Jos viime päivät ovat tuntuneet tuulisilta niin odottakaapa perjantai iltaa. GFS malli ennustaa pe-la ajaksi lähes koko Itämerelle myrskyä, joka voimistuu perjantai aamupäivänä ja alkaa heiketä vasta lauantai aamupäivällä.

Vielä on kuitenkin vaikea sanoa tarkkaan, kuinka voimakasta tuulta on odotettavissa, sillä GFS on ainakin yhdessä ajossa lupaillut Ahvenanmerelle 25 m/s ja viimeisimmässä ajossa taas hieman vähemmän. Tarkempaa kuvaa tilanteesta saadaan, kunhan tuo perjantai-lauantai on tarpeeksi lähellä, että 0-72 h mallit alkavat ottaa sen käsittelyyn. Niinpä huomenna ollaan taas viisaampia. Syy kovaan tuuleen on Suomen yli kulkevassa voimakkaassa matalapaineessa, joka on syvenee uudestaan juuri Suomen kohdalla. Kun Keski-Euroopassa on korkeapaine niin väliin muodostuu suuri painegradientti ja tuulet ovat hyvin voimakkaita. Matalapaine on voimistumassa tällä hetkellä Portugalista luoteeseen ja se saapuu Brittein saarille keskiviikko iltana.

232987.jpg

Tässä on GFS mallin tuuliprofiili kuluneen tiistain vastaisesta yöstä.

Samaan aikaan olin tulossa laivalla Tukholmasta ja tuuli oli nukkumaan mentäessä 17 m/s, hieman enemmän kuin mitä malli tuossa kuvassa antaa ymmärtää. Aallokko oli kovinta mitä olen laivalla kokenut ja jatkuvalla syötöllä isot aallot törmäsivät sivuttain tai suoraan laivan keulaan nostaen melkoisia tärskyjä ja tärisyttäen laivaa tuntuvasti. Vaikka maissa ollaan oltu jo yli kymmenen tuntia pää vieläkin keikuttaa kuin laivalla olisi. Niinpä en toivoisi olevan laivalla perjantain ja lauantain välisenä yönä.

232995.jpg

Tulevan lauantaiaamun tuuliprofiili.

Epäselvässä kuvassa on merkattu tuulen suunnat ja voimakkuudet. Neljän ison väkäsen merkki tarkoittaa 20 m/s, joita edustaa periaatteessa punainen alue. Yhdessä kohtaa on merkattu neljä isoa ja yksi pieni väkänen, eli 22,5 m/s. Aikaisemmin perjantai aamupäivällä kovimmat tuulet ovat Tanskan ja Norjan rannikoilla, joissa on yli 25 m/s tuulta. Hyvin tuulista keliä on siis pohjoismaihin luvassa viikonlopuksi.

Sadetta ei ole näköpiirissä huomenna keskiviikkona, satunnaisia kuuroja lukuunottamatta. Torstai iltana uudet sateet leviävät eteläosiin maata ja voimakkaimmillaan sateet ovat perjantain kuluessa, etenkin silloin aamupäivästä. Sateet jatkuu lauantain puolelle, mutta eivät enään ole yhtä jatkuvia. Sunnuntaina sadetta voidaan vielä Helsingissä saada, mutta kyseessä on kuuroja ja niiden osuus vähenee iltaa kohti. Alkuviikosta ei sateita ole juurikaan näköpiirissä.

Lämpötilat ovat noususuunnassa matalapaineen myötä parin koleamman päivän jälkeen. Perjantaina päästään 12 asteeseen ja matalapaineen ohitettua pääsee tuuli puhaltamaan pohjoisesta. Sunnuntaina jäädään muutama aste plussan puolelle ja maanantaina voidaan olla nollassa etelärannikolla. Sen jälkeen pysytään vähän nollan yläpuolella.

Katsotaan tulevaa myrskyä yksityiskohtaisemmin kunhan tarkat lähi-ajan mallit alkavat ottaa sen ennustuksissa mukaan.