Paljon on jälleen tapahtumassa säärintamalla. Ukkosista ei päästä eroon ja niitä on luvassa viikonloppuna etenkin idässä. Ensi viikon alussa sää lämpenee tilapäisesti ja loppuviikosta viilenee tuntuvasti.

Tänään on saatu ukkosia etenkin Oulun läänissä ja sadekuuroja myös muualla Keski-Suomessa. Sateita saadaan runsaasti huomenna ja lauantaina etenkin itärajalla. Idästä nimittäin saapuu lämmin rintama huomisen aikana. Sen reitti on vielä hieman auki ja se näyttää dumppaavan sateet siis itäpainotteisesti. GFS mallin pääajo ennustaa huomiseksi 6 tunnin sademääräksi yli 25 mm ja paikoin voi siis lauantaille mentäessä sadella Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa 24 tunnissa yli 50 mm. Sateet liikkuu siis itärajaa mukaillen vaikuttaen lauantaina pohjoisempana Itä-Lapissa.

Tuo sadealue on muhinyt tänään kaakossa ja nousee sieltä siis perjantaiksi itäiseen Suomeen.

731561.jpg

Tuon rintaman myötä on mahdollista, että Itä-Suomessa voidaan saada vaaraa aiheuttavia ukkosia. Joukkoon voi mahtua trombeja, suuria rakeita sekä voimakkaita ukkospuuskia. Paljon riippuu tuon lämpimän rintaman ja koko matalapaineen lopullisesta reitistä, joka voi vielä heitellä. Mikäli rintama vaan pääsee tarpeeksi Suomen ylle voi kyseinen tilanne tapahtua. Voi tosin olla, että itään saadaan vain rankempia sateita ja voimakkaat ukkoset jää Venäjän puolelle. Jokatapauksessa perjantaina vallitsee tähän astisen kesän sään kannalta uhkaavin tilanne.

GFS mallin ennusteen mukaan itäiseen Suomeen on huomenna illalla luvassa maksimissaan MLCAPEn arvoksi 500-1000 J/kg riippuen rintaman sijainnista. Lisäksi alueella on melko voimakasta pyörteisyysadvektioita, joka selittää myös osaltaa jatkuvampien sateiden voimakkuuden. Rintaman myötä saapuu siis hyvin kosteaa ilmaa. 0-1 km sekoitussuhde on yli 10 g/kg.

Itä-Suomessa vallitsee myös korkeita tuuliväänteen arvoja. 0-6 km deep layer shear on 20-25 m/s ja 0-1 km low lever shear on 10-20 m/s. Nämä ovat huomattavia lukemia, sillä dls riittää supersolujen aikaansaamiseen ja lls riippää tornadojen syntymiseen. Ainoa ongelma on, että ne painottuu lämpimän rintaman etupuolelle, kun CAPEn suuret arvot ovat sen takana. Sielläkin tosin on vielä aivan tarpeeksi molempia väänteitä synnyttämään vaarallisia ukkossoluja. Niinpä paljon riippuu siitä, tuleeko tuo rintama tarpeeksi rajojemme sisäpuolelle ja kehittyykö ukkossoluja irti jatkuvamman sateen alueesta. Helisiteettiarvot ovat myös koko alueella hurjia. 0-3 km arvot reippaasti yli 200 m2/s2, joka itsessään riittää supersolujen kehittymiselle. Kaiken kukkuraksi Itä-Suomen alueella, tosin pääosin rintaman etupuolella esiintyy tuulikonvergenssia, joka voi edesauttaa trombien synnyssä.

Vaara-alue liikkuu itärajaa pitkin pohjoisemmaksi. Lauantaina on puolestaan Itä-Lapissa mahdollisuus trombeihin ja suuria rakeita voidaan saada. Vähitellen kuitenkin tuuliväänteet heikkenee ja ukkosherkkä alue siirtyy lauantai-illan kuluessa Venäjän puolelle.

Tässä ennusteessa on runsaasti epävarmuuksia ja voi hyvinkin olla, että mitään vakavampaa ei satu, mutta potentiaalia tämän hetkisen GFS mallin ajon mukaan on. Itse hieman epäilin tämän varoituksen kirjoittamista, sillä tv:ssä ei tästä vaarasta ole vielä mainittu, vaikka Pekka Pouta ennusti rankkasateita itään, mutta jätti vaaralliset ukkosmyrskyt mainitsematta. Tosin European Storm Forecast Experiment on antanut huomiseksi Itä-Suomeen 2 luokan varoituksen kolmeluokkaisella asteikolla. Kolmannen luokan varoituksia ei ole annettu muistaakseni kun pari monen vuoden aikana.

Ensi viikosta sen verran, että tosiaan alkuviikosta läntinen matalapaine nostattaa lämmintä ilmamassaa etelästä, mutta jo keskiviikoksi virtaus kääntyy luoteeseen, josta virtaa huomattavan koleaa ilmaa koko loppuviikoksi.

Päivitän mahdollisesti perjantaina aamupäivällä mikäli jotain uutta ilmenee. Lauantaina lähden maalle ja siellä ilman moderneja vempeleitä vietän neljä-viisi päivää, eli silloin on päivityksen tauolla.