Kuten viime päivityksessä totesin, on seuraavat pari viikkoa kevään ja talven kamppailua. Terminen kevät on alkamassa ensi viikolla osassa Etelä-Suomea. Heti kun kevät on saatu korkattua on luvassa takatalvea. Parhaillaan on Yhdysvalloissa meneillään voimakas talvimyrsky ja Brittein saaria uhkaa maanantaina niinikään erittäin syvä matalapaine voimakkaine puuskineen ja tulvineen.

Sunnuntaina sateita saadaan etenkin maan länsiosissa, jossa on saapumassa sadealue aamupäivän aikana. Tämän päivän sateista rippeet ovat lähinnä enää Oulun läänissä ja Länsi-Lapissa. Nuokin lumikuurot heikkenevät päivän mittaan. Aivan etelässä voi olla selkeämpää päivän aikana ja tuolloin lämpötila voi kohota lähelle +4 astetta. Muuallakin etelä- ja keskiosissa ollaan suojan puolella. Oulun läänissä liikutaan nollan tienoilla ja Lapissa on pakkasta -5..-10.

Maanantain vastaisena yönä sadealue liikkuu sitten Suomi yli koilliseen. Siinä yhteydessä lunta tai räntää saattaa tulla lähinnä Oulun lääniin hieman reippaammin. Etelässä sateet tulevat vetenä. Päivällä uusi osakeskus on hipomassa länsirannikkoa ja se tuo sateita etenkin maan länsiosiin. Rintamavyöhyke jatkuu Oulun läänin läpi itään ja siinäkin on epävakaisempaa. Lämmintä ilmaa virtaa koko Suomeen etelästä. Sateet siis painottuvat maan länsi- ja keskiosiin ja tulevat vetenä, Oulun läänissä mahdollisesti räntänä. Muuallakin maassa päivä on pilvinen ja utuinen. Ainoastaan etelärannikolla on pieni mahdollisuus pilvipeitteen repeämiselle. Lämpötilat ovat Keski-Lappia myöden nollan yläpuolella. Ainoastaan Pohjois-Lapissa on pikkupakkasta. Etelässä rikotaan +5 astetta ja mikäli aivan etelässä aurinko pääsee paistamaan voidaan mennä vielä sen yli.

Tiistaina vieläkin lämpimämpää ilmamassaa saapuu Suomeen. Maanantain matalapaine on siirtynyt Lapin yli koilliseen ja sinne virtaa hieman viileämpää ilmaa. GFS malli on erimieltä Euroopan keskuksen kanssa siitä, jääkö Keski-Suomeen halkomaan rintamavyöhyke. GFS pitäisi päivän pilvisenä ja osin sateisena vaikkakin etelään vahvistuu korkean selänne. Euroopan keskuksen malli sen sijaan pitää sään poutaisena ja osin selkeänäkin. Mikäli Euroopan keskuksen malli on oikeassa ja pilvipeite pääsee repeilemään niin lämpötila nousee paikoin +6 ehkä jopa +7 asteeseen riippuen kuinka lämmintä ilmamassaa lopulta tänne pääsee. Jos GFS on oikeassa ja sää on pilvisempää niin lämpötilat jäävät etelässä sinne +4 ja +5 asteen tienoille. Oulun läänissä liikutaan suojan puolella ja Pohjois-Lapissa on pikkupakkasta. Uusimmassa GFS ajossa sateet ovat vähäisempiä, lähinnä ennusteessa on sumua. Kyllä tuo Euroopan keskuksen tilanne näyttää todennäköisemmältä. 

Ilmamassa pysyttelee melko lämpimänä etelässä vielä keskiviikon ja torstain. Niinpä terminen kevät pääsee alkamaan osassa Etelä-Suomea.

Tästä lauhasta ilmasta on syytä kiittää Atlantilla majailevaa hyvin laajaa matalapaineen aluetta, joka pumppaa meille lauhaa ilmaa etelästä. Tuo yläaalto on sen verran iso, että se ei pahemmin nyt siitä liikahda, kunnes ensi viikon puolivälissä se alkaa heikenneenä liikkua perusvirtauksen mukana itäänpäin kohti Suomea. Torstain/perjantain tienoilla se majailee Suomen itäpuolella. Tällöin se pääsee tarrautumaan tuohon Novaja Zemljan kylmään ilmamassaa, jota alkaa virrata Suomea kohti. Tuo kylmä advektio ylätroposfäärissä ylläpitää sitä yläsolaa lähes paikoillaan Suomen itäpuolella ja sen myötä myös vastaavasti Suomen itäpuolella olevaa pintamatalaa. Näin ollen kylmää ilmaa alkaa virrata Suomeen ensi viikon loppupuolella koillisesta. Tuo tilanne jatkuu niin kauan kunnes tuo kylmä lähde on kulutettu loppuun tai lännestä saapuu tilannetta häiritsevä matalapaine. Tällä hetkellä tuota kylmää ilmamassaa näyttäisi jatkuvan useiden päivien ajan. Niinpä pääsiäisviikko näyttää melko talviselta. Mutta kuten kävi vähän aikaa sitten, jolloin mallit ennustivat pitkää kylmää jaksoa ja lopulta saapuikin nyt alkava lämmin jakso, niin tilanne voi vielä muuttua tuon pääsiäisviikon osalta. GFS parviennuste hajoaakin täysin heti pääsiäisviikon alusta, joten siitä eteenpäin on ennusteet pelkkää arvailua. NAO indeksi on tosin GFS ennusteen mukaan menossa kuun puolivälissä negatiiviseksi ennakoiden enemmän meridionaalista virtaustilannetta. Samoin on tekemässä myös arktinen AO indeksi, joka laskee ryminällä 15 päivän tienoilla.

