Tiesitkö, että...

..syy miksi juuri ns. syysmyrskyt tai talvimyrskyt ovat huomattavasti voimakkaampia Suomessa kuin kesäiset matalapaineet, johtuu pohjois-etelä suuntaisesta lämpötilagradientista (lämpötilaeroista). Päiväntasaajan tienoilla vallitsee samanlainen lämpötila lähes vuoden ympäri kun taas mitä pohjoisemmaksi mennään, on vaihtelua paljon enemmän.

Kesällä esim. Suomessa ollaan siten huomattavasti lähempänä päiväntasaajan lämpötiloja, joten tilanne on melko rauhallinen. Kun mennään pidemmälle talveen ja pakkaslukemiin on gradientti suurimmillaan ja se saa aikaan suurimmat ja voimakkaimmat matalapaineet pohjoisella pallonpuoliskolla.

Säämme voi yhdeltä osalta ymmärtää tasapainotilan etsimisenä. Tuuli syntyy ilmanpaine-eroista, joka saa aikaan ilmamassojen liikkeen yrittäessään löytää tasapainotilaa. Samaan tapaan voimakkaat matalapaineet syntyy eritoten syksyllä ja talvella kun pohjoinen on paljon kylmempi kuin päiväntasaaja, jolloin fysiikan lakien mukaan sää kehittää voimakkaamman systeemin yrityksenä hillitä tätä eroa. Matalapaineet yrittävätkin tuoda mukanaan syksyllä ja etenkin talvella lämpimämpää ilmaa kohti pohjoisnapaa tasoittaakseen lämpötilaeroa.

 

Hieman sateettomammalta (yritä opettaa ulkomaalaiselle) näyttää kuin vielä jokin päivä sitten. Parhaillaan on Helsingissä sadekuuro pään päällä ja yöksi on ITL sivuilla vielä ukkoskuuron mahdollisuus merkattu. Perjantaille on luvassa parempaa keliä ilotulitusta varten, sillä sateet näyttävät olevan silloin jo pohjoisemmassa ja vaikka sadetta sattuisi tulemaankin olisi se kuuroluonteista. Seuraavat todennäköisemmät sateet menevät sunnuntain ja maanantain tienoille. Aina pitää kuitenkin näissä muistaa, että kyseessä ovat kuurosateet ja ne voi hyvinkin kuolla hetkeä ennen kuin pitäisi alkaa sataa. Tämän hetkinen sade näytti hetki sitten eli noin puolituntia ennen sateen alkua Suomenlahdella melkoiselta, mutta siinä ajassa sen reuna, joka sitten Helsingin päälle osui, kuihtuikin aikamoiseksi rääpäleeksi.

Taiteiden yön osalta näyttää pikkaisen valoisemmalta, sillä nyt se päivä näyttäisi säästyvän sateilta, vaikka niitä on kyseisenä päivänä joka muulla suunnalla enemmän kuin tarpeeksi, joten ei vielä aleta juhlimaan. Lämpötila kuitenkin on silloin vielä hyvinkin kesäinen.

HDR kuvia Suomenlinnasta on lisätty ja kuvia on jonossa aikamoinen liuta. Täytyy subjektiivisesti valita parhaimmat. Konekin alkaa olla yhden aseman osalta niin täynnä, että pitää alkaa polttamaan raw-kuvia säästöön, että uudetkin mahtuu.

Hehee. Sopivasti aurinko alkaa jälleen paistamaan. Ja eikun ulos syömään...

Lisää kuvia päivittäin alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan