla hyvin runsaastikin vettä, etenkin Länsi-Suomeen. Tuulet voimistuvat kunnolla. Tietokonemallit ovat vaihdelleet arvoja eri ajojen välillä, joten vielä tarkkaan ei noita voimakkuuksia voi arvioida, mutta kyllä veikkaisin, että myrskylukemiin päästään ainakin jossain vaiheessa viikonloppua. Mallit ovat suht yksimielisiä tilanteesta tuon matalapaineen saapumiseen asti, mutta viikonlopun ennusteissa heittoja alkaa esiintyä. Itse matalapaineen voimakkuudessa ja osakeskusten  sijainneissa on siis lauantaista lähtien eroja.

Tuoreimmassa Euroopan keskuksen ajossa on sitten seuraavalle viikolle uutta myrskyä luvassa. Sen toteutuminen on tosin vielä hyvin auki, sillä esim. GFS malli tuo samaisen matalapaineen huomattavasti heikempänä.

Atlantilla trooppinen myrsky Gabrielle ei pystynyt voimistumaan kunnolla. Aluksi sitä vaivasi kahden eri keskuksen sijainti ja se ei pystynyt nopeasti valitsemaan kumman ympärille kehittyisi. Sen takia se luokiteltiin aluksi subtrooppiseksi myrskyksi. Lopulta valinnan tehtyään melko runsas tuuliväänne esti kunnon voimistumista ja sen tuulet jäikin maksimissaan n. 50 mph.

Tällä hetkellä Atlantilla suurin mielenkiinto kohdistuu keskiselle Atlantille, jossa Afrikan rannikolta lähtenyt trooppinen aalto on kehittänyt runsasta ukkostoimintaa laajalle alueelle. Se on melko hajanainen ja tuuliväänne estää vielä muutaman päivän ajan kunnon voimistumisen. Eilisestä se on kuitenkin jo hieman parantanut ryhtiään. Siitä voidaan tämän viikon aikana odottaa kehittyvän trooppinen matalapaine ja loppuviikosta tai ensi viikon alusta ehkä hurrikaani. Palataan asiaan kun mallit tarkentuvat.