Yhdysvaltojen länsirannikkoa on lähestymässä voimakkain myrsky vuosiin.

Kuoppa suihkuvirtauksessa on ohjaamassa kolme matalapainetta kohti länsirannikkoa muutamien päivien sisällä ja niistä keskimmäinen on parasta aikaa saapumassa sateineen Kalifornian osavaltioon.

Myrsky tuo mukanaan lähes kaikkea mahdollista: vaarallisen voimakkaita tuulia, kaatosateita, lumimyrskyä, mutavyöryjä, tulvia ja se saattaa olla voimakkain länsirannikon myrsky 12 vuoteen.

Alla on GFS mallin ennuste matalapaineesta ja sen sateista. Kuvan saa isommaksi sitä klikkaamalla (kuva on melko iso).

1183184.jpg

 

Sateet tulevat olemaan huomattavia.

Alla on GFS mallin ennuste sadekertymälle tänään perjantaina 14.00-20.00. Asteikko ei riitä kuvaamaan voimakkainta sadekertymää.

1183162.jpg

 

Seuraavaksi sama kartta, mutta seuraavalle kuudelle tunnille. Tummin alue kuvaa yli 50 mm sadekertymää.

1183165.jpg

 

Laajalla alueella sadetta kertyy yli 100 mm. Meteorologit ennustavat, että sadekertymät ovat paikoin yli 250 mm. Vuorien tuulen puoleisilla sivustoilla sadekertymät voivat olla yli 300 mm.

Sierran Nevadan vuoristossa sateet tulevat lumena. Lunta kertyy yli 2000 metrin korkeudella yleisesti yli 1,5 metriä ja paikoin uutta lunta voi kertyä joidenkin arvioiden mukaan yli 3 metriä. Kun tuulet vielä puhaltavat vuoristossa puuskissa lähes 60 m/s on ulkona liikkuminen lähes mahdotonta. Laskettelukeskukset tulevat olemaan saarroksissa mahdollisesti pitkään.

Alempana Kalifornian osavaltiossa ongelmia tulee kertymään runsaasta sateesta. Pelkästään sade tulee saamaa aikaan tulvia ja kaupunkitulvia. Pienet joet tulevat tulvimaan ja suuria ongelmia tulee kehittymään kun runsaat sateet osuvat viime vuoden laajojen metsäpalojen alueelle. Muta- ja maanvyörymiä tulee esiintymään näillä puuttomilla seuduilla, joten metsäpaloista kärsineet saavat tuta uusia ongelmia.

Tuulenpuuskat ovat myös matalilla korkeuksilla paikoin voimakkuudeltaan verrattavissa 1-luokan hurrikaaniin.

Avomerellä aallokko kohoaa yli 10 metriin ja rannikon läheisyydessäkin aallokko voi joidenkin arvioiden mukaan olla jopa lähellä 10 metriä. Rannikkotulvia voi esiintyä.

CNN:n mukaan Kernin maakunnassa ennustetaan satavan päivässä yhtä paljon kuin vuonna 2007 yhteensä, vaikkakin viime vuosi oli siellä kuivin 46 vuoteen.

Myrsky näyttää erittäin vaaralliselta ja tulee aiheuttamaan monella saralla ongelmia. Aivan kuin tämä myräkkä ei olisi tarpeeksi on uusi myrsky tulossa vielä viikonlopun aikana. Vaikka se on selvästi heikompi kuin tämä ensimmäinen, ei Kalifornia tarvitse yhtään enempää sadetta näin lyhyen ajan sisään.

Yhdysvaltain länsirannikolla on vielä pimeää, mutta kunhan päivä sarastaa saadaan tuosta matalapaineesta satelliittikuva, jonka voin laittaa myöhemmin tänne. Sateet ovat jo alkaneet ja esim. tästä tutkakuvasta niitä voi seurata.

*Päivitys*

Satelliittikuvia matalasta:

1184235.jpg

Yllä infrapunakuva Weather Channelin sivuilta.

 

1184237.jpg

1184240.jpg

1184244.jpg

CNN raportoi, että 100, 000 ihmistä on ilman sähköä Sacramentossa. Tuulenpuuskat ovat yltäneet vuoristossa jo yli 70 m/s ja voivat olla voimakkaimmillaan lähempänä 90 m/s.

Päivitän huomenna Suomen säästä.