Suomessa on tällä viikolla epävakaista. Ensimmäinen sadealue saapuu tänään illalla Suomeen ja vaikuttaa sen aikaa kunnes toinen laajempi matalapaine saapuu viikonlopuksi.

Azorien yllä oleva vahva korkeapaine työntää nyt matalapaineita kohti Suomea jatkuvalla syötöllä ja Suomeen ei pääse vahvistumaan kesäisiä säitä tuovaa blocking-korkeapainetta. Eli ainakin tämä viikko vietetään lämpötiloiltaan 15 asteen tuntumassa. Kaakossa lymyää kuitenkin koko ajan hyvin lämmintä ilmamassaa, mutta sitä ei tänne saada raahattua, ei sitten millään.

Yksi pieni annos sitä kuitenkin tulee, nimittäin tänään saapuvan matalapaineen myötä. Tosin päivälämpötilat eivät siitä paljon hetkahda, kun sateet viilentävät säätä, ensi yö tosin on melko lämmin. Nyt saapuva matalapaine tuo reippaasti sateita Suomeen. Ensin illalla eniten sataa Pohjanmaalla, sitten aamuntunteina etelästä, kaakkoon ja itään kulkeutuvasta sadealueesta, mutta sateita saadaan kyllä koko maahan. Koska matalapaineen ilmamassa on melko lämmintä ja kosteaa, liittyy sateisiin ukkosia rintamien kohdilla. Kuitenkin koska rintamat ylittävät Suomea lähinnä yöllä, ei mitään kunnon ukkosia ole luvassa. Suomea etelämpänä kuitenkin on kunnon ukkosia luvassa ja esim. Etelä-Saksassa voi esiintyä hyvin voimakkaitakin ukkosia tänään.

Tuulet voimistuvat matalapaineen myötä merialueilla kovaksi. Tämä matala jää heikkenemään Suomen koillispuolelle. Sitten seuraa pari välipäivää, keskiviikko ja torstai, jolloin on poutaisempaa vaikka GFS toisikin yhden rankemman sateen alueen etelään torstaiksi. Tuo viikonlopun matalapaineen tarkka saapumisaika on epävarma ja se voi olla perjantai tai lauantai. GFS malli ja Euroopan keskuksen malli ovat siitä hieman eri mieltä. Jokatapauksessa Suomi kuuluu koko viikon laajan yläsolan alueelle, jolloin Atlantilla ja Venäjällä on korkeapaineet. Ensi viikko ei näytä tuovan muutoksia, matalapaineita kulkee Suomen yli lähes päivittäin. GFS malli tuttuun tyyliinsä kuitenkin toisi lämpimämpää ilmaa ensi viikon lopulle, mutta se on tyypillistä kyseiselle mallille.

Eli sitä kunnon kesäistä lomasäätä ei ole näköpiirissä tällä hetkellä. Pitää kuitenkin muistaa, että lämpötiloiltaan ollaan melko lähellä ajankohdan keskiarvoja. Hyvin lämmin kevät vain hämää odottamaan jo helteitä.

Tästä pääset kuvagalleriaan