Hyvin voimakas matalapaine tuo vaarallisen voimakkaita tuulia Lappiin keskiviikkona... Joulu näyttää yhä todennäköisemmin olevan lumeton etelässä...

Aloitetaan pikakatsauksella ensi viikon säähän, jotta saadaan yleiskuva mitä tulevan pitää.

Viikon säätä hallitsee edelleen laaja korkeapaine Keski-Euroopassa, joka alkaa pikku hiljaa hivuttautua kaakkoon vasta loppuviikon puolella. Matalapaineiden reitti menee siten Suomen pohjoispuolitse Jäämerellä kiertäen tuon korkean.

Maanantaina sää on yleisesti pilvistä, ainoastaan rannikoilla ja lännessä on aurinkoisempaa. Suuressa osassa ollaan hieman nollan yläpuolella, paitsi idässä, jossa on pikkupakkasta. Lapissa liikkuu sadealue, josta pääosa tulee vetenä.

Tiistain vastaisena yönä pieni matalapaine kulkee Norjan pohjoisrannikkoa pitkin itään. Sen yhteydessä tuuli saattaa yöllä voimistua hetkeksi aikaa vaarallisen voimakkaaksi Pohjois-Lapissa. Tuo tilanne on vielä hieman epävarma, sillä kaikki mallit eivät kehitä osakeskusta yhtä paljon kuin toiset.

Tiistaina päivällä on pääosin poutaista, Lapissa voidaan saada jonkin verran lunta tai räntää. Lämpötilat liikkuvat Lapin pikkupakkasesta etelän suojan puolelle. Ilmamassa on etelässä hyvin lämmintä. Mikäli olisi kesä ja aurinko lämmittäisi niin voitaisiin päästä n. +20 C lukemiin. Aurinko voi näyttäytyä suuressa osassa maata.

Keskiviikkona luoteesta saapuu erittäin voimakas matalapaine, jonka keskus kulkee päivän aikana Lapin pohjoisosien yli itään. Tuulet ovat erittäin voimakkaita. Tuosta lisää myöhemmin. Lähinnä Pohjois-Lapissa saadaan lumisateita, Keski-Suomessakin saattaa tulla joitain heikkoja räntäkuuroja. Päivä on aurinkoinen lähes koko maassa. Tuuli on purevaa etelämpänäkin. Lämpötilat ovat Föhn-tuulen takia suuressa osassa maata selvästi plussalla, paitsi aivan Pohjois-Lapissa. Illan mittaan kuitenkin sää alkaa viiletä koko maassa.

Torstaina kylmä pohjoistuuli puhaltaa aluksi etenkin idässä. Yksittäisiä heikkoja lumikuuroja voidaan itärajalla saada, muuten päivä on poutainen. Tuuli heikkenee päivän mittaan lännestä alkaen. Aurinko pääsee melko yleisesti paistamaan. Lämpötilat ovat jonkin verran pakkasella koko maassa rannikkoseutuja lukuunottamatta.

Perjantaina matalapaine liikkuu Suomen pohjoispuolitse itään, tuon matalan reitti on hieman auki. Lunta tai räntää tulisi lähinnä Lappiin. Kuten tv:ssäkin mainittiin, tuo matalapaine periaatteessa määrää minne saadaan lunta. Muutamassa GFS mallin ajossa lunta tulee pidemmälle Itä-Suomeen ja hieman lännemmäksikin, mutta uusin ajo on jälleen tuota hillinnyt.

Viikonloppuna korkeapaine pitää vielä pääosin otteensa. Lämpötilat ehkä pikkupakkasella koko maassa. Jouluaatoksi näyttäisi kuitenkin laajempi matalapaine kulkevan Suomen pohjoispuolella. Samalla länsivirtaus toisi etelään ehkä suojakeliä ja Lapissa oltaisiin pikkupakkasella.

 

Keskiviikkona saapuu siis pohjoiseen erittäin voimakas matalapaine. Tuulet ovat Pohjois-Lapissa vaarallisen voimakkaita, Luoteis-Lapissa käsivarressa mahdollisesti erittäin vaarallisia. Saattaa jopa olla, että keskiviikkona mitataan pohjoisessa Suomen historian suurimmat keskituulet mantereella.

