Pitkään jatkunut kylmä ilmamassa on loppuviikosta siirtymässä Suomen rajojen ulkopuolelle ja tilalle on etelästä tulossa lauhempaa ilmaa. Niinpä kevät pääsee jälleen vauhtiin tilapäisen paussin jälkeen.

Käytännössä katsoen koko Eurooppa on kuulunut siis hyvin laajaan matalapaineen alueeseen ja pohjoisesta on virrannut kylmää ilmaa pitkälle Keski- ja Etelä-Eurooppaan saakka. Sen sijaan aivan kaakkoisimpaan Eurooppaan sekä etenkin Mustanmeren ja Kaspianmeren alueelle on virrannut Afrikasta erittäin kuumaa ilmaa. Siellä lämpötilat ovat esimerkiksi tänään kohonneet paikoin yli +30 asteen.

Meillä Suomessa ilmamassa pysyttelee edelleen normaalia kylmempänä perjantaihin asti. Sitä ennen saadaan vielä yksi kunnon lumipyry.

Huomenna tiistaina on koko maassa pääosin poutaa korkean selänteen vaikuttaessa Suomessa. Lähinnä aivan Pohjois-Lapissa voidaan saadan lumikuuroja ja illan aikana myös kaakossa lumisateen riski kasvaa. Päivä ehtii kuitenkin olla melko selkeä ja niinpä auringon porottaessa lämpötilakin kohoaa suuressa osassa maan etelä- ja keskiosia nollan tuntumaan, paikoin lännessä plussan puolelle. Vaikka ilma olisikin pakkasella niin auringon voima sulattaa jo lunta, joten veden lorinaan saa totuttautua ulkosalla. Lapissa liikutaan pääosin -5 asteen molemmin puolin ja siellä lumi ei vielä pääse kunnolla sulamaan. Päivä on melko heikkotuulinen, mutta etelässä tuulet ovat voimistumaan päin ja etenkin illalla tuuli voimistuu selvästi kaakosta alkaen.

Keskiviikon vastaisena yönä kaakosta saapuu hyvin voimakas matalapaine. Yöllä ja aamulla pyryttää hyvin voimakkaasti lunta etenkin kaakossa ja idässä. Lunta tulee vaakatasossa runsaasti ja pitkän aikaa. Lumen kinostuminen, hyvin huono näkyvyys ja pöllyävä lumi tekevät ajokelin todennäköisesti huonoksi koko maassa ja erittäin huonoksi osassa maan etelä-, keski- ja itäosia. Lunta kertyy päivän aikana kaakkoon ja itään laajalti 10-20 cm ja paikoin yli 20 cm. Lumisateen intensiteetti voi olla 1-2 cm/tunti. Tuuli on hyvin voimakasta ja puuskissa enimmillään n. 15-20 m/s. Tuuli saattaa olla hetkittäin maa-alueillakin vaarallisen voimakasta ja merellä melko todennäköisesti myrskyää.

Lumipyryalue liikkuu kaakosta pohjoiseen ja koko maahan saadaan lunta. Runsainta lumentulo on siis maan kaakkois- ja itäosissa ja paikoin myös maan keskiosissa. Pohjoisessa on päivällä vielä osin poutaa ja selkeää. Lämpötilat päivällä koko maassa pääosin -1..-5 C.

Torstaiksi lumisade yltää myös Lappiin. Tässä vaiheessa lumisateen intensiteetti on jo huomattavasti heikompi ja tuuletkin ovat laantumaan päin. Lumikuuroja voidaan saada lähes koko maassa, todennäköisimmin Lapissa ja maan länsiosissa. Aivan etelässä sää saattaa muuttua päivän mittaan poutaiseksi ja aurinkokin saattaa ehtiä pilkahtaa. Lämpötilat ovat koko maassa pikkupakkasessa, etelässä auringon päästäessä paistamaan päästään hieman suojan puolelle.

Perjantaina lumisateet ovat siirtyneet jo Suomen ulkopuolelle koilliseen vaikka yksittäisiä lumikuuroja saadaan vielä lähinnä Koillis-Suomessa itärajan tuntumassa. Ilmavirtaus on kääntynyt jo etelän puolelle ja sieltä pikku hiljaa saapuu lauhempaa ilmamassaa. Korkean selänne liikkuu Suomen yli ja sää on osin aurinkoista ja selkeää. Tällöin lämpötilat pääsevät kohoamaan hieman plussan puolelle maan etelä- ja länsiosissa. Muualla maassa ollaan vielä nollassa tai pikkupakkasessa.

Lauantaina lisää lämmintä ilmaa virtaa etelästä ja etelässä päästään jo selvästi plussan puolelle. Nollaraja siirtyy Etelä- tai Keski-Lappiin. Lauhaan ilmaan liittyy kuitenkin sateita, jotka ovat suurelta osaltaan räntää tai vettä.

Sunnuntaista tiistaihin lämpötilat liikkuvat näillä näkymin etelässä +5 asteen tienoilla, auringon päästessä kunnolla porottamaan voidaan päästä +7 asteeseen ja ehkäpä jopa lähelle +10. Lapissakin alkuviikosta ollaan suojan puolella. Ennustettavuus hajoaa huhtikuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Kuitenkaan tähän asti totuttuun kylmyyteen ei ensi viikolla todennäköisesti ole enää paluuta.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan