1584786.jpg

Nopea päivitys tämän päivän ukkostilanteesta.

Suomen yllä oleva ylämatala siirtyy etelään ja pintamatalaan liittyvä okluusiorintama siirtyy päivän aikana maan eteläosien yli Viroon.

1697757.jpg

Tuoreimman GFS ajon mukaan MLCAPE on jäämässä lounaassa melko marginaaliseksi ollen n. 300 J/kg luokkaa, edelliset ajot ovat olleet suopeampia. Alueella on pääosin heikohkoa tai kohtalaista syvän kerroksen tuuliväännettä n. 15 m/s ja 0-1 km tuuliväänne on paikoin n. 10 m/s. Näiden perusteella hieman järjestäytyneempi konvektio on mahdollista. Alatroposfäärin tuuliväänne olisi tornadogeneesin kannalta suosiollinen, mutta runsaan pilvisyyden ja melko stabiilin rajakerroksen vuoksi trombien todennäköisyys on pieni.

Helisiteettiarvot ovat kohtalaisia lounaassa liikkuen n. 100-200 m^2/s^2. Tämä voi johtaa pyöriviin nousuvirtauksiin ja kasvattaa etenkin rakeiden todennäköisyyttä sekä voimakkaampia puuskia. Instabiilisuuden jäädessä melko marginaaliseksi on kuitenkin irrallisissa soluissa mahdollista saada n. 1 cm kokoisia rakeita.

Malliluotausten perusteella ukkoskuuroissa sademäärät voivat olla hyvinkin runsaita. Lisäksi kuurojen yhteydessä voi esiintyä voimakkaita puuskia.

Ukkoskuurojen määrä on jäämässä selvästi pienemmäksi verrattuna eiliseen heikompien pakotteiden vuoksi. Runsas pilvisyys ja meneillään olevat sateet pitävät ukkostavien solujen määrän alhaisena.