Viime ennusteessa kävi pikkuinen kämmi. Kiireessä katsoin lämpötila käyrät väärin ja ennustelin tiistaiksi jälleen viilenevää. Asia onkin päinvastoin. Koko ensi viikko ollaan rannikolla plussan puolella eikä pakkasia ole näköpiirissä kuun puoliväliinkään mennessä. Niinpä lumet tulevat sulamaan ainakin länsi ja eteläosista. Keski-Suomessa ja idässä on luvassa plussakelejä ensi viikon puolivälissä, mutta ne eivät ehkä riitä sulattamaan kaikkea sitä lumimäärää, joka on viime aikoina satanut.

Ma, ti, ke ollaan plussan puolella siis Keski-Suomea myöden, mutta sen jälkeen nollaraja kulkee länsi- ja etelärannikosta jonkin verran sisämaahan. Kunnon lämpeneminenkin on ehkä luvassa kuun puolivälissä, jolloin ollaan koko maassa plussalla eli ei se kunnon talvi tänne etelään ole vielä tulossa. Kumma olisikin jos nämä lumet pysyisivät ensi kevääseen asti.

Korkeapaine tuo seuraavat pari päivää kylmää advektiota ja sen takia on ilmakehässä laskevaa liikettä ja sää on pääosin selkeää ja aurinkoista. Koska sää on kylmää ja meri on vielä lämmin kehittyy merialueille konvektiota ja sankkojakin lumikuuronauhoja voi ajautua paikoin rannikoille.

Ensi viikon alkua tulee dominoimaan voimakas matalapaine Jäämerellä, joka on sen verran laaja, että se jämähtää lähes paikoilleen. Keskiviikoksi se kehittää osakeskuksen, joka kulkee Suomen eteläpuolitse.

Sateita tulee sunnuntai myöhäisillasta alkaen voimistuen maanantai iltapäiväksi. Sateet alkaa yöllä lumena, mutta muuttuu mahdollisesti vedeksi päivän kuluessa rannikolla ja sisämaassa tulee räntää tai lunta.

Seuraavat sateet tulee edellä mainitun osakeskuksen mukana keskiviikkona ja silloin tulee vettä etelässä.

Tuulet voimistuu hiukan maanantaina ja osakeskuksen kehittymisen myötä tiistaina ja keskiviikkona on merellä ajoittain kovaa tuulta.

Nyt helpottaa hiukan koulussa kun tenttirupeama on ohi. Itse opetetut asiat alkaa nyt olla jopa mielenkiintoisia kaiken sen teorian vääntämisen jälkeen. Jo muutaman synoptiikan luennon jälkeen tuntuu, että ymmärtäisi jo hirveästi lisää säänennustuksesta. Noh, ehkä vähän liiottelua, mutta mielenkiintoista on. Valitettavasti meteorologian opetus on vaan hieman päälaellaan, että alkuvaiheessa tulee kaikki raskaimmat matemaattiset yhtälöt ja teoriat, se saa varmaan monet jättämään opinnot kesken.

Uusia kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan