1584786.jpg

Huomenna sunnuntaina uusi matalapaineen osakeskus kehittyy maan keskivaiheille. Sen eteläpuolella lämpimässä sektorissa ilmamassa on tämän vuoden lämpimintä. Selkeässä, aurinkoisessa säässä päästäisiin tuossa ilmamassassa lähelle +30 astetta. Pilvisyys on sen verran runsaampaa, että tuohon ei ehkä päästä, mutta lounaassa kyllä helleraja menee todennäköisesti rikki. Matalapaineen pohjoispuolella lämpötilat jäävät +15 asteen tienoille ja Lapissa +10 asteen molemmille puolille. Kehittyvään osakeskukseen saattaa liittyä myös ukkosta.

1624514.jpg

GFS mallin ennakoima MLCAPE liikkuu lämpimässä sektorissa n. 500-700 J/kg ja SBCAPE parhaimmillaan n. 1000 J/kg. Tuttuun tyyliin GFS:n antamat arvot ovat hieman yläkanttiin, mutta epävakautta kuitenkin on tarpeeksi. Suomen koillispuolella majailee ylämatala ja lounaassa on yläkorkean selänne ja näiden välissä suihkuvirtaus lisää syvän kerroksen tuuliväännettä. 0-6 km shear onkin n. 20-25 m/s. 0-1 km shear puolestaan liikkuu n. 7-10 m/s, kaakossa illempana hieman ylikin. Näillä parametreillä järjestäytynyt konvektio on mahdollista, mutta alue on lämpimän rintaman läheisyydessä, jossa rajakerrokseen juurtunut konvektio on epätodennäköisempää. Runsaan tuuliväänteen vuoksi lämpimän rintaman yhteyteen mahdollisesti kehittyvä syvä konvektio voi aikaansaada rakeita sekä paikallisesti ukkospuuskia. Mikäli konvektio kuitenkin pääsee ponnistamaan rajakerroksesta mahdollisen konvergenssivyöhykkeen avulla, ei yksittäisen trombin mahdollisuus ole poissuljettu johtuen kohtalaisesta 0-1 km tuuliväänteestä sekä helisiteettiarvoista. Tämän tilanteen kehittyminen on kuitenkin melko epävarmaa, mutta siihen liittyy pieni riski vaaraa aiheuttavasta konvektiosta lähinnä maan kaakkoisosissa.

Lännempänä ukkoskuurot ovat myös paikallisia luonteeltaan. Kylmä rintama saattaa auttaa konvektiota kehittymään alkuiltapäivästä, mutta se hidastaa matkaansa etelään päivän aikana ja muuttuu hiljalleen lämpimäksi ennakoiden uutta pientä aaltoa lännestä. Niinpä aivan lounaassa konvektion kehittyminen on epävarmaa. Konvektioon liittyvät parametrit eivät ole yhtä merkittäviä lännempänä kuin idässä. Myöhään illalla tai yön aikana voi uuteen lännestä saapuvaan aaltoon liittyä myös ukkosia, joita mahdollisesti saadaan lähinnä lounaassa ja etelässä.

Maanantain vastaisena yönä matalapaine voimistuu Suomen yllä. Sen myötä maan keskiosissa saadaan runsaampia sateita. Niinpä kaivattua helpotusta kuivuuteen saadaan. Päivällä maan keski- ja itäosissa saadaan edelleen jatkuvia sateita. Muullakin maassa on syytä varautua sadekuuroihin. Poutaisinta näyttäisi olevan maan lounaisosissa. Pilvisyys on suuressa osassa maata runsasta, aurinko pääsee parhaiten esille lounaassa, jossa lämpötila kohoaa aurinkoisimmilla alueilla +20 asteen tienoille. Sateisilla alueilla jäädään +10 asteen tienoille ja Lapissa liikutaan +5 ja +10 asteen välillä.

Sää poutaantuu maanantaina illan ja yön aikana hetkellisesti, mutta jo tiistaina aamulla uusi matalapaine lähestyy lännestä. Tuon matalapaineen reitti ja ajoitus on vielä epäselvä ja mallit tuntuvat antavan vielä liian erilaisia tulkintoja tarkalle ennusteelle. Tuorein GFS malli toisi sen läntiseen Suomeen ja runsaita sateita Pohjanmaalle, edellisissä ajoissa eteläisempi reittivaihtoehto on myös ollut esillä. Sateisiin, mahdollisesti runsaisiin sellaisiin on syytä varautua maan etelä-, länsi- ja keskiosissa. Riippuen sateisuudesta ja pilvisyydestä, lämpötilat liikkuvat maan eteläosissa +10..+15 ja pohjoisessa +5..+10.

Keskiviikosta eteenpäin ennustettavuus edelleen kärsii. Loppuviikko näyttäisi epävakaiselta maan eteläosissa, mutta sateet muuttuvat enemmän kuuroluonteisiksi. Mitään varmaa ei kyllä pysty vielä sanomaan, sillä malliajot ovat niin vaihtelevia. 

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

97938039.jpg