Tuohon laajaan Atlantin matalapaineen alueeseen on kehittymässä sunnuntaina erittäin voimakas matalapaine, joka on vyörymässä Irlannin ja Englannin yli sunnuntain vastaisena yönä ja maanantaina. Muutamia päiviä sitten useat päämallit ennustivat varsin hurjia painearvoja, Euroopan keskuksen yksi ajo muokkasi siitä matalasta jopa alle 930 hPa hirmumyrskyä. Nyt tilanteen lähestyessä ovat mallit jättäneet kaikkein radikaaleimmat vaihtoehdot pois, mutta edelleen on luvassa melkoinen myrsky. Tämän päivän ajoissa Englannin UKMET ennustaa keskuspaineeksi syvimmillään 951 hPa,  Saksan GME n. 937 hPa, Japanin JMA n. 950 hPa, Kanadan GEM n. 943 hPa, amerikkalainen NOGAPS 945 hPa ja niinikään amerikkalainen GFS 942 hPa. Eli jos jotain keskiarvoa yrittää vääntää niin luvassa on n. 945 hPa hirmumyrsky.

Sen reitti ja voimistumisen aikataulu on vielä auki ja se tuleekin määräämään kuinka pahoja vahinkoja on luvassa Brittein saarille. Viimeisissä ajoissa GFS on kehittänyt matalapaineen jo hieman kauemmalla Atlantilla, jolloin aivan pahimmalta vältyttäisiin matalan saapuessa. 850 hPa (n. 1,5 km tuulet) ovat edellä mainituissa malleissa Irlannin päällä n. 35-42 m/s.

Matalapaine on sunnuntain aikana muodostumassa pommiksi. Sen keskuspaine laskee 12 tunnissa yli 20 hPa erittäin voimakkaan suihkuvirtauksen vasemmalla jarruuntumisalueella, jossa nousuliike on rajua. Siitä matalapaine okludoituu jo sunnuntai-illan aikana ja rintama saapuu Brittein saarille maanantain vastaisena yönä. Tuossa yhteydessä mahdollisista konvektiosoluista voidaan saada jo paikallisia tuulituhoja aikaiseksi. Okluusiorintaman jälkipuolella painegradientti hellittää joksikin aikaa, kunnes itse matalapaineen keskus saapuu Pohjois-Irlantiin iltapäivällä. Tuolloin matalan lounaispuolella tuulee kaikkein voimakkaimmin. Niinpä reitistä riippuen voimakkaimmat tuulet voivat säästää lähes koko Irlannin, mutta tämän hetkisen ennusteen mukaan valtion eteläisempi puolisko saa kokea erittäin tuulisen päivän, etenkin mikäli mahdollinen konvektio järjestäytyy lineaarisiksi kaarikaiuiksi.

Met Office on antanut ennakkovaroituksen maanantaille ja tiistaille myrskypuuskista, jotka voivat sisämaassa yltää 36 m/s asti. Irlannin ilmatieteen laitos puolestaan varoittaa ennakkoon, että keskituulet voivat yltää 18-26 m/s ja tuulenpuuskat aina hurjiin 31-46 m/s lukemiin. Lisäksi sadetta on odotettavissa runsaasti, n. 30-40 mm. Koko Britannian länsirannikolla pelätään mahdollista tulvaa, sillä myrsky on sattumassa mahdollisesti samaan aikaan nousuveden kanssa. Samalla myrsky muutenkin pakkaa vettä rannikolle, joten ongelmia on luvassa. Irlannin lounaispuolella Atlantilla aallokko on yli 16 metristä.

Jos on ongelmia luvassa Brittein saarille, niin on ongelmia myös jälleen kerran Yhdysvalloissa, jossa yksi tämän talven voimakkaimmista matalapaineista on parhaillaan jylläämässä idässä. Se on tuonut etelään ja etenkin Floridaan rajuilmoja ja eilen ilmoitettiin ainakin 15 tornadohavaintoa. Kaksi ihmistä menehtyi tornadon iskettyä ns. mobile home alueelle. Parhaillaankin on tornadovaara Yhdysvaltain itärannikolla. Rajujen ukkosten lisäksi matalapaine on parhaillaan voimistumassa ja tuomassa laajan lumipyryn. Etenkin Ohio, Pennsylvania ja New Yorkin osavaltio sekä Kanadan isot kaupungit ovat saamassa varsinaisen ongelmantuottajan, sillä lunta on ennustettu satavan paikoin enimmillään jopa yli puoli metriä tuulen tuivertaessa puuskissa yli 20 m/s. Niinpä isoja kinoksia on syntymässä ja jotkut kaupungit ja kylät tulevat olemaan eristyksissä useita päiviä. Jo nyt paikallisessa mediassa kerrotaan, että moottoriteillä näkyvyys on paikoin 300 metriä ja yli 30 km osuus eräästä moottoritiestä on jouduttu sulkemaan Ohiossa. Buffalossa on satanut jo ainakin 26 cm lunta päivän aikana. Paikoin lunta on satanut 5 cm/tunti. Pahin on tuolle alueelle vielä tulossa myrskyn tosissaan voimistuessa nyt illan ja yön aikana.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

93900916.jpg