Suomessa sää pysyy hyvin lauhana ensi viikon torstaihin asti.

Yhdysvalloissa arvioidaan Super-tiistain tornadojen vahinkoja. Kuollonuhrien määrä on noussut 59:ään, ollen tappavin tornadopäivä USA:ssa 23 vuoteen. Tornadoja on tällä hetkellä epävirallisesti todettu olleen 101.

National Weather Service käy tutkimassa jokaisen tornadoilmoituksen ja pyrkii määrittelemään esim. kuinka voimakkaasta tornadosta on ollut kyse. Tähän mennessä alustavien tutkimusten mukaan on syytä olettaa, että ainakin neljä EF4 luokan tornadoa raivosi päivän aikana. Tuulten nopeuksien arvioidaan tuolloin olevan 74-89 m/s. Lukumäärä saattaa kasvaa ja tarkemmassa analyysissä saatetaan joku korottaa EF5 luokkaan, sillä vasta 48 tapausta on tutkittu. Esim. Jacksonin yliopistoon iskenyt tornado oli EF4. Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

080205_rpts.gif

Arkansasissa tutkitaan 190 km pituista tuhoaluetta, joka saattaa olla yhden ja saman tornadon aikaansaama. Alustavia tornadoreittejä näkyy seuraavasta.

1276784.jpg

Tammikuussa saatiin jo kokea harvinaisen voimakas tornadojen sarja ja tämä helmikuun alku jatkaa samaa rataa. Niinpä nyt ollaan reippaasti keskiarvon yläpuolella tornadojen lukumäärässä kun pahimmat kuukaudet maaliskuusta kesäkuuhun on vielä edessä.

torgraph-big.png

Yksi pienen pieni tornado kyseiseltä päivältä pelästytti tämän miehen.

Isompi tornado yöllä Arkansasissa, salaman välähtelyt näyttävät sen hetkellisesti.

Yksi Memphisiin iskenyt tornado.

Vielä yksi yön tornadoista Clevelandista.

 

Suomen rauhalliseen säähän seuraavaksi.

Lähipäivinä jatkuu hyvin lauha säätyyppi usean päivän ajan. Keski-Euroopassa on laaja korkeapaineen alue ja matalapaineet kulkevat Jäämerellä itään. Niinpä Suomessa vallitsee läntinen ilmavirtaus, joka tuo mukanaan lauhaa ilmaa. Suomeen saapuva ilmamassa on n. 10 astetta normaalia lämpimämpää.

Etelä-Suomessa ollaan päivisin selvästi plussalla ja lumipeite ohenee selvästi etenkin maan etelä- ja länsiosissa. Mitään isompia sateita ei ole maahan tulossa. Tihkusadetta sen sijaan on luvassa etelään.

Pohjoisessa lauantai on vielä poutainen ja kylmä pakkaspäivä, mutta sunnuntaina siellä saadaan vähäisiä lumikuuroja. Kylmän rintaman jälkipuolella ilma saattaa jopa lämmetä, sillä sen tuoma rajakerroksen sekoittuminen poistaa inversion ja ilma pääsee lämpenemään maanpinnalla. Lisäksi Föhn-tuuli saattaa hieman lämmittää Pohjois-Suomea. Lämpötilat siis sunnuntaina nollan molemmin puolin.

Maanantaina on poutaista koko maassa. Lapissa Föhn-tuuli lämmittää niin, että siellä ollaan muutamia asteita plussalla. Samalla sää näyttäisi olevan hyvin aurinkoista, koska kosteus on satanut itsensä alas Skandien toiselle puolelle. Etelässä puolestaan vallitsee korkean selänne, joka pitää sään poutaisena, mutta melko pilvisenä. Lämpötilat niinikään hiukan plussalla.

Tiistaiksi Suomeen leviää jälleen erittäin lauhaa ilmaa. Samalla länsituuli voimistuu. Pohjois-Suomessa ja Pohjanmaalla Föhn-tuuli saattaa lämmittää ilmaa paikoin jopa lähelle +5 astetta. Aivan Pohjois-Lapissa voidaan saada räntäsateita. Muualla maassa on pääosin poutaa ja melko aurinkoista, etelässä tosin pilvisyys on runsaampaa.

Suomen pohjoispuolitse on matkaamassa tiistaina/keskiviikkona voimakas matalapaine. Sen reitti, ajankohta ja voimakkuus on vielä hieman avoinna, joten tuon Föhn-tuulen osalta voi tulla vielä muutoksia sen voimakkuuteen ja ajankohtaan.

Keskiviikkona voi olla, että Föhn-tuuli jatkuu vielä paikoin ja etenkin aamulla se saattaa olla lämmittää jopa tiistaita enemmän. Tosin mallit ovat siis viemässä voimakasta matalapainetta itään ja keskiviikkona virtaus on kääntymässä pohjoisen kantille. Sitä ennen kuitenkin hyvin voimakkaat tuulet puhaltavat kohtisuoraan Skandeja vasten ja silloin voidaan keskiviikkoaamuna mitata lännessä ja Länsi-Lapissa enimmillään +5 C lukemia.

Tuulet ovat keskiviikkona etenkin pohjoisessa erittäin voimakkaita, mahdollisesti vaarallisen voimakkaita. Virtauksen kääntyessä pohjoisen puolelle sieltä alkaa virrata kylmempää ilmamassaa. Samalla rajakerros muuttuu epävakaammaksi ja turbulenttisuus lisääntyy. Niinpä päivästä on muodostumassa hyvin puuskainen ja erittäin tuulinen koko maassa.

Tästä eteenpäin on vielä epäselvää miten säätilanne muotoutuu. Euroopan keskuksen malli on nimittäin tuonut esim. Lappiin arktista ilmaa perjantaiksi ja eteläänkin myös kylmää ilmamassaa. GFS on myös tuonut kylmää ilmaa torstaiksi, mutta on pitämässä sitä väliaikaisena ja tuomassa perjantaiksi jo suojasäätä. Euroopan keskuksen malli on hieman optimistisempi kylmän jäämiseen Suomeen jossain määrin. Eli pientä toivoa talven saapumisesta on, mutta näitä on nähty jo lukuisia kertoja tämän talven aikana, että kylmän purkaus jää maksimissaan viikon mittaiseksi ja sitten lauhtuu. Kiire alkaa tulla, sillä maaliskuussa auringon lämmitys alkaa voimistua nopeasti, joten Itämeren ollessa vielä sula ja etelässä lumipeitteen uupuminen kyllä auttaa kevään tuloa siinä mielessä, että auringon energia ei mene "hukkaan" sulattaessa jäätä ja lunta vaan se menee suoraan maanpinnan lämmitykseen. Eli merkittävämpi talvi on jäämässä etelässä maksimissaan kuukauden pituiseksi, todennäköisesti lyhyemmäksi. Britannian ilmatieteen laitoksen kausiennuste helmi-huhtikuulle ennustaa koko maahan normaalia lämpimämpää säätä 60 % todennäköisyydellä ja Selkämerelle, Länsi-Suomeen jopa yli 80 % todennäköisyydellä. Useamman mallin yhteinen kausiennuste on hieman konservatiivisempi, mutta sekin ennustaa normaalia lämpimämpää 40-80 % todennäköisyydellä.

Kuvia on tulossa lisää ensi viikolla, kunhan saan kameran takaisin huollosta.