1941493.jpg

Huomattava lumipyry on saapumassa Suomeen sunnuntain kuluessa. Tuulet voimistuvat vaarallisen voimakkaiksi ja lunta pyryttää laajalti maan etelä- ja keskiosissa yli 5 cm.

2084513.jpg

Tuulet alkavat voimistua aamun aikana, jolloin Suomenlahdella alkaa myrskytä. Samalla kaakosta alkaen maa-alueilla tuuli on navakkaa. Voimakkaimmat tuulet osuvat etelässä ja idässä 13-18 väliselle ajalle. Tällöin etenkin kaakossa puuskat voivat yltyä n. 23 m/s ja muuallakin olla 20 m/s tienoilla. Tämä tulee aiheuttamaan tuulituhoja ja sähkökatkoihin on varauduttava. Sähköttömät kotitaloudet saatetaan pahimmillaan mitata joissakin kymmenissä tuhansissa. Iltaa kohden tuulisin alue siirtyy Oulun lääniin ja samalla tuuli alkaa voimistua myös läntisillä merialueilla. Siellä tullaan mittaamaan myrskytuulia illan ja yön aikana. Merkitsevä aallonkorkeus saattaa kohota jopa kuuteen metriin yksittäisten aaltojen ollessa yli 10 metrisiä.

Tuulta siis piisaa, niin maalla kuin merellä. Lisätään soppaan runsas lumisade. Sade alkaa kaakossa ennen puoltapäivää ja pääkaupunkiseudulla ensimmäiset hiutaleet tulevat hieman puolenpäivän jälkeen. Sankin lumisade saapuu kaakkoon kahden tienoilla, jolloin keli on äärimmäisen haastavaa. Ajokeli tulee muuttumaan erittäin huonoksi suuressa osassa maan etelä- ja keskiosia, etenkin kaakossa. Lunta kertyy sinne paikoin yli 20 cm ja muuallekin maan etelä- ja itäosiin 10 cm tai enemmän. Hyvin voimakas tuuli paiskaa lumen alavilla paikoilla kunnes jokin sen pysäyttää. Niinpä kinostuminen on runsasta ja se entisestään huonontaa ajokeliä. Voikin olla, että esim. omakotitaloissa toinen puoli talosta on suurelta osin lumen peitossa ja toinen puoli paljas.

Alla on GFS mallin sade-ennuste sunnuntaille klo 17.00 Suomen aikaa. Kuvan saa isommaksi sitä klikkaamalla.

2084414.jpg

GFS malli heikomman resoluution vuoksi ei pysty näyttämään tuulten voimakkuuksia yhtä tarkasti kuin korkean resoluution mallit. Alla on kuitenkin keskituulen nopeudet samalla mallilla.

2084415.jpg

Käytännössä kokemus on osoittanut, että vihreillä alueilla tuuli alkaa olla vaarallisen voimakasta maa-alueilla.

Sunnuntaina on siis odotetavissa varsinainen myteri. Pelkästään tuuli tulee aiheuttamaan ongelmia, mutta sankka lumisade sen lisäksi vaikuttaa myös ajokeleihin vahvasti. Onneksi myrsky vaikuttaa sunnuntaina, jolloin liikenne on vähäisempää. Mikäli jollain vielä on kesärenkaat autossaan, sunnuntaina aamulla on viimeinen hetki vaihtaa talvirenkaat.

Lopuksi vielä muutama sana säästä muualla. Euroopassa säätilassa tapahtunut myös suuri muutos ja lunta on satanut laajalti. Esimerkiksi Saksassa lumisade on aiheuttanut runsaasti kolareita ja tuuli on ollut voimakasta.

2084419.jpg

(Lähde: AP, Tagesschau)

Yllä on minun entisen kotikaupungin liepeiltä Saksasta otettu kuva, jossa voimakkaat puuskat ovat kaataneet puita. Saatoin jopa tuota tietä ajaa autokoulussa, ellen väärässä ole :D Ironista on myös se, että sinne saatiin lunta ennen kuin tänne Helsinkiin.

Nyt jäädään odottelemaan miten huomenna käy. Suosittelen, että etelässä ja idässä asuvat ottaisivat taskulampun tai kynttilöitä esille, varmuuden vuoksi. Lisäksi iltapäivällä ulkona liikkuvien on syytä liikkua varoen, etenkin puiden lähettyvillä. Autoilijoiden on syytä muistaa, että maltti on valttia. Ja tietenkin, muistakaa nauttia lumentulosta, nyt kun sitä kerran saadaan!