Tiesitkö, että...

..suurin vuorokausisade on mitattu Reunionin saarella vuonna 1952. Tuolloin satoi päivässä 1870 mm. Helsingissä viime elokuun 9. päivänä MM-kisojen kaatosateen aikana koko illassa satoi vain 26 mm. Suhteessa suurin minuutissa kertynyt sade oli Usan Unionvillessä vuonna 1956, jolloin siis kuudessa kymmenessä sekunnissa taivaalta syöksyi vettä 31,2 mm. Tänä vuonna kesäkuun alusta lähtien tähän päivään asti on Helsingin Kaisaniemessä satanut vain 23 mm vettä, eli on kestänyt yli 60 päivää eikä vieläkään olla päästy viime elokuun yhden rankkasateen lukemiin.

Viikonloppu vietettiin maaseudulla isovanhempien luona. Rutikuivaa on maa sielläkin ja lämmintä piisasi. 28 astetta rikottiin viikonlopun jokaisena päivänä. Eipä olisi osannut odottaa, mutta lauantaina iltapäivällä talon kohdalle iski jokin, jota en itse osaa täysin varmasti sanoa, että mikä ilmiö se oli. Ilma oli täysin tyyni lähes koko päivän. Iltapäivällä kävi todella heikko tuulenvire. Sitten hieman ennen klo. neljää iltapäivällä alkoi yhtäkkiä tuulla hyvin nopeasti. Juoksin sisälle hakemaan kameraa ja sain jonkin sortin otoksia aikaan. Tuuli sai navetan oven paiskautumaan auki ja hiekan pöllyämään hiekkatiellä. Lisäksi myöhemmin oksia ja roskia nousi yli kymmenen metrin korkeuteen tuulen tuivertaessa ympärillä. Trombi kyseessä ei ollut. Kaikkein todennäköisin vaihtoehto on jonkinsortin yhdistelmä tuulenpuuskaa ja pölypyörrettä, sillä tuuli vaikutti ainakin kahdenkymmenen metrin levyisellä alueella ja ainakin sadan metrin pituisella vyöhykkeellä ja kuvista jälkeenpäin katsottuna tuuli puhalsi pääasiassa yhdestä suunnasta. Kuitenkin tuuli tempaisi mukaansa oksia ja roskia yhdessä kohtaa pystysuoraan ylöspäin. Koko ilmiön tulkintaa vaikeuttaa se, että se alkoi täsmälleen samaan aikaan kun pään päälle ilmestyi cumuluspilvi, joka oli kuitenkin yleisesti ottaen heikon näköinen, mutta muita pilviä hieman suurempi ja tummempi. Pilvi ei kasvanut edes sadekuuron mittoihin ja niinpä tuulenpuuskan todennäköisyys pienenee siltä osin. Jokatapauksessa veikkaus on, että pilven kohdalla oli normaalia suurempi vertikaalinen konvektio meneillään ja puuskan siihen osuessaan ja maastonpiirteet (metsän reunan ja lahden poukaman välissä oleva madaltuva rinne) saivat aikaan voimakkaan, muutaman minuutin kestäneen tuuli-ilmiön, jossa ilmeni myös pyörteilyä ylöspäin. Pölypyörre olisi selvä vaihtoehto, mikäli pilvi ei olisi ilmestynyt pään päälle, tuuli olisi ollut vaikutusalueeltaan pienempi ja selvä suppilo olisi ollut näkyvissä. Tuulenpuuska voi olla vaihtoehto, koska tuuli oli laaja ja pääasiassa yhteensuuntaan, mutta sitä vastaan sotii koko päivän vallinnut tyyni ilma ja päänpäällä olleen pilven olemattomuus ja se, ettei siihen kyseiseen pilveen voi suoraan liittyä noin kovaa puuskaisuutta eikä se selitä ilmaan nostettuja roskia. Ilmoitinpa Ilmatieteen laitokseen tästä havainnosta, saas nähdä saisiko heiltä selventävää vastausta tähän ilmiöön.

Kuvia rajusta tuulesta on lisätty, mutta ne tuli otettua vain laajakulmaobjektiivilla, jolla yksityiskohtien erottaminen on hankalampaa. Kannattaa käyttää original-kuvakokoa, jolloin voi esim. puiden taipumiset ja litistyneet kukat havaita hieman paremmin.

Lisäksi alan kokeiluna lisätä kuvia nettiin joka päivä Pbase:n photo-a-day tavan mukaan. Niinpä uusia kuvia on nähtävillä joka päivä, vaikka en tätä tekstimuotoista blogia päivitäkkään koko ajan. Enpä tiedä kuinka ehdin/jaksan näin tehdä, mutta kokeilenpa sitä nyt jonkin aikaa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan