1584781.jpg

Keskiviikkona ukkoskuuroja saadaan etenkin maan lounaisosissa.

1837023.jpg

Keskiviikon aikana lounaasta saapuu okluusiorintama, jonka yhteydessä saapuu maan eteläosiin heikko EPL-selänne. Rajakerroksen kosteus on suurinta maan eteläosissa liikkuen päivän aikana idemmäksi. Ukkoskuurokehitys käynnistyy lounaassa puolen päivän aikoihin tai tuntia pari myöhemmin.

Suurin todennäköisyys ukkoskuuroille on maan lounais- ja eteläosissa. Myös Pohjanmaalla sekä Oulun läänin länsiosissa mahdollisuuksia on olemassa. Läntisillä merialueilla kuurot näyttävät pääosin kuihtuvan, mutta voimakkaimmat solut saattavat jaksaa Ruotsista lähelle länsirannikkoa. Illan tullen aktiivisuus laskee, mutta maan kaakkoisimpaan osaan saattaa etelästä levitä ukkoskuuroja, joiden reitti näyttäisi kuitenkin pysyvät suurelta osin maan rajojen ulkopuolella.

Ukkosparametrien perusteella laaja-alaisempaa kohonnutta vaaraa ei ole luvassa. Maan etelä- ja länsiosissa saattaa paikoin esiintyä ukkospuuskia. Voimakkaimmissa soluissa voi esiintyä myös rakeita. Kaiken kaikkiaan riski näyttää olevan jäämässä kuitenkin melko marginaaliseksi, vaikkakin maan etelä- ja kaakkoisosissa syvän kerroksen tuuliväänne onkin 15-20 m/s luokkaa ja tuuliprofiilit suosivat hieman enemmän järjestäytynyttä konvektiota ja mahdollisia ukkospuuskia.

Tulevina päivinä ei suurempia muutoksia sääkuvaan ole tulossa. Taiteiden yö on Helsingissä perjantaina illalla ja sää näyttää tällä hetkellä olevan melko suosiollinen. Iltapäivällä on vielä sadekuurojen riski, mutta illan ja yön aikana sää näyttäisi poutaantuvan. Lämpötilat ovat päivällä +18 asteen vaiheilla, yöllä ollaan pilvisyydestä riippuen +10 ja +15 asteen välillä. Tuo sadekuurojen riski on vielä hiukan auki, mutta jatkuvampaa sadetta ei ole luvassa, joten melko mukavaa loppukesän säätä on luvassa juhlijoille.

Trooppinen myrsky Fay rantautui Floridaan tuulten puhaltaessa 27 m/s. Myrskyn ennustettiin voimistuvan 1-luokan hurrikaaniksi, mutta Fay ei ennättänyt muodostaa silmää ympäröivää vallia, joka hidasti sen syvenemistä. Fay on kuitenkin yllättänyt kaikki, sillä kumma kyllä saavuttuaan jo mantereelle on Fay voimistunut tuulten puhaltaessa keskellä Floridaa 29 m/s - 12 tuntia rantautumisen jälkeen. Lisäksi satelliittikuvissa on selvästi havaittavissa silmä, joka yleensä trooppisissa myrskyissä tuhoutuu nopeasti mantereen yllä. Jeff Masters arvioikin blogissaan, että Floridassa viime aikoina sateista jäänyt pintavesi saattaa yhdessä Okeechobee-järven kanssa syöttää myrskylle juuri tarpeeksi kosteutta, että Fay on onnistunut jopa voimistumaan selvästi mantereen yllä. Lisäksi kostea suoalue Everglades saattaa vaikuttaa. Kyseessä on hyvin erikoinen tilanne, jota kyllä tullaan ihmettelemään pitkään. Koska Fay on onnistunut pysymään hengissä ja kasassa pitkälle Floridan niemimaalla ennustetaan sen voimistuvan hurrikaaniksi kun se saapuu jälleen meren ylle keskiviikon aikana. Siitä se kurvaa jälleen Floridaan mahdollisesti hurrikaanina. Fayllä saattaa olla vielä yksi kortti hihassaan mikäli se toisen Floridan iskun jälkeen saapuukin Meksikonlahdelle ja jälleen voimistuu hurrikaaniksi.

Seuraavassa kerrassaan historiallisia tutka-animaatioita Fayn yllätyksestä. Kuvat saa suuremmaksi niitä klikkaamalla. (Lähde: www.wunderground.com)

101903760.jpg

101903763.jpg

Fay on synnyttänyt myös seitsemän tornadoa Floridan itärannikolla. Voimakkaiden tuulten lisäksi vaarana on runsas tulviminen, etenkin kun Fayn ennustetaan palaavan takaisin Floridaan ja pudottavan valtava määrä kosteutta takaisin mantereelle.

Päivitystä tulevina päivinä siitä mihin suuntaan Suomen sää on jatkossa kehittymässä ja siitä mitä Fay vielä keksiikään.