Keskituulet nimittäin nousevat esim. Kilpisjärvellä ainakin 18 m/s, mahdollisesti jopa myrskylukemiin. Tietääkseni Suomessa ei ole koskaan mitattu maa-alueilla keskituuleksi yli 21 m/s paitsi Utsjoen kanjonissa muutaman kerran. Tällä kertaa on pieni mahdollisuus, että tuo raja rikotaan. Forecan Kilpisjärven keskituuli ennuste oli kovimmillaan 24 m/s. Nyt ollaan 22 m/s. Meteoalarm sivustoilla punainen varoitus annetaan Suomeen tuulen puolesta jos keskituuli on laajalti yli 17 m/s. Tiedä sitten kuinka laajalti tulee tuo raja ylittyä, mutta on mahdollista, että punainen varoitus annetaan.

850 hPa tuulet puhaltavat voimakkaimmillaan n. 35-40 m/s ja tuuli on puuskaista. Perämerellä tuuli saattaa matalapaineen reitistä riippuen voimistua myrskyksi. Mahdollisesti tuuli saattaa puhaltaa jopa 25 m/s. Edellisessä blogipäivityksessä on jo joitakin edellisten päivien ennustekarttoja keskiviikolle.

Tässä kuitenkin jonkinlainen tuuliarvio keskiviikolle. Karttaan laiton keltaisella alueet, joissa tuuli on vaarallisen voimakasta sekä punaisella, jossa tuuli on mahdollisesti erittäin vaarallista (keskituuli > 18 m/s). Arvot perustuu vain yhteen lähteeseen, GFS malliin. Tuulet saattavat hyvinkin olla voimakkaita myös etelämpänä kunhan tarkka reitti ja painegradientit saadaan selville.

1136600.jpg

Sitten tämän päivän 12z ajoihin keskiviikolle klo. 14.00.

GFS malli:

1136812.jpg

 

Tarkempi kuva GFS mallin tulkinnasta. Kuvan saa isommaksi klikkaamalla.

Klikkaa suuremmaksi

Englantilainen UKMET malli:

1136840.jpg

 

Saksalainen GME:

1136854.jpg

 

Japanilainen JMA:

1136884.jpg

 

Amerikkalainen NOGAPS malli:

1137060.jpg

 

Euroopan keskuksen malli:

1136915.jpg

Melko tuuliselta siis näyttää! Keskiviikkona ei olisi hullumpi idea välttää ulkona liikkumista pohjoisessa lentävien esineiden tai puiden kaatumisten vuoksi.

 

Musta joulu on tulossa etelään. Edellisessä päivityksessä oli jo mainittu ongelmat, jotka estää valkoisen joulun täällä etelässä. Perjantainen matalapaine ratkaiseekin pitkälti minne vielä ennen joulua saadaan lunta. Muutama GFS ajo on tuonut Itä-Suomeenkin hieman enemmän lunta, mutta tuo tilanne on vielä sen verran epävarma, että vaikea sanoa. Lounaassa on lähes varmaa, että joulu on lumeton. Muutin tuota joulun lumikarttaa jälleen hieman ja se siis näyttää oman veikkauksen valkoisen joulun todennäköisyydelle. Valkoinen joulu siis vaatii paksumman lumipeitteen, pelkkä laikuttainen maa ei riitä. Punaisella on tämän hetken oma "paras veikkaus" missä tuo raja menee jouluaattona. Älkää suhtautuko karttaa liian vakavasti tai luottavaisesti, se on vain oma heppoinen veikkaus.

1136636.jpg

Yhdysvalloissa iso myrsky on myös meneillään. Mukaan on mahtunut rajuilmoja lähinnä Floridan osavaltiossa, jossa on kehittynyt tornadoja sekä voimakkaita tuulenpuuskia. Pohjoisempana on laajalle alueelle satanut runsaasti lunta. Esim. Chicagon lentokentällä yli 200 lentoa on peruttu lumisateen vuoksi. Itärannikon suuret kaupunkit pääsevät helpommalla, sillä sade muuttuu ensilumen jälkeen vedeksi. Kuitenkin pidemmällä rannikosta New Yorkin osavaltiossa on luvassa lumipyryä kun lähes puolimetriä lunta on ennustettu hyvin voimakkaan tuulen kera.

Siinäpä vierähti ilta mukavasti. Päivitän alkuviikolla tuosta keskiviikon myrskystä sekä viikon mittaan joulun tilanteesta.