1584791.jpg

Matalapaine lähestyy kaakosta ja tuo mukanaan runsaita sateita etenkin maan itäosista luoteeseen ulottuvalle alueelle. Idässä tulee mahdollisesti voimakkaita ukkosia. Hellettä on puolestaan luvassa ensi viikolla.

1747648.jpg

Syvenevä matalapaine on siis saapumassa kaakosta ja sen rintamasateet kastelevat jo suurta osaa itäistä Suomea. Sademäärät ovat runsaita Itä-Suomesta maan keskiosien yli Pohjanmaalle ja Länsi-Lappiin ulottuvalla alueella, jossa sadetta voi tämän ja huomisen päivän aikana kertyä yli 20 mm, paikoin enemmänkin.

Venäjän puolelle on jo kehittynyt ukkostavia soluja lämpimään sektoriin. GFS malli oli pitkään epävarma matalan reitin ja rintamien sijainnin suhteen, mutta viimeisimpien ajojen perusteella iltapäivän aikana lämmin pintarintama työntyy itäiseen Suomeen. Sen yhteydessä malli ennakoi rajakerroksen yläpuolelta ponnistavalle konvektiolle n. 300 J/kg CAPE:a kun taas idempänä arvot lähenevän 1000 J/kg.

Stabiilin rajakerroksen vuoksi konvektio on pääosan päivästä kohonnutta, mutta illalla mahdollisesti idässä konvektio voi käynnistyä myös alempaa. Rintamavyöhykkeellä 0-6 km tuuliväänne on n. 15-20 m/s ja 0-1 km väänne 10-15 m/s. Lämpimälle rintamalle tyypilliseen tapaan helisiteettiarvot ovat huomattavia, tosin ne painottuu maanpintarintaman etupuolelle, jossa konvektiota ei kunnolla esiinny. Kuitenkin 100-200 m2/s2 on odotettavissa rintaman yhteydessä ja hieman sen jälkeen.

Lämpimään sektoriin liittyy voimakas rajakerroksen suihkuvirtaus, joka edistää kosteusadvektiota kehittyvälle konvektiolle. Sen lisäksi voimakkaan 0-3km tuuliväänteen johdosta mahdollinen MCS saattaa syntyä Venäjän puolelle ja saapua itäisimpään Suomeen illan aikana.

Stabiili rajakerros pitää trombien todennäköisyyden hyvin pienenä. Lisäksi kosteat ennusteluotaukset sekä melko heikko keskitroposfäärin lämpötilavähete eivät suosi suuria rakeita. Suuret tuuliväänteet etenkin alemmassa troposfäärissä sen sijaan nostavat voimakkaiden ukkospuuskien todennäköisyyttä, jota kuitenkin aluksi stabiili rajakerros hillitsee. Suurin vaara syvästä konvektiosta on hyvin voimakas sade, joka voi aiheuttaa äkkitulvia. Lisäksi salamointi voi olla paikoin runsasta mikäli järjestäytynyttä konvektiota kehittyy. Ukkospuuskat voivat olla voimakkaita etenkin aivan itäisimmässä osassa maata. Trombien suurin todennäköisyys jäänee Venäjän puolelle, jossa EHI indeksin arvot ovat korkeita. Kuitenkin illalla riski kasvaa hetkellisesti lähellä itärajaa maanpintarintaman jälkipuolella.

Suurin ukkosriski esiintyy Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, jossa voi esiintyä illalla voimakkaitakin ukkosia. Muualla maassa riski jää pieneksi. Mikäli kuitenkin järjestäytynyt MCS kehittyy lähelle Suomea, voi se pysyä hengissä myöhään iltaan/yöhön ja jatkaa matkaa kohti Oulun lääniä.

Päivän ukkostilanteessa epävarmuutta tuo runsas pilvisyys, joka voi hillitä ukkoskuurokehitystä Venäjän puolella ja siten myös ukkosten esiintymistä Suomessa. Lisäksi instabiiliuden jääminen melko heikoksi Suomen puolella voi pitää aktiviteetit vähäisenä, ellei itseään ylläpitävää systeemiä pääse kehittymään. Mahdollista on myös, että paras konvektio hipoo Suomen rajaa ja jäänee Venäjän puolelle.

Sitten vielä katsaus ensi viikkoon. Hyviä uutisia niille, joilla lomat on vielä edessä (itse mukaan lukien). Korkeapaine on vahvistumassa Suomen ylle keskiviikkona lounaasta. Sen keskus näyttää jäävän Länsi-Skandinavian ylle, mutta vaikutus ulottuu Suomeenkin. Kyseessä on sulkukorkeapaine, joka näyttää pitävän Suomen sään pääosin poutaisena ja lämpimänä ainakin loppuviikon. Lämpötila näyttää kohoavan hellelukemiin etelässä ja lännessä torstaina, mahdollisesti jo keskiviikkona. Ajoissa on vielä hieman hajontaa, mutta kunnon kesäsäät näyttää vallitsevan ensi viikon loppupuolella.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

100303757.jpg