Sää poutaantuu korkean selänteen myötä suuressa osassa maata. Ensi viikon puolivälissä sää muuttuu epävakaisemmaksi ja sen jälkeen näyttäisi lämpötilat olevan laskusuunnassa.

Sunnuntaina matalapaine liikkuu Suomen eteläpuolella ja sen yhteydessä voidaan aivan maan etelä- ja kaakkoisosissa saada sadekuuroja. Hajanaisia sadekuuroja on liikkeellä myös lähinnä Itä-Lapissa itärajalla. Etenkin maan keski- ja länsiosissa on poutaista ja melko aurinkoista. Lämpötila pääsee etelässä aurinkoisilla alueilla kohoamaan +20 asteen tuntumaan, maan keskiosissa ollaan +15..+18 ja Lapissa +10...+15. Tuulet ovat heikohkoja.

Maanantaina korkeapaine yrittää vahvistua entisestään pohjoisesta alkaen. Yksittäisiä sadekuuroja voidaan saada itärajan tuntumassa ja ehkä Oulun läänissä, mutta riski on melko pieni. Matalapaine on Suomen kaakkoispuolella ja sen sateet ovat näillä näkymin jäämässä Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta muutokset matalapaineen sijainnissa voi tuoda sadekuuroja kaakkoon. Lämpötilat ovat suuressa osassa maata sunnuntain lukemissa. Poutaisin alue ja samalla myös parhaat mahdollisuudet auringon paisteelle löytyy lännestä.

Tiistaina Suomi on ns. satula-alueella, jossa matalapaine on lännessä sekä idässä ja etelässä ja pohjoisessa on korkeapaineet. Itäisen matalapaineen avustamana on koillisesta virrannut hieman viileämpää ilmaa etenkin pohjoiseen. Lämpötilat jäävät asteella parilla edellispäivien lukemista. Päivä on suuressa osassa maata melko pilvinen, vaikka aurinko niiden välistä paistelee paikoin lännessä. Lähinnä Lapissa voi tulla yksittäisiä sadekuuroja. Viileän ilmamassan ja heikkojen tuulten vallitessa on öisin hallanvaara etelää lukuunottamatta.

Keskiviikkona Islannin yllä pitkään majailleesta matalapaineesta on irtaantunut okluusiopisteestä uusi osakeskus, joka saapuu Suomeen. Jatkuvampia sateita saadaa etenkin maan länsiosissa. Sadekuuroihin on syytä varautua myös maan eteläosissa ja myöhemmin päivällä myös idässä. Lämpötilat jäävät maan etelä- ja keskiosissa +15 asteen molemmille puolille, Lapissa ollaan lähempänä +10 astetta.

Loppuviikosta mallit näyttäisivät, että itäiselle Atlantille vahvistuisi korkeapaine, kun taas yläsola pitäisi matalapaineita Suomen itäpuolella. Niinpä koillisesta saattaa purkautua kylmää ilmaa. Toisaalta esim. GFS mallin pääajo on vilautellut, että korkeapaine kehittyisikin selvästi idemmäksi ja pohjoisemmaksi, jolloin lounaasta pääsisi virtaamaan hyvin lämmintä ilmaa. Parviajon keskiarvon perusteella tuo tulkinta on tällä hetkellä alakynnessä, mutta tilannetta täytyy tarkentaa viikon mittaan.

Trooppinen myrsky Fay on moukaroinut Floridaa useiden päivien ajan. Sademäärät ovat paikoin kohonneet yli 500 millimetriin ja kovimmillaan ovat vielä epäviralliset mittaukset keränneet lähes 600 mm sademäärät Fayn tuloksena. Fay on tuonut mukanaan toista kymmentä tornadoa, jotka ovat aiheuttaneet vahinkoa. Tällä hetkellä Fay on matkaamassa Meksikonlahden rannikkoa myöden kohti länttä. Sen keskus on vielä mantereen puolella, mutta saattaa yön aikana käväistä meren yllä, jolloin pienoista voimistumista voidaan odottaa. Lopulta viikonvaihteessa Fay lopulta jäänee mantereen puolelle ja lopettaa pitkän matkansa Lousianan osavaltioon. Atlantilla on kaksi trooppista aaltoa, joita seurataan mahdollisen sykloonin kehityksen kannalta.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

101657453.jpg