Tällä hetkellä näyttää siltä, että sateet alkavat Helsingissä siinä kuuden aikoihin lauantaina. Sateet näyttää tulevan vetenä lauantaina ja räntänä tai lumena sunnuntaina aamupäivällä.

Ongelma on samanlainen kuin torstain vastaisena yönä. Siksi päiväksi Ilmatieteen laitoksen ennuste laadittuna muutamaa päivää ennen lupaili sateita Helsinkiin Viron kautta kulkenee mesoskaalan matalapaineen myötä. Euroopan keskuksen ja GFS mallin mukaan näin ei pitänyt käydä. Lopputulos olikin, että tuo Ilmatieteen laitoksen ennuste ei pitänyt paikkaansa. Koska mallit olivat tästä sadealueesta hyvin eri mieltä tuli television säätiedoituksessakin sanottua, että ennustetta tulee tarkentaa myöhemmin. Tämä johtui juuri mallien erimielisyydestä.

Nyt lauantaiksi Ilmatieteen laitos povaa, että sateet alkavat vasta päivän vaihtuessa sunnuntaille. Puolan Hirlam sen sijaan ennustaa sateiden alkavan siis jo kuuden aikoihin. Globaali GFS on Puolan Hirlamin kanssa samoilla linjoilla alkuillan suhteen.

ITL pitää sateet lumena tai räntänä ja lämpötilan hieman pakkasen puolella. Puolan Hirlam on sitä mieltä, että sateet ovat alkuun vettä ja muuttuu rännäksi vasta sunnuntaina auringon noustessa. GFS malli liputtaa plussakelin ja vesisateen puolesta Hirlam kanssa sunnuntai aamuksi asti.

Ota sitten noista selvää. Paras veikkaus on siis, että lauantaina päivällä sää menee plussalle, sade alkaa vetenä alkuillasta. Nollaan tai hieman pakkaselle mennään sunnuntaina auringon nousun aikaan, jolloin sade muuttuu hetki hetkeltä enemmän lumeksi ja lunta voi sitten pyryttää kunnolla Isänpäivän päivänä. Näin ollen ei se lumi sitten ota sulaakseen pois. Huonoa näissä viime aikaisissa matalapaineissa on se, että kun sateet tulevat välillä vetenä, välillä räntänä tai lumena ja välillä on plussaa ja sitten pakkasta, niin se saa etenkin jalkakäytävät entistä liukkaammiksi.

Ja tämä sama sykli jatkuu, sillä maanantai/tiistai ollaan vielä pakkasella tai nollassa, mutta keskiviikkona ollaan kunnolla plussan puolella ja perjantaina ehkä lounaassa on yli viiden asteen lämpötiloja.

Uusia kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan