Ajattelin vaihteeksi laittaa esille säävideoita Youtubesta. Ammattilaisten ja amatöörien kuvaamina on jälleen tuotu koko maailman nähtäville mielenkiintoisia sääilmiöitä, joista joidenkin syntymekanismeja hieman selitän.


Supersolut ovat maapallon voimakkaimpia ukkosia ja yksi niille ominainen piirre on konvektiosolun jakautuminen. Se ilmenee yllä olevassa videossa varsin selvästi, sillä ajan myötä solun nousuvirtaus jakautuu vasemmalle ja oikealle suuntaaviin osiin. Tämä johtuu puolestaan siitä, että supersolut syntyvät yleensä tilanteessa, jossa tuulen nopeus ja suunta muuttuu ylöspäin mentäessä. Tämä aiheuttaa nousuvirtauksen reunoille painehäiriöt, jotka osaltaan jakavat solun kahtia niin, että oikealle suuntaavassa solussa nousuvirtaus pysyy yleensä voimakkaampana.

Jatketaan ukkosiin liittyvillä videoilla. Seuraavaksi luvassa kunnon ukkospuuskia Australiasta.

Yllä on Brisbanen kaupunkia marraskuussa riepotellut ukkonen. Kyseessä on erittäin voimakas laskuvirtaus, jossa runsas määrä sadepisaroita sekä rakeita lähtee muuta ilmaa raskaampana putoamaan ukkospilvestä. Pudotessaan alaspäin nämä partikkelit myös haihtuvat (rakeet sulavat), jolloin ne viilentävät ilmaa entisestään, saaden sen raskaammaksi. Mikäli ilmakehän tuuliprofiili on vielä suosiollinen (todennäköisesti oli), voi ylempänä puhaltavat voimakkaat tuulet ulottua maahan asti laskuvirtauksen työntämänä. Kaiken kukkuraksi vielä ukkosrykelmän sisäinen dynamiikka todennäköisesti edesauttoi kehittämään entistä voimakkaamman laskuvirtauksen.

Toinen video samaisesta ukkosesta:


Sitten vielä uutislähetys koskien samaista ukkosta:


Muutamaa päivää myöhemmin lisää voimakkaita ukkosia osui Brisbaneen ja tässä yksi salamavideo:


Seuraavassa hieman vastaavanlainen puuskavideo Kanadasta:


Voimakkaat ukkospuuskat ovat erityisen vaarallisia lentoliikenteessä. Nousussa tai laskussa lentokone on suurimmassa vaarassa turbulenssista. Tässä videossa tosin kolme lentokonetta kärsi vahinkoja ollessaan "parkissa":


Tällä kertaa videota itse laskutilanteesta, jossa lentokone yrittää laskeutua Hampurin lentokentälle Saksassa Emma-nimisen myrskyn riehuessa:



Voimakkaita tuulia koetaan myös tornadojen kohdalla. Seuraavaksi ruotsalainen trombi, joka yllätti tämän autoilijan kohtalaisen läheltä:


Sitten hieman muita sääilmiöitä. Hurrikaanilentäjät saavat turbulenttisen lentokokemuksen lisäksi nauttia myrskyn silmän upeudesta, joka ilmenee hurrikaani Katrinan esimerkistä:

Hurrikaanin silmässä ilma on laskevassa liikkeessä, joten niinpä siellä ilma onkin lähes selkeää. Laskevan liikkeen johdosta hurrikaanin silmään joutuvat huomaavat usein lämpötilan nousevan useilla asteilla.

Alla on Yhdysvalloissa webbicameraan tallentunut sääilmiö, jota kutsutaan englanniksi nimellä Undular Bore:

Ilmiö on sukua gravitaatioaalloille. Nämä syntyvät yleensä kun esim. ukkosen aiheuttama häiriö lähtee etenemään viileässä, stabiilissa ilmassa. Analogia voisi olla kiven heitto keskelle järveä, josta aaltorintama lähtee etenemään. Nämä gravitaatioaallot voivat itsessään synnyttää ukkosia nostamalla ehdollisesti epävakaata ilmaa vapaan konvektion korkeudelle. On myös epäilyjä, että ilmiö voi merkittävästi voimistaa tornadoja, mikäli nämä kohtaavat.

Jos joku on lähdössä lähiaikoina laivalle, en suosittele seuraavaa videota.

Eiköhän klippi puhu puolestaan.

Sitten vielä loppukevennys:


Tällainen päivitys tällä kertaa. Päivitän lähipäivinä Yhdysvaltain itäosiin saapuvasta tyrmäävän kylmästä ilmasta.